Η θέση της Ελλάδας στο Προσφυγικό, το ζήτημα του χρέους και τη λύση του Κυπριακού

 

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ολομέλεια του ΟΗΕ χαρακτηρίστηκε από τις αναφορές στο Προσφυγικό ζήτημα, τη θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό, αλλά και για το ζήτημα του χρέους.

Η ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, έλαβα χώρα χθες το απόγευμα (τοπική ώρα-ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

Ο πρωθυπουργός εισηγήθηκε στην ΓΣ του ΟΗΕ συγκεκριμένο πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ως διεθνής κοινότητα:
– Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, βιώσιμη λύση στην Κύπρο που θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού. Μια λύση που θα συνεισφέρει στην αλλαγή της ασταθούς δυναμικής στην περιοχή μας.
– Χρειαζόμαστε μια λύση στο ζήτημα του χρέους που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, για το οποίο συζητάμε τόσο πολύ στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρώπη. Να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας πίσω μας.
– Χρειαζόμαστε μια διεθνή αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια απάντηση που θα αντιμετωπίζει τις επικίνδυνες ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές που εμφανίζονται ξανά για πρώτη φορά με τόση ένταση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Δείτε την ομιλία στο βίντεο που ακολουθεί

 

“Οπωσδήποτε, οι αναχρονιστικές υπερσυντηρητικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν να δώσουν τις δικές τους λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, επενδύοντας στον φόβο. Μερικές φορές θα αυτοπροσδιοριστούν ως αντισυστημικές δυνάμεις”, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι “οπωσδήποτε, δεν είναι οι δημοκρατικές δυνάμεις που επικρίνουν το σύστημα, εκείνες για τις οποίες η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ανησυχεί. Είναι αυτές οι δυνάμεις που απειλούν τις αξίες μας και αντί να στοχεύουν στην αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο, αποσκοπούν στο να τον διαιρέσουν μέσω του φόβου, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού”.

Προσφυγικό
Ο Πρωθυπουργός ανέδειξε την παγκόσμια διάσταση της προσφυγικής κρίσης δίνοντας έμφαση στον καταμερισμό της ευθύνης. Παράλληλα στηλίτευσε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που όπως είπε πολλές φορές εμφανίζονται κάτω από τον μανδύα μιας «αντισυστημικής ρητορείας».

«Οι δυνάμεις της ξενοφοβίας πήραν την απάντηση που τους άξιζε από τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό που έδειξε στον κόσμο ότι δεν διατηρούμε τις αξίες και την ανθρωπιά μας μόνο κάτω από ευνοϊκές συνθήκες».

Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν με νόημα πως αυτό το κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού ήταν αναφορά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενέδωσε στις πολιτικές πιέσεις από το εξωτερικό για να υιοθετήσει την πρακτική της επαναπροώθησης των προσφύγων.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην διαδικασία καταγραφής και παροχής ασύλου, ενώ αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική και εποικοδομητική έχει αποδειχθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

«Αυτή η συμφωνία έχει οδηγήσει στην δραματική μείωση των προσφυγικών ροών και των θανάτων στο Αιγαίο».

Πολιτική Σταθερότητα
Ό τρίτος πυλώνας της ομιλίας αφορούσε την πολιτική σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, την ειρήνη και την συνεργασία λέγοντας ότι η υιοθέτηση μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής έχει αναβαθμίσει την θέση της Ελλάδας στον χάρτη της διεθνής συνεργασίας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ζητήματος της ασφάλειας χωρίς να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές που αφορούν το ζήτημα της κατάργησής των εγγυήσεων και της οριστικής απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως τώρα η διεθνής κοινότητα έχει την ευκαιρία να μετατρέψει τις προκλήσεις του παρελθόντος σε ευκαιρίες για το μέλλον.

«Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια και αποτελεσματική απάντηση στην προσφυγική κρίση που θα βασίζεται στην διεθνή νομιμότητα. Αυτό στην Ελλάδα το γνωρίζουμε πολύ καλά».

Συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν

Το προσφυγικό, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γενικός γραματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον εθελοντισμό και τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τους κατοίκους της Λέσβου, την οποία είχε επισκεφθεί.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε από την πλευρά του τον Μπαν Κι Μουν για την συνεργασία του ΟΗΕ και τον ίδιο προσωπικά για τον ρόλο του στην ανάδειξη του προσφυγικού ως παγκοσμίου ζητήματος, υπογράμμισε την σημασία της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και αναφέρθηκε και στις ειδικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα στην διαχείριση του προσφυγικού από τους φράχτες και τα συρματοπλέγματα που υψώθηκαν σε άλλες χώρες.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες χωρίς να έχουμε φθάσει ακόμα σε λύση, εξέφρασε την αισιοδοξία του και επισήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών της Κύπρου. Τόνισε ακόμη ότι οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να σχετίζονται με παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα κατοχής, και ως τέτοιο πρέπει να το προσεγγίσουμε.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΟΗΕ θα καλέσει – σύμφωνα με πληροφορίες – στην τριμερή συνάντηση της Κυριακής τις δύο κοινότητες να τηρήσουν την δέσμευσή τους ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ως προς το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε πως θεωρεί ιδιαίτερα θετικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σταθερές θέσεις επί του ζητήματος, αλλά παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να βρεθεί λύση η οποία είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται προς αυτήν την κατεύθυνση περιλαμβάνονται και τα ΜΟΕ, και ότι προφανώς όλα αυτά συνδέονται με την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μπαν Κι Μουν δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της θητείας του ως Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και με τον Ιρανό πρόεδρο

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί (τοπική ώρα) με τον Πρόεδρο του Ιράν και στη συνέχεια με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.

tsipras amerikis

 

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχώμεθα και πάλι, διότι έρχεσθε για δεύτερη φορά…», είπε στον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και στη συνέχεια σημείωσε: «Παρακολουθούμε την προσπάθεια την φοβερή που γίνεται στη Ελλάδα, είναι ένα Ηράκλειο έργο, περισσότερο από Ηράκλειο».

