Ανήμερα της Εθνικής εορτής στη Νίκαια- Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα- Ο Ολάντ κήρυξε επιστράτευση εφέδρων για την ασφάλεια της χώρας 

 
(upd) Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται ξανά η Γαλλία. Φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στη Νίκαια, στο νότιο τμήμα της χώρας, που πήγαν να παρακολουθήσουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την ημέρα εθνικού εορτασμού.Επίσημες πηγές κάνουν λόγο για 80 νεκρούς και 150 τραυματίες, εκ των οποίων οι 40 είναι σοβαρά. Νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικών ο τρομοκράτης που οδηγούσε το όχημα. Γαλλικά ΜΜΕ, μετέδωσαν πως υπάρχει και συνεργός, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες.
 
 Νωρίτερα το γραφείο του εισαγγελέα έκανε λόγο για 60 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, ο οδηγός του αυτοκινήτου έχει σκοτωθεί, ενώ υπάρχουν αναφορές αυτοπτών μαρτύρων ότι υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ του οδηγού και της αστυνομίας.

Η επίθεση έγινε στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην παραλία της πόλης, μια περιοχή πολύ δημοφιλή στους τουρίστες, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και τουρίστες για να δουν τη ρίψη πυροτεχνημάτων για την εθνική εορτή της Γαλλίας.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στο σημείο για να δει κι αυτός τη ρίψη των πυροτεχνημάτων είπε ότι είδε ένα λευκό φορτηγό να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο πλήθος, προκαλώντας πανικό και συντρίμμια να διασκορπίζονται παντού. Επικράτησε «πλήρες χάος» στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, στην καρδιά της τουριστικής πόλης στην Κυανή Ακτή, περιέγραψε ο ίδιος. Ο Σεμπαστιάν Ιμπέρ εξήγησε ότι ο οδηγός συνέχιζε να χτυπάει πολίτες σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος της Προμενάντ, γεγονός «το οποίο εξηγεί τον εξαιρετικά βαρύ απολογισμό». «Υπήρξαν πυρά και ο οδηγός σκοτώθηκε» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μέλος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης που επικαλέστηκε το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, μέσα στο φορτηγό βρέθηκαν όπλα και χειροβομβίδες. Ένα κυβερνητικό στέλεχος είπε ότι ο οδηγός πυροβόλησε εναντίον πολιτών πριν πέσει και ό ίδιος νεκρός από πυρά αστυνομικών.

Η αστυνομία απέκλεισε μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον τόπο της τραγωδίας και οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Η έρευνα για την επίθεση ανατέθηκε σε ανακριτές και εισαγγελείς με γνώσεις σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

Υποστηρικτές της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» πανηγυρίζουν σε αναρτήσεις τους σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για την πολύνεκρη επίθεση. Μια χαρακτηριστική ανάρτηση στο Twitter αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Νίκαια ήταν «γάλλοι σταυροφόροι κι αμαρτωλοί άπιστοι. Ο θεός είναι μεγάλος».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρισκόταν στην Αβινιόν, επέστρεψε στο Παρίσι, προκειμένου να μεταβεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα συντονίσει την ομάδα που συστάθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε πηγή στο περιβάλλον του. «Ο πρόεδρος συνομίλησε με τον (γάλλο πρωθυπουργό) Μανουέλ Βαλς και τον (γάλλο υπουργό Εσωτερικών) Μπερνάρ Καζνέβ», ανέφερε η πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.

 
Ολάντ: O τρόμος επέστρεψε
 
«Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, στο διάγγελμά του στο γαλλικό λαό έπειτα από το φονικό χτύπημα τρομοκράτη που σκόρπισε το θάνατο στη Νίκαια.
Στις δηλώσεις του ο Ολάντ τόνισε ότι η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμα τρεις μήνες. Κήρυξε επιστράτευση εφέδρων για την ασφάλεια της χώρας και ανακοίνωσε πως θα να αναπτυχθούν 10.000 στρατιώτες στα σύνορα και σε στρατηγικά σημεία της Γαλλίας.

