Τα επιχειρηματικά σχήματα που εκπροσωπούν τον ΣΚΑΙ, την εταιρία του Γ. Καλογρίτσα, τον ΑΝΤ1 και τον Β. Μαρινάκη είναι οι πλειοδότες του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα.

Έπειτα από 66 ώρες αναμέτρησης των οκτώ υποψηφίων, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, αυτοί που πήραν τις τέσσερις άδειες, κατά σειρά ανάδειξης των υπερθεματιστών με το αντίστοιχο τίμημα που προσέφεραν είναι οι εταιρείες:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Το συνολικό τίμημα των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών αγγίζει τα 246 εκατομμύρια ευρώ.

Πλέον, το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει ριζικά πλέον καθώς έπειτα από ενενήντα μέρες δεν θα έχουν δικαίωμα εκπομπής τέσσερις από τους μεγαλύτερους τηλεπτικούς σταθμούς της χώρας (MEGA, ALPHA, STAR, και EPSILON).

Γεροβασίλη: Αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε:

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον.

Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας.

Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας.

Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών.

Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια.

Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα, όμως, από τη δεδομένη πολιτική βούληση, η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας. Τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων. Τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία. Την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, καθώς και τον αρμόδιο Υπουργό. Τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία. Και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά το διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι –και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά».

Πότε και πόσοι γύροι χρειάστηκαν ανά άδεια

-1η άδεια: ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ και αφού χρειάσθηκαν 56 γύροι. Την πρώτη άδεια κέρδισε ο ΣΚΑΪ με 43.600.000 ευρώ.

-2η άδεια: ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (δηλαδή μετά από σχεδόν 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 78 γύροι. Την δεύτερη άδεια κέρδισε ο Ιωάννης ΒλαδίμηροςΚαλογρίτσας με 52.600.000 ευρώ.

-3η άδεια: ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (δηλαδή χρειάσθηκαν άλλες 20 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 99 γύροι. Την τρίτη άδεια κέρδισε ο ΑΝΤ1 δίνοντας το υψηλότερο τίμημα όλων με 75.900.000 ευρώ.

-4η άδεια: ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (δηλαδή χρειάσθηκαν «μόλις» 15 ώρες) και αφού χρειάσθηκαν 117 γύροι, που ήταν οι περισσότεροι σε όλες τις άδειες. Την τέταρτη άδεια κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73.900.000 ευρώ.

Κιμπουρόπουλος: Η διαδικασία ξεπέρασε κάθε φαντασία

“Δεν υπήρξε πρόβλημα με τη διαδικασία. Η πιο χρονοβόρα διαδικασία ήταν η τρίτη και η τέταρτη άδεια” είπε ο κ. Κουμπουρόπουλος που εκπροσωπούσε τον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε:  Η διαδικασία ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια στη μικρότερη τιμή. Οι επιλαχόντες είναι 70% πάνω και έχουν μείνει έξω. Ήταν ραντεβού στα τυφλά με την τύχη αλλά και αποτέλεσμα κρίσιμων αποφάσεων”

Κάρολος Αλκαλάι: Εντυπωσιακά τα νούμερα

Φανερά εντυπωσιαμένος με το ύψος των χρημάτων εμφανίστηκε ο Κάρολος Αλκαλάι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “Καλύτερα θα ήταν αυτή η διαδικασία να είχε γίνει αφού αποφανθεί η Δικαιοσύνη για όλα όσα εκκρεμούνε. Ο καθένας το προσέγγισε όπως νόμιζε. Εμένα μου έκανε εντύπωση το ύψος των ποσών. Είχαμε φανταστεί ότι θα πάει ψηλά, αλλά όχι σε αυτό το ύψος. Η διαδικασία νομίζω ήταν υπερβολική. Κατά την άποψη πολλών, η διαδικασία έπασχε από πάρα πολλά ζητήματα που θα ήταν καλύτερα να είχαν κριθεί πριν τον πλειστηριασμό. Θα κριθούν εκ των υστέρων και θα δούμε” και κατέληξε λέγοντας ότι “αύριο πάμε να κάνουμε τη δουλειά μας”.

