Μια ανάλυση των θέσεων των υποψήφιων: Παρά τις διαφορές τους ας μην περιμένουμε ανατροπές-
Οι αμερικανικές εκλογές του 2016 δεν φέρνουν ανατροπές
Του Χαράλαμπου Μερακλή

Ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία των αμερικανικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου του 2016, ο περισσότερος κόσμος ανά το παγκόσμιο διερωτάται τι το συναρπαστικό θα επιφέρει η εκλογή του ενός από τους δυο υποψηφίους, Χίλαρι Κλίντον ή Ντόναλντ Τραμπ, στον ήδη ταραγμένο πλανήτη.

1. Ο Τραμπ εκφράζει ριζοσπαστικές θέσεις, ένα κοινωνικό ρεύμα σύγκρουσης με το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον και επαναφέρει στο προσκήνιο τις αξίες του σκληρά Αμερικανού επιχειρηματία και εργαζόμενου μέσω της ξενοφοβίας, εμμονών, εθνικιστικής ιδεολογίας, ακραίου νεοφιλελευθερισμού, παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει στη μεταβιομηχανική εποχή και κρατούν τους συμμάχους τους, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ σε ένα επίπεδο γόνιμης συνεννόησης, ενώ τους αντιπάλους τους σε κάποιαν απόσταση.

Πρέπει να τονισθεί ότι ο Τραμπ απευθύνεται στα λαϊκά στρώματα και υπόσχεται ότι θα ξανακτίσει την Αμερική, ένα ισχυρό κράτος, και θα κτίσει νέα τείχη για τους μετανάστες, θα ενισχύσει τις κρατικές δομές, θα προστατεύσει την αμερικανική παραγωγή, εμπόριο, τα λαϊκά στρώματα, θα διώξει τους ισλαμιστές, θα αυξήσει τα επιτόκια για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος για καινούργιες χρηματοπιστωτικές φούσκες.

Επίσης υπόσχεται ότι θα αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία εντός και γύρω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας, και θα τιμωρήσει το Πεκίνο για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές τους και θα αυξήσει την στρατιωτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων και τις δαπάνες για νέους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Παρόλο που θα σφυρηλατήσει τις σχέσεις του με τον Πούτιν, εντούτοις θα ενθαρρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να εξασκήσουν πίεση στη Μόσχα σχετικά με την Ουκρανία και θα πιέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν περισσότερη χρηματική ενίσχυση στη συμμαχία.

Από την άλλη εισηγείται την αποχώρηση από τη συμφωνία του Παρισιού σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον, την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων, απόσυρση των όρων εκπομπής αερίων για τον άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού «Keystone XL» και επαναδιαπραγμάτευση των όρων για τη NAFTA.

2. Όσον αφορά τη Χίλαρι Κλίντον, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στον δημόσιο βίο από νεαρή ηλικία και αγωνίστηκε μέσω του ακτιβισμού για τα ίσα δικαιώματα λευκών και μαύρων, εντούτοις θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το οικονομικό κατεστημένο και τα πλοκάμια της διαπλοκής και ως σύζυγος του Προέδρου Κλίντον έδειξε κυνισμό και απληστία.

Ενώ ως Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει συσσωρευμένες ευθύνες για την εμφάνιση του Ισλαμοφασισμού, για λόμπι στην παγκοσμιοποίηση, κατάλυση των εθνικών κρατών και των παραδοσιακών κοσμικών εξουσιών, ενίσχυση των σουνιτών από τους οποίους προέκυψε ο ISIS.

Οι σχεδιασμοί της Χίλαρι για τις ΗΠΑ είναι ότι θα πρέπει να ενισχύσει τις συμμαχίες σε Ασία-Ειρηνικό, καθώς επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις της σε όλους τους τομείς με Ιαπωνία, Ν. Κορέα, να αντιμετωπίσει τις κινέζικες προκλήσεις, να στηρίξει περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα, τήρηση των κανονισμών και όρων για NSA, κλείσιμο Γκουαντάναμο και απαγόρευση των σκληρών ανακριτικών μεθόδων και εφαρμογή ανακουφιστικών μέτρων για τους μετανάστες.

