Μια Αμερικανίδα σκοτώθηκε και εργοστάσια ξένων συμφερόντων δέχτηκαν επίθεση και υπέστησαν ζημιές στις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών στην Αιθιοπία.

 

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα ανακοίνωσε ότι η Αμερικανίδα σκοτώθηκε την Τρίτη (04/10) στα περίχωρα της πόλης, όταν διαδηλωτές λιθοβόλησαν το αυτοκίνητό της. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι πλήθη έχουν επιτεθεί και σε άλλα οχήματα μετά το ποδοπάτημα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πόλη Μπισόφτου, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 55 άνθρωποι.

Στο Μπισόφτου, αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν μια αντικυβερνητική διαδήλωση που οργανώθηκε με την ευκαιρία μιας παραδοσιακής γιορτής στην περιφέρεια Ορόμια.

Η πρεσβεία δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τον θάνατο της Αμερικανίδας.

Στην περιφέρεια Ορόμια οι ντόπιοι οργανώνουν συχνά διαδηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η γη τους έχει κατασχεθεί για να χτιστούν εργοστάσια και πολυκατοικίες.

Την Τρίτη, το πλήθος προκάλεσε ζημιές στο εργοστάσιο της τουρκικής υφαντουργίας Saygin Dima και στο εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων BMET Energy, οι επενδυτές του είναι επίσης Τούρκοι. Μια άλλη μονάδα της Saygin Dima, στην πόλη Σεμπέτε, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντίς Αμπέμπα, κάηκε. «Ένα τεράστιο πλήθος επιτέθηκε στο εργοστάσιο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Φατίχ Μεχμέτ Γιανγκίν, προσθέτοντας ότι καταστράφηκαν και τρία οχήματα.

Σύμφωνα με τον Γιανγκίν, δέχτηκε επίθεση και ένα γειτονικό αγρόκτημα παραγωγής λουλουδιών. Οι Αρχές της Ορόμια ανακοίνωσαν ότι υπέστησαν ζημιές τα οχήματα και τα μηχανήματα ενός εργοστασίου που ανήκει στην εταιρεία Dangote Cement της Νιγηρίας.

Η Ορόμια βρίσκεται στο επίκεντρο της βιομηχανικής ανάπτυξης της Αιθιοπίας, η οποία έχει ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως οι ντόπιοι καταγγέλλουν ότι οι αποζημιώσεις που τους δίνονται για την απαλλοτρίωση της γης τους είναι πολύ μικρές. Σε πολλές διαδηλώσεις εξάλλου κυριαρχεί το ευρύτερο θέμα των πολιτικών ελευθεριών.


Πηγή