Τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ αποτιμούν την πρώτη τηλεμαχία

 

Τα ελληνικά και τα διεθνή ΜΜΕ αποτιμώντας την πρώτη τηλεμαχία βγάζουν νικήτρια την υποψήφια των ΔημοκρατικώνΉδη οι πρώτες μετρήσεις που τρέχουν για μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, με την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον να φαίνεται πως είναι ξεκάθαρη νικήτρια του debate απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

 

Δημοσκόπηση του CNN βγάζει νικήτρια την Κλίντον με 62%, ενώ στον Τραμπ δίνει μόλις 27%.

Επίσης το περιοδικό “Τime” αλλά και το τηλεοπτικό δίκτυο “CNBC” έχουν στήσει τη δική τους κάλπη καλώντας τους Αμερικανούς να ψηφίσουν.

To ντιμπέιτ «έσπασε» και το Twitter καθώς καταγράφηκαν 5 εκατ. tweets για την κόντρα των υποψήφιων προέδρων!

Σύμφωνα  με το Πρώτο Θέμα τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν, πως η Κλίντον φαίνεται να κέρδισε τις εντυπώσεις. Πολλά δημοσιεύματα επικεντρώνονται σε απαντήσεις που έδωσε ο Τραμπ, αρνούμενος παλιότερες δηλώσεις του, με την πραγματικότητα όμως να τον διαψεύδει.

Washington Post

Παρά την επιθετικότητα που επέδειξε ο μεγιστάνας, βρέθηκε σε άμυνα στο μεγαλύτερο μέρος του debate, σχολιάζουν αρκετά ξένα ΜΜΕ. «Σχεδόν ολόκληρο το βράδυ απολογούνταν, για το ταμπεραμέντο του, το πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τις μειονότητες, το πόσο έτοιμος είναι για να γίνει πρόεδρος», σχολιάζει η Washington Post.

«Ενώ οι επιθέσεις της Κλίντον ήταν μετρημένος, ο Τραμπ ήταν νευρικός και απείθαρχος», σχολιάζει ακόμη η Washington Post, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών διέκοπτε διαρκώς τόσο την Κλίντον όσο και τον συντονιστή του debate, Λέστερ Χολτ, ενώ αρκετές φορές ανέβασε τον τόνο της φωνής του.

Guardian: Επιβλητική η Κλίντον

Η εμφάνιση της Κλίντον στο debate ήταν επιβλητική, σύμφωνα με τον Guardian, που σχολιάζει ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών μιλούσε με ευκολία για λεπτομέρειες πολλών τομέων της πολιτικής, τις οποίες δεν μπορούσε να «αγγίξει» ο Τραμπ.

Σε μία πρώτη ανάλυση της «μονομαχίας», η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η καλύτερη ατάκα του Τραμπ ήταν «Η Χίλαρι έχει εμπειρία, αλλά είναι κακή εμπειρία», ενώ η καλύτερη φράση της Κλίντον ήταν «Νομίζω ότι ο Ντόναλντ μόλις με έκρινε επειδή προετοιμάστηκα για αυτό το debate. Ναι, το έκανα. Και ξέρετε για τι άλλο προετοιμάστηκα; Προετοιμάστηκα για να γίνω πρόεδρος. Και αυτό είναι κάτι καλό».

Ακόμη, ο Guardian σχολιάζει ότι ο Τραμπ έχασε γρήγορα το ύφος του μετά από το πρώτο μισάωρο, με αποτέλεσμα να διακόπτει όλο πιο άτσαλα.

 

Reuters

Οι ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ότι πιστεύουν πως η Κλίντον κέρδισε τον Τραμπ, στο πρώτο debate.«Οι αγορές έχουν την τάση να βλέπουν την Κλίντον ως την υποψήφια του status quo, καθώς ξέρουν τι θα σημαίνει μία προεδρία Τραμπ για την εξωτερική πολιτική, το εμπόριο και την οικονομία των ΗΠΑ», γράφει το Reuters.

Σε μια πρώτη ένδειξη του ότι οι επενδυτές θεωρούν νικήτρια την Κλίντον, οι ασιατικές αγορές ανέκτησαν το χαμένο έδαφός τους σήμερα και το δολάριο υποχώρησε από το χαμηλό μήνα έναντι του γεν. Οι αγορές γενικά θεωρούν την Κλίντον ως υποψήφια του κατεστημένου.

