Οι δύο υποψήφιοι δηλώνουν οτι εκτιμούν τη Γερμανίδα Καγγελάριο

 

Η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός της στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, συμμερίζονται την ίδια (ίσως και μόνη) άποψη: Η ξένη ηγέτιδα που προτιμούν δεν είναι άλλη από την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.


«Εκτιμώ πολλούς ξένους ηγέτες. Μία από τους αγαπημένους μου είναι η Άνγκελα Μέρκελ» δήλωσε την Πέμπτη η Χίλαρι Κλίντον.

«Υπήρξε μια εξαιρετικά ισχυρή ηγέτιδα σε μια δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, η οποία προφανώς θα έχει επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο».

Η Χίλαρι Κλίντον απαντούσε σε ερωτήματα δημοσιογράφων στο Σικάγο, μία ημέρα μετά το σφάλμα στο οποίο υπέπεσε ο φιλελεύθερος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Γκάρι Τζόνσον.

Ο Τζόνσον παρέμεινε σιωπηλός σχεδόν για ένα ολόκληρο λεπτό, μη μπορώντας να απαντήσει, κατά τη διάρκεια εμφάνισης στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε να κατονομάσει τους ξένους ηγέτες που συμπαθεί.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για τη στιγμή μου (που θα αποκαλούσα) Χαλέπι» είπε τελικά αναφερόμενος σε ένα άλλο σφάλμα του στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν είχε διερωτηθεί «τι είναι το Χαλέπι;» απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συριακή πόλη που βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και μήνες.

Ο Γκάρι Τζόνσον έχει ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί στον προεδρικό θώκο όμως θα μπορούσε να αποσπάσει από την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος κρίσιμες ψήφους στο Κολοράντο και τις άλλες πολιτείες κλειδιά στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Αναφορικά με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος επισήμανε ότι είναι «εντυπωσιασμένη» από την «διακυβέρνησή της και την σταθερότητά της στην κρίση του ευρώ όπως και την γενναιότητά της μπροστά στην προσφυγική κρίση».

Η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θυμήθηκε ότι οι δυο τους γνωρίζονται από την δεκαετία του 1990 τονίζοντας ότι «έχει περάσει πολύ χρόνο μαζί της και ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να εργαστώ με εκείνη στο μέλλον. Όμως μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με πολλούς άλλους ηγέτες εάν το επιθυμείτε κάποια στιγμή».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο μεγιστάνας των ακινήτων ανέφερε επίσης την Άνγκελα Μέρκελ ως την ηγέτιδα που προτιμά, αν και την είχε επικρίνει σφόδρα κι επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες με αφορμή τους χειρισμούς της στην προσφυγική κρίση.

«Πιστεύω ότι η Μέρκελ είναι πραγματικά μια μεγάλη ηγέτιδα της διεθνούς κοινότητας» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο δίκτυο New England Cable News, προτού προσθέσει ότι «απογοητεύτηκε πολύ» από εκείνη λόγω της «όλης ιστορίας της μετανάστευσης».