Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα-Tη Δευτέρα το δικαστήριο

(UPD)Τροποποιούνται οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης. Επιμένουν στον ισχυρισμό τους πως έφυγαν από την Τουρκία επειδή κινδύνευε η ζωή τους και δεν γνώριζαν για τη διεξαγωγή του πραξικοπήματος.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι επτά κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο ένας για εκτέλεση της παράνομης πτήσης. Δεν ισχύει δηλαδή η κατηγορία για απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Ωστόσο, παραμένει για όλους η κατηγορία για παράνομη είσοδο στη χώρα. 

Σύμφωνα με τη δικηγόρο των τεσσάρων εξ αυτών, κ. Βασιλική Μαρινάκη, κοινό τους αίτημα είναι να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους, κάτι που δεν κατέστη εφικτό έως τώρα.

Αύριο έχει οριστεί να γίνει το δικαστήριο, ωστόσο η δικηγόρος τους θα ζητήσει αναβολή για την Τετάρτη. Από τους τέσσερις που εκπροσωπεί η κ. Μαρινάκη ο ένας ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου, δύο φέρουν τον βαθμό του ταγματάρχη και ο τέταρτος του λοχία.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν προφυλακιστέοι, η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

Τι δήλωσε η δικηγόρος των στρατιωτικών σε τουρκικά ΜΜΕ

Οι οκτώ Tούρκοι αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, επειδή φοβούνται την εκτέλεση της ποινής, αναφέρει σε δήλωσή της στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η δικηγόρος Λία Μαρινάκη που έχει αναλάβει την υπόθεση των αξιωματικών.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι “μετά την παραπομπή τους στον εισαγγελέα, θα ξεκινήσει και η σχετική διαδικασία, η οποία κάτω από κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να διαρκέσει κι ένα χρόνο. Είναι βέβαιο ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Φοβούνται την εκτέλεση”.

Η δικηγόρος, μιλώντας σήμερα σε άλλο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, στο DHA είπε ότι οι αξιωματικοί αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα της κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα και την πρόκληση κινδύνου διατάραξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ότι κατά τις καταθέσεις τους είπαν πως “κατά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη είχαν το καθήκον, να μεταφέρουν τραυματίες με τέσσερα ελικόπτερα” ότι “καθώς μετέφεραν τους τραυματίες ανοίχτηκε πυρ από το έδαφος προς το ελικόπτερο, ότι “επιβιβάστηκαν οι οκτώ σε ένα ελικόπτερο”, πως “αρχικά προσγείωσαν το ελικόπτερο σε δασώδη περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα” και πως “συζήτησαν εκεί το τι θα κάνουν και αποφάσισαν να έλθουν στην Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι Τούρκοι αξιωματικοί, στο μεταξύ, επικοινώνησαν με τις οικογένειές τους μέσω κινητού τηλεφώνου και εκεί πληροφορήθηκαν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Η δικηγόρος αναφέρει ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία επειδή εκεί βρίσκονται οι οικογένειές τους, αλλά τόνισε ότι ανησυχούν για την ασφάλειά τους επειδή κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες και ότι για το λόγο αυτό ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Η κ. Μαρινάκη λέει επίσης ότι οι οκτώ αξιωματικοί πέρασαν τη νύχτα στο αστυνομικών τμήμα Φερών, επειδή λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε πριν από ένα μήνα, δεν είναι επαρκές το κρατητήριο στην Αλεξανδρούπολη.

Η κ. Μαρινάκη απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των οκτώ αξιωματικών κατά τη διάρκεια των καταθέσεων, λέει “τους παρομοίωσα με στρατιώτες σε αμερικανικές ταινίες”, αφού όταν προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ήταν ανήσυχοι και φοβισμένοι.

Σημειώνεται ότι η ποινή του θανάτου δεν ισχύει στην Τουρκία, αν και η πολιτική ηγεσία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ερωτηθείς χθες σχετικά, είχε πει ότι η ποινή δεν ισχύει στην Τουρκία, αλλά αν τεθεί θέμα “νομικών ρυθμίσεων, αυτό μπορεί να συζητηθεί με τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς ηγέτες στην Εθνοσυνέλευση”.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς απευθυνόταν χθες σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη και ενώ οι οπαδοί φώναζαν το σύνθημα “θέλουμε εκτέλεση”, είπε “θα γίνει αυτό που πρέπει”.

Νωρίτερα, 

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της πρωτεύουσας του Έβρου.

Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας.

Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου.

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην Υπηρεσία Ασύλου, στη Ν.Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος. Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

Tούρκοι θα παραλάβουν το ελικόπτερο

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ του Σαββάτου ένα ακόμη τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε λίγο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το δεύτερο ελικόπτερο, που απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη, μετέφερε δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάβει το Black Hawk που εισήλθε παράνομα στη χώρα.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα την Κυριακή καθώς της αναχώρησής του θα προηγηθεί έλεγχός του από το τουρκικό πλήρωμα.

Σημειώνεται ότι οι οκτώ στρατιωτικοί, η έκδοση των οποίων έχει ήδη ζητηθεί από την τουρκική κυβέρνηση, εξακολουθούν να κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr, in.gr

Ελλάδα – Ενώπιον του εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί