Νεό χτύπημα της ελευθεροτυπίας

Τουρκία: Συνελήφθη ο αρχισυντάκτης της Cumhuriyet

Γράφει ο Λευτέρη

Η αστυνομία συνέλαβε τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Cumhuriyet, Μουράτ Σαμπουντσού, αλλά και άλλους 12 δημοσιογράφους της εφημερίδας. Στους 37.000 οι συλληφθέντες από το καθεστώς Ερντογάν μετά το πραξικόπημα.
 
 
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε το πρωί της Δευτέρας τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Cumhuriyet, Μουράτ Σαμπουντσού, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση έγιναν αστυνομικές έρευνες στα σπίτια των στελεχών της διεύθυνσης, αλλά και των δημοσιογράφων της εφημερίδας, σύμφωνα με το CNN Turk.
Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης διέταξε την κράτηση για 13 δημοσιογράφους του μέσου με την κατηγορία ότι βοηθούν την τρομοκρατική (όπως την αναφέρει η Sabah) οργάνωση του PKK, αλλά και το κίνημα τον Γκιουλενιστών.
Η εφημερίδα θεωρείται υποστηρικτής του κοσμικού κράτους και του διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της εκκλησίας στην Τουρκία, όπως έχει διαμορφωθεί από τον πατέρα του εθνικού κράτους της γείτονος χώρας, Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, ο προηγούμενος αρχισυντάκτης του τουρκικού εντύπου είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση, μετά τη δημοσίευση απορρήτων πληροφοριών αναφορικά με τις δραστηριότητες της Άγκυρας στον πόλεμο στη Συρία. Η καταδίκη του είχε προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Η επιχείρηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την μαζική απόλυση 10.000 δημοσίων υπαλλήλων και το “μαύρο” σε 15 ακόμη μέσα ενημέρωσης, με την υποψία πως έχουν σχέσεις με τον Φεχτουλά Γκιουλέν. Το Reuters κάνει λόγο για περισσότερους από 100.000 πολίτες, που έχουν υποστεί δίωξη από τον Ιούλιο και 37.000 συνελήφθησαν.