Εκτός των προαναφερθέντων, θα τηρήσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα και θα ενισχύσει τη στρατιωτική ισχύ του Ισραήλ, καθώς επίσης θα επιδιώξει τη σύσταση συμμαχίας Δύσης – αραβικών κρατών κατά του Ισλαμικού Κράτους, θα αυξήσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και θα ενισχύσει με εξοπλισμό τους Κούρδους και τους σουνίτες μαχητές.

Επίσης, θα επιδιώξει την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω του Ουκρανικού και της απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο, καθώς επίσης θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον και το κλίμα που επικύρωσε ο νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ και περιπλέον την εφαρμογή της συμφωνίας για τις εκπομπές των αερίων από τον άνθρακα, ενώ συνάμα θα επεκτείνει τις επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα απαγορεύσει τις γεωτρήσεις στην αμερικάνικη Αρκτική. Τέλος θα διασφαλίσει το ελεύθερο εμπόριο, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και επίσης θα στηρίξει τις προσπάθειες για ίδρυση της τράπεζας για προώθηση των εισαγωγών – εξαγωγών.

3. Από τον νέο εκλεγμένο Πρόεδρο οι πολεμικές βιομηχανίες αναμένουν εξοπλισμούς άνω των 250 δισεκ. δολαρίων. Η εκλογή του Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ θα σημάνει το τέλος της Ε.Ε., γιατί θα ενισχυθεί ο ευρωσκεπτικισμός και το Brexit και θα αναπτυχθούν τα επιχειρήματα όπως κάθε κράτος έχει το δικαίωμα πρώτα να προασπίζεται την πολιτική και πολιτιστική παράδοσή του και ενίσχυση των κρατικών εθνικών δομών και μετά να ακολουθεί τους κοινοτικούς θεσμούς και κανονισμούς.

Από την άλλη η εκλογή Χίλαρι θα συνεχίσει τη σημερινή αμερικάνικη συνταγή για οικονομία, εμπόριο, αγορά, όπου αυτές ενισχύουν τις σημερινές θέσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων που ακολουθούν τις αμερικάνικες θέσεις και συνάμα εκείνες τις θέσεις που αναπτύσσουν τα αντιευρωπαϊκά / αντιδυτικά και αντιδημοκρατικά αισθήματα που προέρχονται από μια σειρά λάθη και πολιτικές που προήλθαν από Δυτικούς και Ευρωπαίους ηγέτες όπως του Μπους στην περίπτωση Αφγανιστάν, Ιράκ, της εμπλοκής Σαρκοζί στην περίπτωση Λιβύης, Πολωνίας και Γερμανίας, την περίπτωση της Ουκρανίας, όπου η Ρωσία ενσωμάτωσε την Κριμαία, την εμπλοκή Ολάντ για να ανατρέψει τον Άσαντ, όπου αυτή η εμπλοκή συνέβαλε στη δυναμική παρουσία της Ρωσίας στην Μεσόγειο, καθ’ ην στιγμήν ο κόσμος βιώνει δραματικές μεταβολές όπως σημειώνουν επιφανείς οικονομολόγοι του McKinsey Global Institute που είναι 10 φορές ταχύτερες, 300 φορές μεγαλύτερες και έχουν 3.000 φορές αντίκτυπο σε σχέση με την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και τη μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομίας ανατολικά και νότια καθώς επίσης με μια παγκοσμιοποίηση του φόβου, τρομοκρατίας, ακραίου εθνικισμού, ανεξέλεγκτου κέρδους και της ελεγχόμενης δημοκρατίας.

Σ’ αυτό το κλίμα θα κινηθεί ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπου ήδη υπάρχει πολλή ξηρασία και δεν υπάρχει χώρος για υψηλές δαπάνες για ανάπτυξη, όπως επισημαίνει και ο Μίλτον Φρίντμαν, που είναι ο γκουρού του νεοφιλελευθερισμού. Τέλος, το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει πως η παρούσα αναμέτρηση είναι η ασθενέστερη των άλλων πολλών εκλογικών αναμετρήσεων και οι ΗΠΑ θα είναι ίδιες μετά τις εκλογές του Νοέμβρη του 2016.
 

Πηγή