Ο διευθυντής της Randy Frederick, Τσαρλς Σουάμπ, δήλωσε πως «η θετική αντίδραση στα futures των μετοχών πιθανότατα υποδηλώνει πως η Χίλαρι Κλίντον θεωρείται νικήτρια. Συχνά λέγεται πως στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα και οι περισσότεροι ειδήμονες φαίνεται να θεωρούν τον Ντόναλντ Τραμπ πιο αβέβαιο υποψήφιο. Τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν σήμερα και μια υποχώρηση στα futures από τώρα μέχρι το πρωί πιθανότατα θα υποδήλωναν μια στροφή υπέρ του Τραμπ. Θα με εξέπληττε αν γινόταν αυτό».

Από την πλευρά του, ο Πίτερ Κένι της Global Markets Advisory Group σχολίασε πως «τόσο τα futures όσο και το μεξικανικό πέσο είναι ακριβείς δείκτες του πώς οι αγορές ερμηνεύουν τα ντιμπέιτ. Και τα δυο κινήθηκαν λίγο, αλλά κινήθηκαν συντονισμένα υψηλότερα. Θεωρώ πως οι επενδυτές αποτιμούν τις πιθανότητες να κερδίσει οποιοσδήποτε από τους δύο υποψήφιους. Οι μέτριες θετικές κινήσεις δείχνουν πως η εκστρατεία της Κλίντον κατάφερε να ανταποκριθεί και να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Ο φόβος των επενδυτών ήταν πως είτε θα είχε κάποιο πρόβλημα με την υγεία της, θα φαινόταν αδύναμη, ή θα είχε μια δικαιολογία για ένα από τα δύο θέματα. Αντιθέτως, φάνηκε ακριβής και μετέφερε ξεκάθαρα ένα μήνυμα που καθησύχασε τις αγορές».

 

Ιταλικός Τύπος

Οι ιταλικές εφημερίδες θεωρούν αδιαμφισβήτητη νικήτρια την Κλίντον. ¨οπως μεταδίσει το Έθνος, η La Republlica γράφει πως «με υποδειγματικό αυτοέλεγχο, η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση, χωρίς να υπερβάλλει». Όσο για τον Τραμπ, θεωρεί ότι ήταν αποτελεσματικός «όταν αναφέρθηκε στις ελεύθερες, εμπορικές συναλλαγές, στην αποδυνάμωση των βιομηχανιών και στην μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

«Χίλαρι-Τραμπ, αναμέτρηση επικεντρωμένη στην απασχόληση και στον ρατσισμό», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της στην διαδικτυακή πύλη της η εφημερίδα Corriere della Sera. «Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι ο Τραμπ έχασε πολλές ευκαιρίες για να επιτεθεί στην Χίλαρι σε ό,τι αφορά κύριας σημασίας θέματα και μόνο στα τελευταία λεπτά της συζήτησης προχώρησε σε πιο προσωπικές κατηγορίες, όπως, για παράδειγμα, ότι η Κίντον δεν διαθέτει το προφίλ του προέδρου. Η υποψήφια των Δημοκρατικών των κατέκρινε σκληρά, από την μεριά της, υπενθυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε, στο παρελθόν, σε γυναίκες πρώην υπαλλήλους του», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

O διευθυντής, τέλος, της εφημερίδας La Stampa Μαουρίτσιο Μολινάρι στο σχόλιό του αναφέρει:
«Η πρώτη απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένα από τα καλύτερα ντιμπέιτ που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Και οι δυο υποψήφιοι έπαιξαν μέχρι τέλους τον ρόλο τους, και βγήκαν από την μάχη αυτή με αποτέλεσμα ουσιαστικής ισοπαλίας. Η Χίλαρι απέδειξε ότι διαθέτει τα χαρακτηριστικά του προέδρου, αλλά ο Τραμπ, ο οποίος εθεωρείτο αουτσάϊντερ, με την σειρά του απέδειξε ότι μπορεί να αναμετρηθεί και με ιδιαίτερα περίπλοκα θέματα».

 

Σκληρό debate Κλίντον – Τραμπ: Ποιος ήταν ο νικητής

Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις στο debate Χίλαρι – Τραμπ

Κέρδισε στο ντιμπέιτ η Χίλαρι τον Τραμπ – Θετικό μήνυμα στις αγορές

Νικήτρια στο ντιμπέιτ του αιώνα η Χίλαρι

Ποιος κέρδισε το πρώτο debate στις ΗΠΑ -Σε άμυνα ο Τραμπ, προετοιμασμένη η Κλίντον

Ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις – Η πρώτη δημοσκόπηση του CNN

Σαρωτική επικράτηση της Χίλαρι στο πρώτο debate

Ο ιταλικός τύπος για την τηλεμαχία Κλίντον – Τραμπ

Και νικήτρια του πρώτου ντιμπέιτ είναι… η Χίλαρι Κλίντον