για τη Γενοκτονία των Ποντίων και την Παναγία Σουμελά

 
Στο δικό του μήνυμα από το Βέρμιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κάλεσε την Τουρκία να ζητήσει «ειλικρινή συγγνώμη» για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Δίνουμε ιερή υπόσχεση ότι δεν ξεχνούμε τη θυσία τους και θ’ αγωνιζόμαστε ως την τελική τους δικαίωση. Δηλαδή ως την γενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την έκφραση, τουλάχιστον, μιας ειλικρινούς συγνώμης από τους απογόνους των θυτών, την Τουρκία», δήλωσε, αναφερόμενος στα θύματα της Γενοκτονίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Χαρακτήρισε «αυθαιρεσία» των τουρκικών Αρχών το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν να τελεστεί σήμερα η Πατριαρχική Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάμψει το θρησκευτικό φρόνημα και την ιστορική μνήμη των Ελλήνων.

Ανάλογο μήνυμα έστειλε από την Τήνο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, που επισήμανε ότι όσο και να απαγορεύουν τις λειτουργίες, κανείς δεν θα μπορέσει να απαγορεύσει την προσευχή μέσα στην ψυχή των χριστιανών.

Αναφορά στις επιθέσεις σε ιερούς ναούς έκανε στο δικό του μήνυμα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον Δεκαπενταύγουστο μία ημέρα που μεγαλώνει τη θλίψη για τα όσα «πρωτοφανή και θλιβερά διαπράττονται τον τελευταίο καιρό από ελάχιστους – ευτυχώς – βέβηλους, σε βάρος της Εκκλησίας μας», από ανθρώπους «που ούτε καν αντιλαμβάνονται τις παραδόσεις, την κληρονομιά και τον πολιτισμό της Πατρίδας μας».

 

Κάποτε οι νίκες του ελληνισμού έγιναν με αίμα, τώρα καλούμαστε να νικήσουμε με μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από την Τήνο.

Μήνυμα Δωρόθεου για τις επιθέσεις σε εκκλησίες 

 
Η Εκκλησία σήμερα «δέχεται επιθέσεις» και «βάλλεται» δήλωσε κατά τους εορτασμούς για την Κοίμηση της Θεοτόκου ο μητροπολίτης Σύρου και Τήνου, ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί μετά τη λειτουργία στην στον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας.
 
Τη δυσαρέσκεια της Εκκλησίας για τις πρόσφατες επιθέσεις στην έδρα της Ιεράς Συνόδου και σε εκκλησίες, εξέφρασε σε δηλώσεις του από την Μεγαλόχαρη της Τήνου ο μητροπολίτης Δωρόθεος.

Η Εκκλησία σήμερα «δέχεται επιθέσεις» και «βάλλεται», δήλωσε ο κ. Δωρόθεος, τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να αποκοπεί από τις χριστιανικές ρίζες» της, καθώς αυτό θα ήταν πλήγμα στην καρδιά του έθνους.

Ο μητροπολίτης απέδωσε τον «αντικληρικαλισμό» στην επιρροή κάποιων «λογιότατων άχρηστων» – έκφραση του Μακρυγιάννη – που επί χρόνια καλλιεργούν αυτή τη νοοτροπία.

Η Εκκλησία όμως, υπογράμμισε ο κ. Δωρόθεος συμπαραστέκεται σε όλους τους ανθρώπους, τους συνδράμει και «αναγνωρίζει το δικαίωμα της ελευθερίας τους».