Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία-Τρίημερο πένθος στη χώρα

Την καταδίκη για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νίκαια της Γαλλίας εκφράζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Λίγες ώρες μετά το μακελειό, που άφησε πάνω από 80 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες, ηγέτες από όλον τον κόσμο διαμηνύουν ότι η επίθεση ανήμερα της εθνικής εορτής αποτελεί επίθεση όχι μόνο εναντίον του λαού της Γαλλίας, αλλά εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE «καταδίκασε με τον πλέον έντονο τρόπο τη βάρβαρη και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση». Σε ψήφισμά τους που εγκρίθηκε ομόφωνα, τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ εκφράζουν «τη βαθιά τους συμπάθεια και τα συλλυπητήριά τους» στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης και στη γαλλική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ειδοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Λευκός Οίκος. «Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον σθεναρότερο τρόπο την κατά τα φαινόμενα φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια Γαλλίας, στην οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αθώων πολιτών» είπε ο Ομπάμα σε δήλωσή του.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα: 
«Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, καταδικάζω με τον πιο απόλυτο τρόπο, αυτό που δείχνει να είναι μια αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Η σκέψη μας και οι προσευχές μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τα αγαπημένα πρόσωπα αυτών που σκοτώθηκαν και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση για εκείνους που τραυματίστηκαν.

Έχω δώσει οδηγίες στους συνεργάτες μου να βρίσκονται σε επαφή με τις Γαλλικές αρχές και να προσφέρουν οποιοιδήποτε βοήθεια κριθεί αναγκαία για την διεύρυνση αυτής της υπόθεσης και για να συλληφθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Στεκόμαστε με αλληλεγγύη δίπλα στην Γαλλία, έναν παλιό σύμμαχο μας, καθώς ανταποκρίνεται και προσπαθεί να συνέλθει από αυτήν την επίθεση.

Την Ημέρα της Βαστίλης, μας υπενθυμίζεται το εξαιρετικό θάρρος και οι δημοκρατικές άξιες που έχουν καταστήσει την Γαλλία πηγή έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο.

Και γνωρίζουμε ότι αυτό το πνεύμα της Γαλλίας θα διατηρηθεί και μετά από αυτήν την τρομακτική απώλεια ζωών».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξακριβώσουν την τύχη των αμερικανών πολιτών στη Νίκαια» ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Σε γραπτή δήλωσή του νωρίτερα, ο Κέρι σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν στη Γαλλία κάθε αρωγή που θα χρειαστεί.

«Είναι τραγικό ότι η Γαλλία βιώνει σε υπερθετικό βαθμό τη βία και την τραγωδία. Είναι απαραίτητο να σταθούμε δυναμικά στο πλευρό των Γάλλων. Είναι ένας πόλεμος κατά των τρομοκρατικών ομάδων, των ακραίων αυτών τζιχαντιστικών ομάδων» δήλωσε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην εκπομπή The O’Reilly Factor του τηλεοπτικού δικτύου Fox News. 

Σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή, ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων,Ντόναλτ Τραμπ, δήλωσε: «Είναι πόλεμος». Ο Τραμπ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή, ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου του, με ανάρτηση που έκανε στο Twitter.

«Μετά την τρομερή επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, αναβάλλω τη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου αντιπροέδρου». Ο Τραμπ υποστηρίζει τον πόλεμο κατά της ISIS, την οποία αποκαλεί «καρκίνο». Παράλληλα, προτείνει τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ κατά των τζιχαντιστών, υποστηρίζοντας ότι η συμμαχία θα πρέπει ν’ αξιοποιηθεί «για έναν σκοπό». Δηλώνει επίσης ότι στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ, θα ζητήσει από το Κογκρέσο την κήρυξη πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter πως είναι «συγκλονισμένος και θλιμμένος από το αποτρόπαιο γεγονός στη Νίκαια και την τραγική απώλεια τόσων ανθρώπων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στην οποία αναφέρει: «Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες μετά την επίθεση που όπως φαίνεται σημειώθηκε κατά τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλλης στη Νίκαια. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή, ακολουθήστε τις οδηγίες των γαλλικών αρχών» αναφέρει η οδηγία του Φόρεϊν Όφις.

Juncker: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να την στηρίζει μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στον αγώνα  ενάντια της τρομοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πολεμήσει την τρομοκρατία εντός και εκτός των συνόρων της, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία εντός και εκτός της ΕΕ» έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας: «Θα δείξουμε αποφασιστικότητά αλλά και ενότητα».

Αναλυτικά η δήλωση Juncker

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη και συγκίνηση για την αιματηρή επίθεση στην όμορφη πόλη της Νίκαιας σε μια μέρα εθνικής εορτής.

