Η ψυχραιμία υπερίσχυσε της επιθετικότητας

Του ROGER COHEN – THE NEW YORK TIMES

Κάποια στιγμή στην τηλεμαχία της Δευτέρας, η Χίλαρι Κλίντον είπε απευθυνόμενη στον Ντόναλντ Τραμπ: «Νομίζω ότι ο Ντόναλντ με επέκρινε γιατί προσήλθα στη συζήτηση προετοιμασμένη. Ναι, είναι αλήθεια. Και ξέρετε για ποιο άλλο είμαι προετοιμασμένη; Να γίνω πρόεδρος και πιστεύω ότι αυτό είναι καλό». Επρόκειτο για μία από τις καλύτερες στιγμές της κ. Κλίντον, η οποία κατάφερε να υπενθυμίσει την προφανή έλλειψη προετοιμασίας του κ. Τραμπ για τις ευθύνες της προεδρίας. Η Κλίντον εμφανίστηκε μετρημένη και γεμάτη αυτοπεποίθηση, παρότι έδινε την αίσθηση της καλής μαθήτριας, την ώρα που ο Τραμπ ήταν ανερμάτιστος και επιθετικός, όπως μας είχε συνηθίσει από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας.

Η τακτική αυτή απέδιδε, μέχρι στιγμής, καρπούς για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Πολλοί Αμερικανοί επιθυμούν αλλαγή, θεωρώντας ότι ο Τραμπ είναι ο μη συμβατικός υποψήφιος και η Κλίντον προϊόν του πολιτικού κατεστημένου. Αν, όμως, ο σκοπός του Τραμπ ήταν να εμφανίσει «προεδρικές αρετές», επιδεικνύοντας αναλυτική ικανότητα, ευθυκρισία και έστω και κάποια ουσιαστική γνώση των θεμάτων, η αποτυχία του υπήρξε παταγώδης. Ο Τραμπ αρκέστηκε σε αφορισμούς, επανέλαβε αναλήθειες και επέλεξε την αέναη επανάληψη. Παρότι ο σκληρός πυρήνας των οπαδών του παρέμεινε ικανοποιημένος, οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, που θα κρίνουν την αναμέτρηση της 8ης Νοεμβρίου, ίσως άρχισαν ήδη να στρέφονται μακριά από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Από τη μεριά της, η Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε ψύχραιμη, υπομονετική και αποφασισμένη. Κατάφερε ισχυρά πλήγματα στον Τραμπ για την άρνησή του να δημοσιοποιήσει τα εκκαθαριστικά της εφορίας του, αξιοποιώντας την άρνηση αυτή για να του επιρρίψει ευθύνες για τα προβλήματα συντήρησης των οδικών υποδομών της χώρας. «Ισως οι δρόμοι να είναι σε αυτή την κατάσταση γιατί δεν έχετε πληρώσει ομοσπονδιακούς φόρους εδώ και πολλά χρόνια», είπε η Κλίντον.

Καταπέλτης υπήρξε η Κλίντον σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του Τραμπ απέναντι στις γυναίκες, αλλά και για την εμμονή του αντιπάλου της γύρω από τον τόπο γέννησης του προέδρου Ομπάμα. Οταν ο Τραμπ αμύνεται, είναι πληκτικός και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα, όταν βρέθηκε κάτω από τα πυρά της Κλίντον.

Στο θέμα του εμπορίου, όμως, ο Τραμπ απέδειξε ότι συνεχίζει να αποτελεί αξιόμαχο αντίπαλο, υπενθυμίζοντας –ορθώς– στην Κλίντον ότι υπήρξε μία από τις πλέον ένθερμες υποστηρίκτριες του Συμφώνου Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού, το οποίο καταδικάζει σήμερα.

Αυτό ήταν, πάντως, μια μεμονωμένη στιγμή, που δεν στάθηκε ικανή να στερήσει τη νίκη από την Κλίντον. Ο Τραμπ επέμεινε σε παλαιότερα ψεύδη του, όπως ότι αντιτάχθηκε στον πόλεμο στο Ιράκ, επιδεικνύοντας παχυλή άγνοια σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με το Ιράν για την πυρηνική ενέργεια.

Η επικράτηση της κ. Κλίντον θα έπρεπε να έχει πείσει κάθε ψηφοφόρο σε κανονικές εκλογές για τις ικανότητές της. Αυτές, όμως, δεν είναι κανονικές εκλογές, ενώ ουδείς γνωρίζει εάν η νίκη στο ντιμπέιτ θα μεταφραστεί σε νίκη στην κάλπη του Νοεμβρίου.

Πηγή