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Ελληνομερικανικής κοινότητος, πρόσθεσε: «Η ομογένεια είναι πάντοτε σε κατάσταση απολύτου εγρηγόρσεως και προσοχής. Στον ομογενειακό τομέα υπάρχει μια πολυδαίδαλος δραστηριότητα, η οποία καλύπτει ομαδικές ενέργειες και ατομικές ενέργειες σε συνεχή βάση. Οι άνθρωποι εδώ συνεχίζουν σαν να άρχισε χθες η κρίση. Λένε: Εμείς θα μείνουμε ως το τέλος, έως ότου κλείσει αυτή η ιστορία σωστά. Ήθελα να σας το θέσω αυτό υπ’ όψη σας, διότι κι εγώ έχω εκπλαγεί με αυτό το είδος της εμμονής κι της συνέχειας και της συνέπειας».

«Γνωρίζετε την μεγάλη εκτίμηση που έχω κι εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση για το έργο σας», απάντησε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Πράγματι συνεχίζει η Ελλάδα μας να είναι σε μια περίοδο κρίσης, αλλά είμαστε πιο αισιόδοξοι. Διότι η μεγάλη φουσκοθαλασσιά πέρασε, κι έχουμε τις τελευταίες βέβαια αναταράξεις, αλλά σιγά-σιγά ξεπερνάμε κι άλλη μια μεγάλη δυσκολία στη μακρόχρονη ιστορία μας, όρθιοι με αξιοπρέπεια, και δίνοντας και μαθήματα ανθρωπισμού. Γιατί στη προσφυγική κρίση η Ελλάδα στάθηκε ψηλά στις παραδοσιακές της αξίες. Και πρέπει να το τονίσω ότι αυτές είναι και οι αξίες του Χριστιανισμού, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον άνθρωπο, που δυστυχώς κάποια άλλα κράτη στην περιοχή της Ευρώπης δείχνουν να υπολείπονται αυτών των αξιών».

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, Χασάν Ρουχανί.

Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.
Αθήνα και Ιράν, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, χαρακτηρίζουν τη συνεργασία των δύο πλευρών «στρατηγικού χαρακτήρα».

Αλέξης Τσίπρας - Χασάν Ρουχανί

 

Η συνέντευξη στο Reuters

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη έδωσε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, στην οποία περιέγραψε τα βήματα που κάνει η χώρα μας για να βγει από την οικονομική κρίση. Ανέφερε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη για μερική έξοδο στις αγορές το 2017 και πλήρη έξοδο το 2018. Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα πιο ακανθώδη θέματα. Υπογράμμισε, παράλληλα, πως το ΔΝΤ, πρέπει να σεβαστεί το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», αναφερόμενος στη νομοθεσία και τις δικαστικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα φορέσει γραβάτα εάν η Ελλάδα λάβει ελάφρυνση του χρέους, χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε για την υπόσχεσή του και για το αν ήταν θυμωμένος με τη Γερμανία για την αργή πορεία της στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

«Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν αφορά μόνο γραβάτες» είπε. «Θα αλλάξει τη δυνατότητα μιας χώρας που έχει περάσει πολλά, να αποκτήσει πραγματικά μια συντηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη» υποστήριξε και συμπλήρωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να προχωρά, άσχετα με τα εσωτερικά θέματα και τις εκλογικές διαδικασίες κάθε χώρας. Πρέπει να κοιτάξουμε τα κοινά ενδιαφέροντά μας και όχι τα προβλήματα του μικροπολιτικού επιπέδου».

Δείτε τη φωτογράφιση της συνέντευξης 
 

  

 

 

Πηγές

Τσίπρας στον ΟΗΕ: Χρειαζόμαστε να αφήσουμε τη λιτότητα πίσω

Αλ. Τσίπρας: Ερωτήσεις – προκλήσεις προς τη διεθνή κοινότητα

Στη Νέα Υόρκη με τη σκέψη στη Βιέννη

Τσίπρας στον ΟΗΕ: Μπορεί να οπισθοχωρούμε μερικές φορές, αλλά στόχος μας είναι η ανάπτυξη

Ο Τσίπρας φωτογραφίζεται για το Reuters: Φέτος η ανάπτυξη, το 2017 η μερική έξοδος στις αγορές

Τσίπρας στον ΟΗΕ: Να αφήσουμε πίσω μας τη λιτότητα

Ο Α. Τσίπρας στην Γ.Σ. του ΟΗΕ: Η πρόκληση της μεταναστευτικής κρίσης είναι παγκόσμια

Οι προκλήσεις, οι προσπάθειες και οι προοπτικές της Ελλάδας στην ομιλία Τσίπρα στον ΟΗΕ

Προσφυγικό, Κυπριακό και ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Μπαν Κι Μουν

Ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο