Οι άξονες για τη Συνταγματική Αναθεώρηση 

Του Νίκου Παπαδημητρίου

Τις βάσεις της νέας Μεταπολίτευσης βάζει απόψε στις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «4η  Ελληνική Δημοκρατία» και «Μεταμνημονιακή Μεταπολίτευση» ήταν, άλλωστε, δύο φράσεις –κλειδιά στη σαββατιάτικη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Οδηγός της κυβέρνησης στη νέα αυτή προσπάθειά της, είναι μια φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, χθες στην τηλεόραση του Σκάι και την εκπομπή Ακραίως: «Εμείς είμαστε αυτοί που θα βάλουμε τη χώρα στη νέα εποχή». (Από ένα παιχνίδι της …τύχης εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες γενέθλια, την ημέρα δηλαδή αποκατάστασης της Δημοκρατίας).

Με τον καμβά των σημερινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού να τίθεται στη συνεδρίαση της Π.Γ., και τον Αλ. Τσίπρα να ζητά αυστηρά, …σιωπητήριο από τους συμμετέχοντες ως την αποψινή εκδήλωση, στο προαύλιο της Βουλής.

Εν είδει αξόνων πάντως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προτείνει:

Ενίσχυση του ρόλου του λαϊκού παράγοντα (ούτως ή άλλως ο Αλ. Τσίπρας θα προσκαλέσει την κοινωνία να κάνει κτήμα της τη Συνταγματική Αναθεώρηση), μέσω της διαδικασίας των δημοψηφισμάτων.  «Υπάρχει η δυνατότητα να ρωτήσουμε τον λαό για επιμέρους ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης», προϊδέασε επ’ αυτού ο Αλ. Φλαμπουράρης.

Αναμένεται επίσης να μιλήσει για ενίσχυση του Κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας. Στο σημείο αυτό εμπλέκονται οι όποιες αλλαγές αφορούν στο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τονΑλ. Φλαμπουράρη να ανοίγει χθες, τα …χαρτιά του Μεγάρου Μαξίμου.

«Θα ήθελα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή. Αλλά θέλω να λύσουμε το θέμα και να μην διαλύεται η Βουλή όταν δεν εκλέγεται… Μια λύση που εγώ θα έβλεπα να μπει στον διάλογο, τουλάχιστον από τη μεριά μου, είναι τον πρώτο λόγο να τον έχει η Βουλή με τις δυο ψηφοφορίες και αν δεν εκλεγεί και την δεύτερη φορά, την Κυριακή να γίνεται δημοψήφισμα με αυτούς που ήταν υποψήφιοι», είπε στο Ακραίως ο υπουργός Επικρατείας, καταθέτοντας μια πρόταση που δεν γίνεται να την προσπεράσει κανείς.

Σε προέκταση εξάλλου της πρόσφατης συζήτησης και υπερψήφισης από τη Βουλή, της απλής αναλογικής, στην κυβέρνηση μιλούν για ισοδύναμη ψήφο, για  ισότητα ψήφου, που κατακτιέται μόνο μέσω της απλής αναλογικής. Ως εκ τούτου, είναι στο σχεδιασμό τους να κατοχυρωθεί και μέσω του Συντάγματος το εκλογικό σύστημα που μόλις ψηφίστηκε.

Από εκεί και πέρα, το …ψαλίδισμα των βουλευτικών προνομίων (και η θητεία χωρίς όρια είναι ένα από αυτά), η χρηματοδότηση των κομμάτων και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι μια τριπλέτα θεμάτων που απασχολεί έντονα το κυβερνών κόμμα.

Ταυτόχρονα, τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να βάλει στη Συνταγματική Αναθεώρηση το δικό του πολιτικο-ιδεολογικό στίγμα, μέσω της κατοχύρωσης του κοινωνικού χαρακτήρα δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και η ενέργεια, της διασφάλισης εργασιακών δικαιωμάτων, της στήριξης του κράτους δικαίου.