Σαββίδης: Ο Αλαφούζος έπρεπε να πληρώσει παραπάνω

“Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα μπούμε στα μίντια. Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα απ’ όλους” είπε σε δηλώσεις ο Ιβάν Σαββίδης προσθέτοντας ότι “κάποια στιγμή θα μπούμε στα μίντια. Η κυβέρνηση στεναχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Στεναχωρήθηκα που ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα απ’ όλους”.

Ποιο αποκλείστηκαν

1. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)

2. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED

3. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)

4. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV)

Τι προηγήθηκε

Όλοι εναντίον όλων

Δεύτερη μέρα της διαδικασίας και η είσοδος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας γέμισε με αντίγραφα ασφαλιστικών μέτρων τα οποία θυροκόλλησαν δικαστικοί επιμελητές.

Τον “χορό” των ασφαλιστικών μέτρων άνοιξε εκπρόσωπος του STAR. Ο κ. Κάρολος Αλκαλάι επέδωσε ασφαλιστικά μέτρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα.

Η επίδοση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε από το γραφείο του κ. Πάνου Λαζαράτου, δικηγόρου του καναλιού που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Όπως ανέφερε ο δικαστικός επιμελητής η θυροκόλληση έγινε σήμερα γιατί αυτή ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσε να γίνει αυτή η επίδοση.

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο του STAR, με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητείται ο αποκλεισμός της εταιρίας Καλογρίτσα επειδή στους καταστατικούς σκοπούς της εμπεριέχονται κι άλλες δραστηριότητες εκτός από τις ραδιοτηλεοπτικές.

Αμέσως μετά ο ALPHA συμμετέχει δια του αντιπροσώπου του, Δημήτρη Φουρλεμάδη, ο οποίος είχε αναφέρει κατά την προσέλευση του ότι δεν θα έπρεπε ο κ. Καλογρίτσας να μετέχει στον όλο διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθάκη, εκπρόσωπο του σταθμού, τα ασφαλιστικά μέτρα αφορούν υποψηφιότητες που κατά τον εντολέα του περιείχαν παρατυπίες. Οι υποψηφιότητες αυτές είναι μεταξύ άλλων των κ.κ. Καλογρίτσα, Σαββίδη, Αλαφούζου και Μαρινάκη.

Στις 11.30 το πρωί, ακολούθησε και η θυροκόλληση ασφαλιστικών μέτρων από το κανάλι του ΑΝΤ1, ο οποίος εκπροσωπείται εντός της ΓΓΕΕ από τον Θοδωρή Κυριακού. Ο ΑΝΤ1 κινείται εναντίον της DIMERA του Ιβάν Σαββίδη.

Λίγα λεπτά αργότερα είχαμε επίδοση από το κανάλι του ΣΚΑΙ που εκπροσωπείται από τον Κ. Κιμπουρόπουλο, κατά των τεσσάρων νέων διεκδικητών αλλά και κατά της δημοπρασίας όπως διεξάγεται.

Επίδοση κατά της διαδικασίας είχαμε και από το MEGA, η υποψηφιότητα του οποίου είχε απορριφθεί μιας και ο φάκελος του ήταν ελλιπής.

Συνολικά επιδόθηκαν έξι φάκελοι. Πρόκειται για παλαιά και νεότερα ασφαλιστικά μέτρα που θα συζητηθούν συνολικά στις 16 του Σεπτέμβρη και αφορούν στη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας και στη συμμετοχή “αντιπάλων” συνυποψηφίων.

ΑΠΕ-Νews247.gr

Σε Αλαφούζο, Κυριακού, Καλογρίτσα και Μαρινάκη οι τηλεοπτικές άδειες

Οι δύο νέοι και οι δύο παλιοί καναλάρχες (pics-vids)