Ο Τσίπρας… χαμογελάει μετά το ναυάγιο στον “γάμο” ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού

Γράφει ο Λάζαρος Καλλιανιώτης

Το ναυάγιο στον σχεδιαζόμενο “γάμο” του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι, προκαλεί εύλογα και αναμενόμενα χαμόγελα στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Πρωθυπουργός βλέπει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί εδώ και αρκετούς μήνες ζωηρό, αν και… διακριτικό φλερτ με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, επιχειρώντας επί της ουσίας να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μετά την εποχή της… συρρίκνωσης, στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι και επί ηγεσίας Φώφης Γεννηματά.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει παγιωθεί ως πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, οι εξελίξεις σε επίπεδο διακυβέρνησης ωστόσο αναμένεται να είναι περισσότερο σύνθετες, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δυσκολευτεί να συγκροτήσει κυβέρνηση μετά από μια ενδεχόμενη νίκη του στις επόμενες εκλογές, καθώς πιθανή προσφυγή σε νέες κάλπες θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής, που ευνοεί τις συνεργασίες μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.

Ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος έχει ισχυρά γονίδια κυβερνησιμότητας. Και, βλέποντας τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να αδυνατούν να βρουν κοινά σημεία αναφοράς, με τα κόμματά τους μάλιστα να αποτελούν… συμπλήρωμα του κεντρικού πολιτικού συστήματος, είναι απολύτως φυσικά να στρέφει η Κεντροαριστερά τη ματιά της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολύ περισσότερο, στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, από τη στιγμή που ο σημερινός Πρωθυπουργός διατηρεί εφεδρείες κοινωνικής εμπιστοσύνης, πληθυντικές σε σχέση με τα άλλα πολιτικά πρόσωπα του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Πηγή