Ακόμη δεν… ενώθηκαν και χωρίζουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Οι διαφωνίες, οι επιστολές και οι δηλώσεις

 

Ο δρόμος για τη συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι καλά – καλά δεν άνοιξε και φαίνεται ότι ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά. Αντί για ανακοινώσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις για όσα τους ενώνουν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανακοινώσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις για όσα τους χωρίζουν. Και να φανταστεί κανείς ότι μιλούσαμε για συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα.

Τι συνέβη και το διαζύγιο βγαίνει πριν τον γάμο;

Οι Χρ. Πρωτόπαπας και Δ. Τσιόδρας και Π. Αβραμίδης έχουν συμφωνήσει εντός του επόμενου τριμήνου και μέχρι το τέλος του χρόνου για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων. Έχουν επίσης συμφωνήσει να εκλεγεί με ανοιχτή ψηφοφορία νέα ηγεσία, στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα (στις αρχές του 2017) και οι τεχνικές και οργανωτικές λεπτομέρειες για την ψηφοφορία του νέου αρχηγού να συζητηθούν σε νέα συνάντηση των δύο πλευρών εντός των επόμενων εβδομάδων. Εφόσον καταλήξουν, τότε θα ορισθεί το ραντεβού της Γεννηματά και Θεοδωράκη για να επικυρώσουν τα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο, ο ”γάμος” των δύο πριν καν συντελεστεί άρχισε να διαλύεται όταν τα δύο κόμματα άρχισαν να δημοσίευουν και να συζητούν δημοσίως για τις αντεγκλίσεις τους.

Πρώτα το Ποτάμι δημοσίευσε την Τρίτη ανοικτή επιστολή στην οποία το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα.

Η επιστολή του Ποταμιού είχε τίτλο «Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες». Σε αυτή πρότεινε 10 σημεία για να διαμορφωθεί συμφωνία και να οδηγηθεί το εγχείρημα σε εκλογή αρχηγού και δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα. Επιπλέον, στην επιστολή του υπογράμμιζε πως η προϋπόθεση που θέτει «για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα» είναι το «”Όλα ανοιχτά”».

Δεν πέρασε πολλή ώρα και η Δημοκρατική Συμπρατάξη μέσω του γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Ξεκαλάκη, και Χρήστου Πρωτόπαπα απάντησε με εννέα προτάσεις.

Και το ματς άρχισε με διαρροές από τα δύο κόμματα: Το μεν ΠΑΣΟΚ είπε «Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από την κωλυσιεργία, την διγλωσσία, την υπαναχώρηση υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς, την ώρα που ο ελληνικός λαός ψάχνει μια άλλη πρόταση το ΠΟΤΑΜΙ δεν υποστηρίζει την λογική του αυτόνομου φορέα» ενώ το δε Ποτάμι σημείωσε: «Απ’ ότι φαίνεται κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και την διαφάνεια. Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο κίνημα σε γερές βάσεις, δεν θα κάνουν πίσω».

Σήμερα, Τετάρτη, το σήριαλ συνεχίζεται με τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στον RealFm: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει». Υπογράμμισε δε πως «η Κεντροαριστερά, για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο, πίστη στο εγχείρημα και μπέσα».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι δόθηκε χρόνος στο Ποτάμι για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το στίγμα του. Να αποφασίσει πού ανήκει. «Ανήκει στην Κεντροαριστερά; Έχουμε αυτόν τον κοινό στόχο να διεκδικήσουμε έναν κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις; Ή είναι, τελικά, άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του;

Και φαίνεται ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει, αλλά και συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τη κ. Γεννηματά, είναι «φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες. Κάπου αλλού θέλουν να πάνε. Νομίζω ότι όσοι μάς ακούνε πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μας κρίνουν όλοι και όλους», σημείωσε, αφήνοντας αιχμές για τις προθέσεις της ηγεσίας του Ποταμιού.

Εν τω μεταξύ στο Twitter είχε αναφέρει:

Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε ποιοι είμαστε. 
Όσοι είναι μαζί μας προχωρούν. 
Προχωράμε μαζί με αυτούς που θέλουν και μπορούν.

 

 

Λίγο νωρίτερα, μήνυμα προς το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη είχε αποστείλει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος: «Τόνισα και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι χρειάζεται ενότητα, να προχωρήσουμε όλοι μαζί για τον ενιαίο φορέα της προοδευτικής παράταξης. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι υπάρχουν σε ορισμένους και άλλες αντιλήψεις».

Από την πλευρά του το Ποτάμι, απάντησε σε υψηλούς τόνους και με αντίστοιχες αιχμές στις δηλώσεις της προέδρου του ΠΑΣΟΚ η οποία τού καταλόγισε ευθύνες για την αποτυχία της συνεργασίας τους.

Με δήλωση του, ο γραμματέας Οργανωτικού του Ποταμιού, Παντελής Αβραμίδης, ο οποίος ήταν ένας από τους εκπροσώπους του στις συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι οι προτάσεις που δημοσιοποίησε το Ποτάμι απαντούν με «ξεκάθαρο τρόπο “ναι! πάμε για ένα νέο Κίνημα”. Όχι με στημένες κάλπες, όχι με σημαδεμένα χαρτιά, αλλά με ανοιχτές διαδικασίες».

Ο κ. Αβραμίδης απάντησε ότι η κ. Γεννηματά αρέσκεται στις αναβολές, γι’ αυτό το Ποτάμι προτείνε να ξεκινήσει η διαδικασία με κοινή συνέντευξη Τύπου, την εβδομάδα από 19 έως 24 Σεπτεμβρίου.

«Τι πιο σαφές; Προφανώς, όμως, η κ. Γεννηματά άλλα ονειρευόταν. Κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ, πίστεψε ότι μπορεί να κληρονομήσει και το Ποτάμι. Βολεύεται στην ασφάλεια των μηχανισμών της και δεν θέλει μία ανοιχτή αναμέτρηση στην κοινωνία. Με πολλούς υποψηφίους, νέα πρόσωπα και πολιτική αντιπαράθεση», σημείωσε.

Το Ποτάμι θεωρεί ότι μία ανοιχτή διαδικασία, σαν αυτή που προτείνε, θα είναι το έναυσμα για να επιστρέψουν στη δράση δυνάμεις που δεν ήθελαν και δεν θέλουν τον παλαιοκομματισμό και τη μιζέρια.

Μάλιστα, ο γραμματέας του Ποταμιού επικαλείται την αμφίσημη, όπως λέει, στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στον εκλογικό νόμο, επικρίνοντάς την για προσδοκία συνεργασίας με τον «καλό ΣΥΡΙΖΑ». «Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι επιλογή για τους πολίτες που πιστεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις. Όμως, όλα αυτά και άλλα πολλά μπορούν να συζητηθούν στην “προεκλογική περίοδο” για την εκλογή του νέου αρχηγού και να αποφασιστούν από το συνέδριο που θα συγκληθεί. Όσοι τορπιλίζουν τον διάλογο στην τελική του φάση, απογοητεύουν τον προοδευτικό κόσμο. Παρ’ όλα αυτά εμείς θα επιμείνουμε. Οι 11 προτάσεις για τη σύσταση του νέου Κινήματος παραμένουν στο τραπέζι», καταλήγει ο κ. Αβραμίδης.

Πηγή