«Η Γαλλία επλήγη την ημέρα της 14ης Ιουλίου, την ημέρα που συμβολίζει την ελευθερία», πρόσθεσε ο Ολάντ, συμπληρώνοντας πως στόχος του δράστη ήταν να σκοτώσει, κάνοντας λόγο για «ισλαμιστική τρομοκρατία».

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε 77 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά, με 20 τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση» είπε ο Φρανσουά Ολάντ. Με ένα πένθιμο αλλά και εντελώς αποφασιστικό ύφος συνέχισε το διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό ως εξής: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον τρομοκρατικό χαρακτήρα αυτής της επίθεσης. Πρόκειται για άλλο ένα κρούσμα ακραίας βίας. Είναι απολύτως σαφές ότι θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε ενάντια στην τρομοκρατία. Ο οδηγός του φορτηγού σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας και επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε εάν είχε συνεργούς. Ωστόσο, κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να διερευνήσουμε την ύπαρξη συνεργών.

Η Γαλλία χτυπήθηκε ανήμερα της εθνικής επετείου, την 14η Ιουλίου, μια ημέρα-σύμβολο ελευθερίας, επειδή οι φανατικοί αρνούνται το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι’ αυτό και η Γαλλία είναι ο στόχος τους. 
Εκ μέρους ολόκληρου του γαλλικού έθνους εκφράζω την αλληλεγγύη μας στα θύματα της επίθεσης και τις οικογένειές τους.
Όλα τα διαθέσιμα μέσα θα χρησιμοποιηθούν προς αρωγή των τραυματιών. Έχουμε θέσει ήδη σε εφαρμογή το ‘Λευκό Σχέδιο’, βάσει του οποίου ενεργοποιούνται όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Μετά από το Παρίσι, την 25η Ιανουαρίου και ξανά τον περασμένο Νοέμβριο, τώρα η Νίκαια και ολόκληρη η Γαλλία υφίσταται την επίθεση των ισλαμιστών. Γι’ αυτό, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να θέσουμε τον εαυτό μας στη μέγιστη επιφυλακή και να επιδείξουμε απόλυτη αποφασιστικότητα. Πολυάριθμα μέτρα έχουν ληφθεί, ενισχύουμε τις κρατικές δυνάμεις επιβολής του νόμου, καθώς όμως διανύουμε περίοδο διακοπών, θα πρέπει να αυξήσουμε το επίπεδο περιφρούρησης. Έτσι λοιπόν αποφάσισα, κατόπιν εισηγήσεως και του πρωθυπουργού και των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας, να λειτουργούμε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που μας επιτρέπει να κινητοποιήσουμε 10.000 στρατιώτες. Αυτοί θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις. Αποφάσισα επίσης να καλέσω σε επιστράτευση εφέδρους ώστε να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες δυνάμεις της Gendarmerie και της αστυνομίας σε όλα τα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη και ιδιαίτερα στους συνοριακούς ελέγχους. 

Τέλος, αποφάσισα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία επρόκειτο να τερματιστεί στις 26 Ιουλίου, θα παραταθεί για επιπλέον τρεις μήνες. Ο σχετικός νόμος θα υποβληθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Τίποτα δεν θα μας κάνει να εγκατελείψουμε την προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία. Θα εντείνω τις επιχειρήσεις μας στην Συρία και το Ιράκ και θα εξακολουθήσουμε να χτυπάμε αυτούς μας επιτέθηκαν στο έδαφός τους, στα σπίτια τους. Σήμερα, στη Σύσκεψη των επικεφαλής της Εθνικής Άμυνας, θα εξετάσουμε όλα τα υπάρχοντα μέτρα καθώς και αυτά που ανακοίνωσα μόλις τώρα. Θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων δυνάμεων για την προστασία και την περιφρούρηση της Γαλλίας. 

 Μαζί με τον πρωθυπουργό, θα μεταβούμε στη Νίκαια αμέσως μετά από αυτή τη Σύσκεψη του συμβουλίου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να παράσχουμε τη στήριξή μας στην πόλη και τους εκπροσώπους της. 

