Κορυφώνεται το επικοινωνιακό παιχνίδι-Τα κρίσιμα σημεία της στρατηγικής των μονομάχων

Με το ένα πόδι στον Λευκό Οίκο

Η ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΧΕΙ 85% ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ, ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΜΙΝΙΜΟΥΜ ΤΩΝ 270 ΨΗΦΩΝ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ

Το επιτελείο της, όμως, τρέμει μήπως, από την πολλή σιγουριά, πολλοί Δημοκρατικοί δεν πάνε να ψηφίσουν τον Νοέμβριο στις εκλογές και αυτό ευνοήσει τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον έχει στρέψει την προσοχή της στο πόσο επικίνδυνο θα είναι για τη χώρα αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος. Δεν έχει καταφέρει να περάσει στον κόσμο το όνειρό της για τη δική της προεδρία, ενώ δεν έχει συνεπάρει τους ψηφοφόρους της, τους εκπροσώπους των μειονοτήτων και τους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς

Πριν ακόμα την πολυσυζητημένη δεύτερη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έχανε σημαντικό έδαφος σε πολλές από τις αμερικανικές πολιτείες που έπρεπε να κερδίσει οπωσδήποτε, για να έχει τύχη να εκλεγεί επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos State of the Nation, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, έδειξε πως, αν οι προεδρικές εκλογές γινόντουσαν την περασμένη βδομάδα, η Χίλαρι Κλίντον είχε 95% πιθανότητες να κερδίσει το μίνιμουμ των 270 ψήφων του Εκλογικού Κολεγίου (Electoral College) που απαιτούνται για να μπει ξανά στον Λευκό Οίκο, αυτήν τη φορά ως η αρχηγός του.

Η σφυγμομέτρηση δεν έλαβε καθόλου υπόψη της την εμφάνιση του κυρίου Τραμπ στο debate της Κυριακής ή τη δημοσίευση βίντεο που τον έδειξε να μιλάει πολύ άσχημα για τις γυναίκες, γεγονός που έχει ξεσηκώσει όλο τον γυναικείο πληθυσμό, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως. Άλλη δημοσκόπηση, του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εφημερίδας «Wall Street Journal», δύο κολοσσών στον κόσμο των αμερικανικών ΜΜΕ, που επίσης δημοσιεύθηκε αυτήν τη βδομάδα, έδειξε πως η Χίλαρι Κλίντον αυξάνει τη διαφορά της από τον Τραμπ.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία του βίντεο που «καίει» τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο -αλλά πριν από την τηλεοπτική τους αναμέτρηση- και έδειξε πως η κυρία Κλίντον προηγείται με 46% ανάμεσα σε αυτούς που έχουν αποφασίσει να προσέλθουν στις κάλπες, έναντι 35% του Τραμπ. Η διαφορά είναι εντυπωσιακή.

«Επικίνδυνος δημαγωγός»

Ακόμα πιο εντυπωσιακή, όμως, ήταν η απόφαση μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανικής εφημερίδας -της «USAToday»- να αποκαλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ «επικίνδυνο δημαγωγό» και να καλέσει τους αναγνώστες της να μην τον ψηφίσουν. Απέφυγε εντούτοις η εφημερίδα να υιοθετήσει την υποψηφιότητα της κυρίας Κλίντον. Η εφημερίδα αυτή, εθνικής κυκλοφορίας, ανέφερε στο κεντρικό σχόλιό της πως ποτέ, στα 34 χρόνια από τότε που εκδόθηκε, δεν έχει πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Αλλά εγκαταλείπει αυτή την πολιτική, γιατί θεωρεί πως ο πολυεκατομμυριούχος κτηματομεσίτης από τη Νέα Υόρκη είναι ακατάλληλος για την προεδρία. Δημοσίευσε, μάλιστα, κατάλογο με οκτώ σημεία που να δικαιολογούν την ακαταλληλότητα του κυρίου Τραμπ, όπως ότι δεν έχει τα προσόντα να είναι ο αρχηγός του κράτους, πως είναι μεγάλος ψεύτης, η εξωτερική του πολιτική είναι ανύπαρκτη και ο ίδιος άσχετος στις διεθνείς καταστάσεις κ.ά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον δίνουν μεγάλη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Στις δύο πρώτες τηλεοπτικές τους αναμετρήσεις η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος εξήλθε νικήτρια, αλλά αυτό δεν λέει τίποτε. Ο Τραμπ δήλωσε πως θα πολεμήσει ώς το τέλος και πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Η «USA Today», πάντως, επισημαίνει πως δεν υιοθετεί τη Χίλαρι Κλίντον, έχοντας αμφιβολίες για το ακέραιο του χαρακτήρα της, την έλλειψη ανθρωπιάς και την εξαιρετική απροσεξία της στο να χειρίζεται εμπιστευτικά έγγραφα, όταν ήταν Υπουργός των Εξωτερικών. Η εφημερίδα αυτή καλεί τους Αμερικανούς να προσέλθουν στις κάλπες, να μείνουν σταθεροί στις αξίες που πιστεύουν, να κλείσουν τ’ αφτιά τους στα όσα υπόσχεται ένας επικίνδυνος δημαγωγός και, κυρίως, να ψηφίσουν όποιον θέλουν, εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα σενάρια

Παρ’ όλο το αυξανόμενο προβάδισμά της και την ανοικτή πλέον υποστήριξη που της παρέχει συνέχεια ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, οι στενοί συνεργάτες της κυρίας Κλίντον ανησυχούν μήπως αυτή η κατάσταση αποβεί μπούμερανγκ για την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος. Όπως λένε, πολλοί υποστηρικτές του κόμματος, βλέποντας το ξεκάθαρο προβάδισμά της, ίσως αποφασίσουν να μην προσέλθουν στις κάλπες θεωρώντας σίγουρη την επικράτησή της.

Αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο, καθώς σίγουρα θα ευνοήσει τον Τραμπ. Το τόνισε άλλωστε και ο ίδιος ο Ομπάμα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόρεια Καρολίνα, όπου προέτρεψε τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να μην καθησυχάζουν και να σπεύσουν μαζικά στις κάλπες την ημέρα των εκλογών (Election Day).

Εξάλλου δίχως σημαντική λαϊκή υποστήριξη η κυρία Κλίντον θα μπορούσε μεν να μπει στον Λευκό Οίκο, αλλά αποδυναμωμένη πολιτικά σε σημείο που να μην μπορεί να περάσει τα προγράμματά της -που στην ουσία είναι η συνέχιση της πολιτικής του κ. Ομπάμα.

Στο χειρότερο σενάριο θα μπορούσε να χάσει από τον κ. Τραμπ, στην περίπτωση που αυτός καταφέρει την τελευταία στιγμή να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις 8 Νοεμβρίου, ώστε να αποτρέψουν την τρίτη στη σειρά εκλογική επιτυχία υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος – κάτι το πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά των ΗΠΑ. Πρώτη γυναίκα πρόεδρος και τρίτη στη σειρά εκλογική επιτυχία του ίδιου κόμματος, αυτά δεν έχουν ξαναγίνει σε προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Για να αποτραπεί ο Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον στο μεγαλύτερο διάστημα της προεκλογικής της εκστρατείας έχει στρέψει την προσοχή της στο πόσο επικίνδυνο θα είναι για τη χώρα αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος. Δεν έχει καταφέρει να περάσει στον κόσμο το όνειρό της για τη δική της προεδρία, ενώ δεν έχει συνεπάρει τους ψηφοφόρους της, τους εκπροσώπους των μειονοτήτων και τους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως πολλοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν τη Χίλαρι κυρίως γιατί θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός «προέδρου Τραμπ».

Ωστόσο, αν πιστέψουν πως τελικά αυτός δεν έχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί ίσως να μην πάνε για να ψηφίσουν. Στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos σχεδόν οι μισοί από τους οπαδούς της Κλίντον είπαν πως την υποστηρίζουν για να μην μπει στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ. Αντίθετα, μονάχα το 36.5% των ερωτηθέντων απάντησαν πως τη στηρίζουν γιατί πιστεύουν στο πρόγραμμά της, ενώ μονάχα το 12.6% απάντησαν πως θα την ψηφίσουν γιατί αυτή τους αρέσει προσωπικά.

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως όσο μεγαλύτερος είναι ο ανταγωνισμός τόσο περισσότεροι θα είναι αυτοί που θα προσέλθουν στις κάλπες. Οι νέοι στην ηλικία Αμερικανοί, οι μαύροι, οι Λατίνοι και αυτοί με χαμηλό εισόδημα, που από παράδοση αποτελούν την εκλογική βάση του Δημοκρατικού Κόμματος, χρειάζεται συχνά να παρακινούνται από έναν υποψήφιο, όπως συνέβη το 2008 με τον Μπαράκ Ομπάμα. Οι συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον προσπαθούν να περιορίσουν το γεγονός ότι η υποψήφιά τους κερδίζει συνέχεια έδαφος έναντι του Τραμπ, ώστε να μη συμβεί κάποια «γκέλα» την τελευταία στιγμή. Αλλά, καθώς όλα δείχνουν πως η Χίλαρι Κλίντον αυξάνει τα ποσοστά μιας πιθανής επιτυχίας της, αυτό καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο.

Πάντως, στο Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύουν πως η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον είναι άριστα οργανωμένη και πως υπάρχουν διαθέσιμα τεράστια ποσά για να γίνει μεγάλη κινητοποίηση την ημέρα των εκλογών. Οι συνεργάτες της πρώην Υπουργού των Εξωτερικών εκμεταλλεύτηκαν τα όσα είπε ο Τραμπ στην τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση -ότι θα τη στείλει στη φυλακή αν εκλεγεί πρόεδρος- και άρχισαν να προειδοποιούν για τον «αυταρχικό» Τραμπ και τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχούσα εκλογή του για τις ελευθερίες των πολιτών στις ΗΠΑ.

Το επικοινωνιακό παιγνίδι

Ένα άλλο σημείο που προσέχουν τον τελευταίο καιρό οι συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον είναι τα σλόγκαν που θα μπορούσαν να την κάνουν πιο ελκυστική στους ψηφοφόρους. Ο Τραμπ έχει για βασικό του σύνθημα «Να κάνουμε πάλι μεγάλη την Αμερική», ενώ η Χίλαρι προβάλλει το «Είμαστε πιο ισχυροί μαζί». Αυτό, όμως, όπως φαίνεται, δεν περνά στις μάζες των Δημοκρατικών. Έτσι, το επιτελείο της ετοιμάζεται για κάτι πιο θεαματικό. Μιλάει σε μικρές ομάδες οπαδών του Κόμματος και εστιάζει σε προβλήματα που αφορούν στις γυναίκες και τους νέους. Όπως έκανε την εποχή που διεκδικούσε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Παράλληλα, έχει επιστρατεύσει πρώην συνεργάτες του μεγάλου αντιπάλου της Μπέρνι Σάντερς, που έχουν ρίξει το βάρος στις ηλικίες 18 – 34, εκεί δηλαδή όπου η Χίλαρι δυσκολεύεται να κερδίσει καρδιές. «Πρέπει να πείσει αυτούς τους ανθρώπους ότι νοιάζεται για τα προβλήματά τους και πως είναι έτοιμη να μοιραστεί μαζί τους τις αξίες τους», δήλωσε πρώην συνεργάτης του Σάντερς.

Πηγή