Η τελευταία ήττα του Ομπάμα

 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απόρριψης του βέτο που είχε ασκήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στον νόμο που επιτρέπει στις οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Πρόκειται για την πρώτη παράκαμψη προεδρικής αρνησικυρίας κατά τη διάρκεια της οκταετούς προεδρίας του.

Ενώ η ψηφοφορία ήταν ακόμη σε εξέλιξη, το αποτέλεσμα ήταν 338-74, πάνω από την πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που απαιτείται για την παράκαμψη.

Την Τετάρτη, 28 Σεπτέμβρη, η Γερουσία απέρριψε το βέτο με ψήφους 97-1, με αποτέλεσμα ο Νόμος για τη Δικαιοσύνη Έναντι των Υποστηρικτών της Τρομοκρατίας (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, ή JASTA) να πρόκειται να τεθεί σε ισχύ.

Η παράκαμψη της προεδρικής αρνησικυρίας αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά κυρίως για τις σχέσεις της χώρας με την Σαουδική Αραβία, μία από τις παλαιότερες συμμάχους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο.

Ο Ομπάμα είχε ασκήσει βέτο εναντίον του νόμου στις 23 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας πως θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Σε επιστολή του προς την αμερικανική Γερουσία ο ίδιος ανέφερε ότι «καταλαβαίνω τον πόθο για δικαιοσύνη των οικογενειών (των θυμάτων) κι είμαι αποφασισμένος να τις βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια, αλλά η υπογραφή αυτού του νόμου θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

«Αυτή η ψηφοφορία μας ντροπιάζει περισσότερο από οτιδήποτε έχει κάνει η Γερουσία από το 1983», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, είχε ζητήσει από το Κογκρέσο να μην επιτρέψει τις προσφυγές κατά της Σαουδικής Αραβίας, διότι κάτι τέτοιο πρόκειται να έχει «βαριές συνέπειες» για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο Έρνεστ είπε μάλιστα ότι κάποιοι γερουσιαστές μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκαν για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που θα είχε η ισχύς μιας τέτοιας νομοθεσίας και δεν τις έλαβαν υπόψη στην ψήφο τους.

Από την άλλη, ο τρίτος στην ιεραρχία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία, Τσαρλς Σούμερ δήλωσε ότι «δεν καταρρίψαμε το προεδρικό βέτο ελαφρά τη καρδία, αλλά σε αυτή την περίπτωση ήταν σημαντικό να επιτρέψουμε στις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, έστω και αν αυτό είναι κάπως άβολο διπλωματικά».