Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times βρίσκεται στην Αθήνα για να μετάσχει στις εργασίες του 4ου Ετήσιου «Αthens Democracy Forum» που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

 O κ. Κρούγκμαν βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο  κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ με θέμα: «Η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι εχθροί της», και μίλησε στο ΑΠΕ .

 

«Αν νεοφιλελευθερισμός σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», τονίσε ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη του Φόρουμ. «Ήταν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, υπήρχαν κάποια θέματα σε αυτήν που είναι πολύ σημαντικά για μένα. Είναι καλό να βλέπουμε να μιλάει κάποιος για την ανάγκη να χαλιναγωγήσουμε τις αγορές και τον νεοφιλελευθερισμό . Θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην λειτουργία των αγορών. Χάρηκα πολύ που το άκουσα αυτό από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Πολ Κρούγκμαν.

«Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους δικαίου. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί αν είναι καλό πράγμα για να βοηθήσουν στην δίκαιη ανάπτυξη, αλλά συχνά εκλαμβάνονται ως άδεια για να άρουμε όλους τους περιορισμούς στις δυνάμεις της αγοράς. Όμως, αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε».

Ο Πολ Κρούγκμαν δηλώνει πολέμιος του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας των αγορών. «Ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά αν σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», σημειώνει.

«Τρομακτικό» το ενδεχόμενο να νικήσει ο Τραμπ στις προεδρικές εκλογές

Στη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήσαμε φυσικά τον αμερικανό οικονομολόγο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την αναμέτρηση ανάμεσα στην υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. « Δεν θα ήθελα να κάνω προβλέψεις», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος. «Αλλά το μοντέλο προβλέψεων των New York Times δίνει ποσοστό περίπου 80% για νίκη της Χίλαρι Κλίντον. Ελπίζω να ισχύει αυτό. Να σας πω, δεν επιτρέπεται να δηλώσω δημόσια τη στήριξή μου, συγγνώμη. Είναι τρομακτικό όμως το ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί ένα πολύ, πολύ άσχημο ατύχημα. Δεν θα ηρεμήσω, δεν θα ησυχάσω μέχρι την επομένη των εκλογών. Πρέπει να αποφευχθεί ακόμη και το παραμικρό ενδεχόμενο ενός ατυχήματος».

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