Αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ο τούρκος πρόεδρος ζητά άσυλο στη Γερμανία-To Βερολίνο το απέρριψε. 

 

“Το έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει σε αυτή την απόπειρα εξέγερσης” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε σύνδεση μέσω κινητού -αποφεύγοντας, όπως και ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, να μιλήσει για πραξικόπημα. “Θα το ξεπεράσουμε αυτό, και οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα” αναφέρει, προσθέτοντας ότι “Αυτή είναι πράξη που ενθαρρύνθηκε από «παράλληλες δομές»”. 

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πραξικόπημα, αλλά για απόπειρα κάποιων ομάδων που με ανεύθυνο τρόπο και χρησιμοποιώντας τον οπλισμό που τους έχει δώσει το κράτος, επιχειρούν σε διάφορες περιοχές να ακινητοποιήσουν το λαό», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα. Επίσης, ανέφερε ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να επαναφέρουν την τάξη. Οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση θα πληρώσουν με τον μεγαλύτερο τίμημα». Σε δηλώσεις του στο NTV τόνισε πως «η κυβέρνηση αυτή εξελέγη από τον υπεύθυνο λαό».

[/youtube]Gx8lnCOsTzs[/youtube]

Σύμφωνα με το Russia Today, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι καλά στην υγεία του και τον έχουν φυγαδεύσει οι φρουροί του στο Μόντρουμ και από εκεί ετοιμάζει την «άμυνά» του. 

Ο Στρατός έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση πως έχει αναλάβει τον έλεγχο στη χώρα. 

Ο δημοσιογράφος της Sabah Μεχμέτ Σολμάζ μετέδωσε στο twitter ότι το πραξικόπημα εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφότου στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης φάκελος για έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ όπου διαμένει.

Ο Τζον Κέρι δηλώνει πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και συνέχεια στην Τουρκία

 Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για τις εξελίξεις από το Εθνικού Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ:Πρέπει να αποφευχθεί αιματοχυσία, όποια ζητήματα να διευθετηθούν εντός του συνταγματικού πλαισίου

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Ανακοίνωση καλώντας τους Γάλλους πολίτες στην Τουρκία να μην βγουν στον δρόμο

Σε εξέλιξη ουσιαστική απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά δεν πρόκειται για λίγους συνταγματάρχες σε καμία περίπτωση, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters

Το υπό κατάληψη κρατικό TRT μεταδίδει: Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, ετοιμάζεται νέο Σύνταγμα, το πραξικόπημα έγινε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Της χώρας πλέον ηγείται «Συμβούλιο Ειρήνης» που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πληθυσμού και τη μη διατάρξη της δημόσιας τάξης. Το «Συμβούλιο Ειρήνης» εγγυάται την ελευθερία των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, γλώσσας. Λένε ανέλαβαν λόγω αυταρχικής διακυβέρνησης και τρομοκρατίας

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ λέει μέσω Twitter ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα ανταποδώσουν τα ίσα, θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο, ακόμη και αν χρειαστεί να υπάρξουν νεκροί.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Καλεί σε «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών».

Σε επιφυλακή ο τουρκικός στρατός στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Μεγάλη ανησυχία εκφράζει το Φόρεϊ Όφις

Ο πρώην πρόεδρος Αμ. Γκιουλ δεν στηρίζει το πραξικόπημα