Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές της ΧΑ και των ΑΝΕΛ. Κόντρα ΠΑΣΟΚ- ΑΝΕΛ

Με ευρύτατη πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η διάταξη για την επίσπευση των διαδικασιών της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους στο Βοτανικό η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ.

AdTech Ad

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, υπέρ της διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΚΕ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 230 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 206 βουλευτές και 24 κατά.

Κατά πλειοψηφία επί της αρχής στο σύνολό του και κατ’ άρθρον ψηφίστηκε και το σύνολο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ. Υπέρ ψήφισαν 210 βουλευτές και 20 κατά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επίθεση εξαπέλυσαν βουλευτές της ΧΑ κατά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.

“Όσοι δυσπιστούν για την κατασκευή του τεμένους και είναι υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας να σκεφτούν τι είναι καλύτερο, ένα άτυπο τζαμί ή ένα τζαμί με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ”, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τονίζοντας: “Εάν δεν θέλουμε να έχουμε τα προβλήματα της Γαλλίας και του Βελγίου, ας μην επαναλάβουμε τα λάθη τους”.

Κόντρα ΠΑΣΟΚ- ΑΝΕΛ

Εν τω μεταξύ, μαχαίρια βγήκαν για άλλη μία φορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ, με τη Χαριλάου Τρικούπη να καταγγέλλει ως ακροδεξιά τον κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος απάντησε υπενθυμίζοντας την κυβερνητική συνεργασία με Βορίδη και Πλεύρη.

«Οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί συν-εταίροι των ΑΝΕΛ, δεν ψήφισαν χθες τη διάταξη για τη δημιουργία ισλαμικού τεμένους μαζί με τη Χρυσή Αυγή», ενώ «ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, η ΚΟ και οι συνήθως λαλίστατοι ως “αριστερή συνείδηση” από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν την πάπια, μην τυχόν διακινδυνεύσουν τις καρέκλες τους», αναφέρει το σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. «Το καραβάνι της κυβέρνησης φαίνεται πως κόλλησε για τα καλά στην άμμο της πολιτικής ερήμου εν μέσω καύσωνα», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Εν ανάγκη για να προχωρήσει για λίγο ακόμα το κυβερνητικό κάρο, θα κληθεί ο γνωστός εργολάβος και επίδοξος καναλάρχης να ανοίξει τον δρόμο. Με το αζημίωτο βέβαια. Με ανάθεση και υπέρβαση προϋπολογισμού».

«Θα ήταν προτιμότερο, αυτοί που καλύπτουν και υπερασπίζονται ξεδιάντροπα τους κάθε λογής Γεωργίου και Παπασταύρου και οι οποίοι συνεργάστηκαν σε κυβερνητικό επίπεδο με ακροδεξιούς, όπως τους κ.κ. Βορίδη, Πλεύρη και άλλους, να μην καταφεύγουν σε φτηνούς χαρακτηρισμούς κατά των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θα ήταν καλύτερα να ντρέπονται και να σιωπούν», απάντησε με ανακοίνωση της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου, αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΔΗΜΑΡ που επίσης επιτέθηκε στους ΑΝΕΛ.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως διακριτός πολιτικός φορέας έχουμε αρχές και θέσεις που διαφέρουν από εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε όμως και αυτά που μας ενώνουν με πρώτο από όλα έναν κοινό στόχο: να απαλλάξουμε τη Πατρίδα μας από τα μνημόνια, να πατάξουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπει επιτέλους μια τάξη στο κράτος. Οι ταγοί της ασυδοσίας καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό», τονίζει επίσης η κ. Παπαδοπούλου.

Χαιρετίζει την υπερψήφιση ο Δήμαρχος Αθηνών

«Η υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή της διάταξης που ανοίγει, ουσιαστικά, τον δρόμο για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, είναι θετική εξέλιξη», σημειώνει, σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Εγώ και η δημοτική μας παράταξη “Δικαίωμα στην Πόλη” έχουμε υπερασπιστεί από την πρώτη στιγμή με θάρρος, χωρίς περιστροφές, υπεκφυγές και αστερίσκους, την ανάγκη δημιουργίας Μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα

Παράλληλα, κάνει λόγο για «αποφασιστικό βήμα στο πεδίο των δικαιωμάτων και συγκεκριμένα στο αυτονόητο δικαίωμα άσκησης της θρησκευτικής λατρείας σε συνθήκες σεβασμού της αξιοπρέπειας των πιστών, έτσι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της χώρας και τις διεθνείς συνθήκες».

«Εγώ και η δημοτική μας παράταξη “Δικαίωμα στην Πόλη” έχουμε υπερασπιστεί από την πρώτη στιγμή με θάρρος, χωρίς περιστροφές, υπεκφυγές και αστερίσκους, την ανάγκη δημιουργίας Μουσουλμανικού Τεμένους στην Αθήνα. Μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, δεν πρέπει να υπάρξει καμία άλλη καθυστέρηση», καταλήγει ο κ. Καμίνης.