Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις Ρ. Τ. Ερντογάν στο στρατό και τη δικαιοσύνη από πρόσωπα που δεν είναι της επιρροής του ΑΚΡ, μετά την προσπάθεια ανατροπής του την Παρασκευή.

Η κινητοποίηση του τουρκικού κρατικού μηχανισμού είναι εντυπωσιακή και στο στόχαστρο έχουν μπει όχι μόνον στρατιωτικοί που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πραξικόπημα αλλά και δικαστικοί καθώς και άλλοι κρατικοί λειτουργοί που, σύμφωνα με το τουρκικό κατεστημένο, θεωρούνται ότι έχουν δεσμούς με το κίνημα του εξόριστου Φατουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ερντογάν ζήτησε, επίσημα, από τις ΗΠΑ την έκδοση Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως υποκινητή του πραξικοπήματος, με τον τελευταίο να αφήνει υπόνοιες ότι η όλη κρίση σκηνοθετήθηκε από τον Πρόεδρο της Τουρκίας προκεμένου να ενισχύσει την εξουσία του. Ο εξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση στην Άγκυρα ότι είναι ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη σε μια συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα New York Times, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο εγκέφαλος ενδέχεται να ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο απολογισμός

Οπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, έξι χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος και αναμένονται και άλλες συλλήψεις.

Εξ αυτών οι 2.839 είναι στρατιωτικοί, όλων των βαθμίδων.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό κράτος προχώρησε στην εκκαθάριση περισσότερων από 2.745 δικαστικών  και άλλων κρατικών λειτουργών για υποτιθέμενες σχέσεις με το κίνημα του Φατουλαχ Γκιουλέν.

Ο Αλπαρσλάν Αλτάν, μέλος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου συνελήφθη ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων έπαψε 5 μέλη του, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από τον Εισαγγελέα της Άγκυρας.

Επίσης, 48 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας συνελήφθησαν ενώ 11 από τους 140 δικαστές του ακυρωτικού δικαστηρίου παραμένουν υπό περιορισμό.