Θα ήθελα να εκφράσω την πολύ μεγάλη μου αλληλεγγύη προς τα θύματα και τις οικογένειές τους καθώς και προς όλους τους Γάλλους και τις Γαλλίδες  που σήμερα πενθούν μετά από αυτή την άνανδρη τρομοκρατική πράξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να την στηρίζει μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη στον αγώνα  ενάντια της τρομοκρατίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμευσή μας θα παραμείνει ακλόνητη όπως και η αλληλεγγύη μας.

Η Ευρώπη στέκει ενωμένη στο πλευρό του γαλλικού λαού και της γαλλικής κυβέρνησης στον αγώνα εναντίον της βίας και του μίσους, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Merkel:Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Η Γερμανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδικάζοντας την επίθεση στην πόλη της Νίκαιας, στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Όλοι εμείς που έχουμε έρθει μαζί στη σύνοδο κορυφής της ASEM (Ευρώπης-Ασίας) είμαστε ενωμένοι και καταδικάζουμε την επίθεση της της μαζικής δολοφονίας στη Νίκαια», τόνισε η Μέρκελ στο περιθώριο της 11ης συνόδου κορυφής στην οποία μετέχουν Ασιάτες και Ευρωπαίοι ηγέτες στη Μογγολία.

«Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενωμένη μαζί με πολλούς, πολλούς άλλους. Είμαι πεπεισμένη ότι, παρά τις όλες τις δυσκολίες, θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας σε γραπτή δήλωσή του:

«Η 14η Ιουλίου, η μέρα που η Γαλλία γιορτάζει την εθνική της επέτειο, συμβολίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, οι οποίες είναι και δικές μας αξίες. Μια επίθεση, επομένως, εναντίον της Γαλλίας αποτελεί και επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου. Η σκέψη μου και η συμπάθειά μου βρίσκονται αυτές τις δύσκολες ώρες με τα θύματα, τους συγγενείς τους και όλους τους συμπατριώτες σας».

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, κανένας Γερμανός δεν έχει διαπιστωθεί -για την ώρα- ότι βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων. «Το υπουργείο Εξωτερικών, η γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι και το γενικό προξενείο στη Μασσαλία βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές αρχές προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχουν πληγεί Γερμανοί» δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του υπουργείου. «Αυτό δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή ούτε να το αποκλείσουμε ούτε να το επιβεβαιώσουμε» πρόσθεσε η ίδια.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενημερώθηκε για το «φρικτό συμβάν» στη Νίκαια, ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτό το φρικτό συμβάν το οποίο σημειώθηκε σε μια ημέρα εθνικής εορτής» για τη Γαλλία, είπε η εκπρόσωπος της Μέι.

Την οδύνη του εξέφρασε και ο Νικολά Σαρκοζί. «Βαθιά συγκίνηση και άπειρη θλίψη για την επίθεση, αλληλεγγύη στους κατοίκους της Νίκαιας», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.Ελληνικό ΥΠΕΞ: Στο στόχαστρο του σκοταδισμού και της βαρβαρότητας η Γαλλία

Το σοκ που υπέστησαν οι Καναδοί από την επίθεση τόνισε και ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τρουντό: «Οι Καναδοί είναι σοκαρισμένοι από την αποψινή επίθεση στη Νίκαια – Εκφράζουμε τη συμπάθεια και την αλληλεγγύη μας στον γαλλικό λαό».

Την απερίφραστη καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια που προκάλεσε το θάνατο 84 ανθρώπων εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

“Εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας και τον αποτροπιασμό μας για τη νέα πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. Οι σκέψεις μας είναι με το γαλλικό λαό και με τις οικογένειες όλων των αθώων θυμάτων, στις οποίες απευθύνουμε ειλικρινά συλλυπητήρια”, τονίζει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει:

“Ανήμερα της επετείου της Γαλλικής Επανάστασης, το λίκνο των ιδεών της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφότητας βρέθηκε για άλλη μια φορά στο στόχαστρο του σκοταδισμού και της βαρβαρότητας”.

“Η δράση της βάρβαρης τρομοκρατίας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι σε πείσμα των ακραίων εξτρεμιστών, η Γαλλία, ο φάρος των ιδεών του Διαφωτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας θα συνεχίσει να φωτίζει αδιάκοπα την Ευρώπη και στον κόσμο”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Η καρδιά και οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Νίκαιας. Τις δύσκολες αυτές στιγμές είμαστε όλοι Γάλλοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» επίθεση. Ο Τουσκ και ο Ρεντέρ έκαναν τις παραπάνω δηλώσεις στο περιθώριο συνόδου που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, την Ουλάν Μπατόρ.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης. «Είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι από την τρομοκρατική επίθεση. Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους τη στιγμή αυτή» ανέφερε η ανακοίνωση, στην οποία εκφράζονται τα συλλυπητήρια του λαού της Σιγκαπούρης προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και τις ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.