Η Γαλλία έχει πληγωθεί βαριά από αυτή την τραγωδία, είμαστε σοκαρισμένοι από το μέγεθος της θηριωδίας, για την ολοκλήρωση της οποίας χρησιμοποιήθηκε ένα φορτηγό, μια νταλίκα, σκοτώνοντας εσκεμμένα δεκάδες ανθρώπους. Πολίτες που είχαν απλώς συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν την 14η Ιουλίου. Αλλά η Γαλλία είναι δυνατή, η Γαλλία πάντα θα είναι δυνατή. Σας διαβεβαιώ γι’ αυτό».
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος. «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών» είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ομπάμα: 

«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον πιο απόλυτο τρόπο, αυτό που δείχνει να είναι μια αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Η σκέψη μας και οι προσευχές μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα αυτών που σκοτώθηκαν και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση για εκείνους που τραυματίστηκαν.

Έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες μου να βρίσκονται σε επαφή με τις Γαλλικές αρχές και να προσφέρουν οποιοιδήποτε βοήθεια κριθεί αναγκαία για την διεύρυνση αυτής της υπόθεσης και για να συλληφθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα στην Γαλλία, έναν παλιό σύμμαχο μας, καθώς ανταποκρίνεται και προσπαθεί να συνέλθει από αυτήν την επίθεση.

Την Ημέρα της Βαστίλης, μας υπενθυμίζεται το εξαιρετικό θάρρος και οι δημοκρατικές άξιες που έχουν καταστήσει την Γαλλία πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο.

Και γνωρίζουμε ότι αυτό το πνεύμα της Γαλλίας θα διατηρηθεί και μετά από αυτήν την τρομακτική απώλεια ζωών».
 

Juncker: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να την στηρίζει μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στον αγώνα  ενάντια της τρομοκρατίας
 
Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και συγκίνηση για την αιματηρή επίθεση στην όμορφη πόλη της Νίκαιας σε μια μέρα εθνικής εορτής.

Θα ήθελα να εκφράσω την πολύ μεγάλη μου αλληλεγγύη προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καθώς και προς όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες  που σήμερα πενθούν μετά από αυτή την άνανδρη τρομοκρατική πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να την στηρίζει μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στον αγώνα  ενάντια της τρομοκρατίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευσή μας θα παραμείνει ακλόνητη όπως και η αλληλεγγύη μας.

Merkel:Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδικάζοντας την επίθεση στην πόλη της Νίκαιας, στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Όλοι εμείς που έχουμε έρθει μαζί στη σύνοδο κορυφής της ASEM (Ευρώπης-Ασίας) είμαστε ενωμένοι και καταδικάζουμε την επίθεση της της μαζικής δολοφονίας στη Νίκαια», τόνισε η Μέρκελ στο περιθώριο της 11ης συνόδου κορυφής στην οποία μετέχουν Ασιάτες και Ευρωπαίοι ηγέτες στη Μογγολία.

«Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενωμένη μαζί με πολλούς, πολλούς άλλους. Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις όλες τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε η καγκελάριος.

ΥΠΕΞ: Στο στόχαστρο του σκοταδισμού και της βαρβαρότητας η Γαλλία

Την απερίφραστη καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια που προκάλεσε το θάνατο 84 ανθρώπων εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

“Εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας και τον αποτροπιασμό μας για τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. Οι σκέψεις μας είναι με το γαλλικό λαό και με τις οικογένειες όλων των αθώων θυμάτων, στις οποίες απευθύνουμε ειλικρινά συλλυπητήρια”, τονίζει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

“Ανήμερα της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, το λίκνο των ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του σκοταδισμού και της βαρβαρότητας”.

“Η δράση της βάρβαρης τρομοκρατίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι σε πείσμα των ακραίων εξτρεμιστών, η Γαλλία, ο φάρος των ιδεών του Διαφωτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας θα συνεχίσει να φωτίζει αδιάκοπα την Ευρώπη και στον κόσμο”, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Η καρδιά και οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Νίκαιας. Τις δύσκολες αυτές στιγμές είμαστε όλοι Γάλλοι».

Newsroom ΔΟΛ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/REUTERS