Ολοκληρώνεται σήμερα η τετραήμερη προσκυνηματική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου στη μαρτυρική Μεγαλόνησο Κύπρο.

 Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν προσκλήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ευκαιρία της φιλανθρωπικής συναυλίας της Αρχιεπισκοπικής Χορωδίας Νέων στο αρχαίο θέατρο στο Κούριον, η οποία έγινε την προηγούμενη Τετάρτη 13 Ιουλίου και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Η 15η Ιουλίου είναι ημέρα μνήμης και πένθους για την Κύπρο καθώς σηματοδοτεί την θλιβερή επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος του 1974. Το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, προέστη του επισήμου Ιερού Μνημοσύνου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία (Νέο Κοιμητήριο), για όσους έπεσαν την αποφράδα εκείνη ημέρα προασπιζόμενοι τη νομιμότητα και τη δημοκρατία. Εκτός από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο στο μνημόσυνο συμμετείχαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Ζήλων κ. Σεβαστιανός, Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.

Παρέστησαν ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστοφόρος Φωκαΐδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς κ. Γεώργιος Μπασιακούλης, Αρχηγοί Κομμάτων, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και οι άλλες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της νήσου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης.

«Αισθανόμαστε σήμερα πιο έντονη την ανάγκη να συνεχίσουμε τον αγώνα για την δικαίωση της Κύπρου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και αναφέρθηκε στους διαχρονικούς αγώνες της Ομογένειας στην Αμερική για το Κυπριακό. «Το σημερινό μνημόσυνο θα είναι για μας ένα ορόσημο ανανεώσεως του δεσμού μας με την ηρωϊκή κι ευλογημένη Κύπρο», είπε. 

Μετά την τέλεση του μνημοσύνου, πραγματοποιήθηκε Τρισάγιο, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, στους τάφους των πεσόντων, όπου έγινε και η κατάθεση Στεφάνων από τους επίσημους, τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Κυριάκο Παπαστυλιανού και τους συγγενείς των πεσόντων.

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος ξενάγησε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο στον Ιερό Ναό της Γεννήσεως του Σωτήρος Χριστού στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Τάλα (κοντά στην Πάφο) και στο παρακείμενο Βυζαντινό Μουσείο και βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια παρέθεσε γεύμα στην ιδιωτική του κατοικία στην Τάλα για τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του.

Εξ άλλου, χθες Πέμπτη 14 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν κατά σειρά τις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού, Παναγίας Τροοδίτισσας, και Παναγίας Τρικουκκίας.

Το μεσημέρι, η Πρώτη Κυρία της Κύπρου Άντρη Αναστασιάδη παρέθεσε γεύμα στον προαύλιο χώρο της προεδρικής κατοικίας του όρους Τροόδος για τον Αρχιεπίσκοπο, την συνοδεία του, τα μέλη της Αρχιεπισκοπικής Χορωδίας Νέων και τους συνοδούς τους.

Κατά την επιστροφή, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσας στο χωριό Αγρός και κατόπιν τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της Καλλιόπης Μαυρογιάννη, συζύγου πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, επί σειρά ετών Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον Ο.Η.Ε., στη Νέα Υόρκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και η συνοδεία του πρόκειται να αναχωρήσουν αύριο το πρωί από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας.