Τηλεοπτική συνέντευξη του υπεύθυνου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο, Βασίλη Κατσαρδή, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

 

Δείτε το βίντεο στη συνέχεια



Τα βασικά θέματα του μηνύματος:
-Σύνοδος Κορυφής 
-Μηχανισμός Δημοκρατίας
-Ελευθεροτυπία στην Τουρκία
-Προσβασιμότητα των Ιστοτόπων των Οργανισμών Δημόσιου Τομέα 
-Αυξημένα ποσοστά συγχρηματοδότησης για Ελλάδα-Κύπρο 
-Ευρωβουλευτές UKIP 
-Ασυλία Λε Πεν
-Solidacities – Πόλεις Αλληλεγγύης

Μοντάζ: Βασίλης Κατσαρδής

 

Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

-Βασίλης Κατσαρδής: Κυρίες & κύριοι χαίρετε,

Είμαστε εδώ για το καθιερωμένο μήνυμα μας από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον κ Δημήτρη Παπαδημούλη – καλησπέρα κ Παπαδημούλη και χρόνια καλά για τη γιορτή σας κιόλας.

-Δημήτρης Παπαδημούλης: Καλησπέρα κι ευχαριστώ.

-Β.Κ. Για να συζητήσουμε για το ποια ήταν τα ποιο σημαντικά θέματα τα οποία συζητηθήκαν σε αυτή την Ολομέλεια . Πιστεύω ότι ίσως θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την συζήτηση που έγινε μετά το Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα , μπορούμε να συζητήσουμε για την ελευθεροτυπία στην Τουρκία επίσης και για κάποια άλλα ζητηματάκια. Να συζητήσουμε για την σύνοδο κορυφής πρώτα να μας  πείτε πως την είδατε την συζήτηση.

-Δ.Π. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω στην Ολομέλεια. Η Ελλάδα και η Ιταλία σηκώνουν σχεδόν μόνες τους το βάρος του προσφυγικού γιατί η ΕΕ μιλάει για αλληλεγγύη αλλά επιλεκτική αλληλεγγύη που σημαίνει όχι αποτελεσματική α λα καρτ, ευέλικτη και επέκρινα τον κύριο Τουσκ και τον κύριο Γιούνκερ γιατί για να μην τα χαλάσουν με τον κύριο Όρμπαν τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που ανήκουν στο ίδιο κόμμα δεν πιέζουν να εφαρμοστούν οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες που είναι έτοιμοι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες όπως έχει αποφασισθεί αλλά η απόφαση αυτή δεν εφαρμόζεται, γιατί κάποιοι βάζουν εμπόδια και επίσης είχαν αποφασίσει να στείλουν εκατοντάδες ειδικούς για να βοηθήσουν στην διαδικασία καταγραφής των προσφύγων και εξέτασης του ασύλου και στα νησιά μας που σηκώνουν το βάρος, υπάρχουν αυτή την στιγμή μόνο 32 ειδικοί για τα θέματα του ασύλου. Επομένως εκεί χρειάζεται η Ευρώπη αν δεν θέλει να διαλυθεί, να αλλάξει ριζικά και κυρίως να εφαρμόζει τις αποφάσεις τις. Θεωρώ θετικό ότι η κριτική που άσκησα και εγώ και άλλοι συνάδελφοι, οδήγησαν στο τέλος της συζήτησης τον κύριο Τίμμερμανς, τον αντιπρόεδρο τις κομισιόν που μίλησε αντί για τον κύριο Γιούνκερ, να πει σωστές κουβέντες για το θέμα το προσφυγικό και της αλληλεγγύης, να κάνει κριτική στα τοίχοι και τους διάφορους Όρμπαν, το ζητούμενο τώρα είναι τα λόγια να γίνουν πράξη , το δεύτερο θέμα τώρα σε αυτή την συζήτηση.

-Β.Κ. Να πούμε και για τον κύριο Όρμπαν ότι τα έχει υπογράψει αυτά και ο ίδιος 

-Δ.Π. Ασφαλώς, ασφαλώς , υπάρχουν αποφάσεις ομόφωνα υπογεγραμμένες που δεν υλοποιούνται και μια Ευρώπη που δεν υλοποιεί τις αποφάσεις τις, είναι μια Ευρώπη που δεν πείθει δεν αρέσει και αν δεν θέλουμε να κινδυνέψουμε για μια διαλυτική κρίση, πρέπει να δώσει απαντήσεις Ευρωπαϊκές στο προσφυγικό.

 

– Β.Κ. Να περάσουμε και σε άλλα θέματα, για μένα αυτό ήταν το πιο σημαντικό θέμα της ολομέλειας αλλά αποφασίστηκε να υπάρξει και ένας μηχανισμός δημοκρατίας έτσι , για πείτε μας λίγο για αυτό.

Ακούγεται καλό αυτό όπως το θέτετε μίλησε για αυτό εκ μέρους μας ο Κώστας ο Χρυσόγονος που είναι και καθηγητής του συνταγματικού δικαίου και σωστά νομίζω επισήμανε ότι ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειεςκαι για αυτό πρέπει να προσεχθούν πάρα πολύ οι λεπτομέρειες, οι εγγυήσεις, οι μηχανισμοί, έτσι ώστε τα δικαιώματα τα πολιτικά τα κοινωνικά να εφαρμόζονται και να μην γίνει αυτός ο μηχανισμός , ένα εργαλείο για να επιδιώξει το αντίθετο αποτέλεσμα, άρα χρειάζεται πολύ δουλεία και πολύ προσοχή πριν θεσπιστεί οτιδήποτε σε αυτό το πράγμα, πολύ περισσότερο που έχουμε στην εμπειρία της χώρας μας αποφάσεις που έχουν επιβληθεί μέσω μνημονιακών πολιτικών, όπου καταργούν κοινωνικά δικαιώματα τα οποία είναι θεσπισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Β.Κ. Και όπως είπε και ο Κώστας ο Χρυσόγονος , το ενδιαφέρον για τα δικαιώματα δεν πρέπει να είναι επιλεκτικό έτσι…

-Δ.Π. Ναι, η κριτική μας για αυτήν την Ευρώπη α λα καρτ, είναι μια πάγια και σταθερή επιδίωξή μας και αυτό αφορά και στο προσφυγικό και στην άσκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων για παράδειγμα οι συλλογικές συμβάσεις θεωρούνται Ευρωπαϊκό κεκτημένο, στην Ελλάδα έχουν πάει πάρα πολύ πίσω και σε πολλούς τομείς έχουν καταργηθεί και αυτό πρέπει να επανέλθει.

– Β.Κ. Μια και μιλάμε δικαιώματα να πούμε ότι έγινε και συζήτηση για τα δικαιώματα τον δημοσιογράφων στην Τουρκία. Ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα , τα πράγματα έχουν λίγο εκτραχυνθεί νομίζω. Πως το είδατε εσείς;

-Δ.Π. Ο Ερντογάν έχει αξιοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να ελέγξει τα πάντα, για να φορτώσει σε όσους τον αμφισβητούν την ρετσινιά του πραξικοπηματία και ένα επιβάλλει βήμα βήμα ένα καθεστώς που έχει όλο και λιγότερη σχέση με την δημοκρατία , για αυτό το θέμα μίλησε εκ μέρους μας ο Στέλιος ο Κούλογλου.

– Β.Κ. Ένα άλλο θέμα που μου έκανε εντύπωση σε αυτή την ολομέλεια , είναι για τους νέους κανόνες πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε ιστοσελίδες και εφαρμογές , ιδιαίτερα δημοσίων υπηρεσιών , άργησε αλλά τελικά πέρασε αυτή η οδηγία.

-Δ.Π. Κάλιο αργά παρά ποτέ την περιμέναμε από το 2012, αλλά όπως σωστά είπε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, όπου μίλησε εκ μέρους μας  πρέπει να μπούμε λίγο στην θέση αυτών των ανθρώπων, των ατόμων με αναπηρία για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι να τους δώσουμε, πρόσθετες δυνατότητες μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, για να κάνουν την δουλεία τους, να κλείσουν ένα ραντεβού σε ένα νοσοκομείο να πάρουν ένα πιστοποιητικό. Το ζήτημα τώρα είναι αυτό που ψηφίστηκε να εφαρμοστεί.

– Β.Κ. Να πούμε και δύο κουβέντες για το θέμα των αυξημένων ποσοστών συγχρηματοδότησης σε Ελλάδα και Κύπρο, που αποφασίσθηκε αν θέλετε.

-Δ.Π. Ναι είναι μία πρόταση που ήρθε από την Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής και εγκρίθηκε στην ολομέλεια με μεγάλη πλειοψηφία, ήμουν σκιώδη εισηγητής εκ μέρους της ομάδας τη αριστεράς σε αυτήν. Τι λέει λοιπόν αυτή; Ότι από τα κοινοτικά κονδύλια από τα κοινοτικά ταμεία η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης μέχρι και τα μέσα της επόμενης χρονιάς από τότε που τελειώνει το πρόγραμμα, πρακτικά στην Ελλάδα τι σημαίνει αυτό , ότι μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, η Ελλάδα θα έχει αυξημένη συγχρηματοδότηση από τους κοινοτικούς πόρους , αυτό είναι μια ώθηση για να υπάρξουν επενδύσεις που θα βοηθήσουν να ξεκολλήσουμε από αυτή την τεράστια ύφεση και να επιστρέψουμε σε μια διατηρήσιμη ανάπτυξη , θεωρώ θετικό ότι η ολομέλεια με ευρύτατη πλειοψηφία , ενέκρινε και για την Ελλάδα και για την Κύπρο αυτή την ρύθμιση , η οποία δεν επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογουμένους, είναι δημοσιονομικά ουδέτερη όπως λέγεται στην γλώσσα την τεχνοκρατική αλλά δίνει για τα επόμενα χρόνια την δυνατότητα , καθώς το ελληνικό δημόσιο ταμείο δεν έχει χρήματα για να συνδράμει , να υλοποιούνται προγράμματα με μία συγχρηματοδότηση, πολύ μεγαλύτερη για την Ελλάδα και την Κύπρο από ότι τις άλλες χώρες.

– Β.Κ. Να πάμε σε λιγότερα σημαντικά θέματα αλλά λίγο πικάντικα τουλάχιστον δημοσιογραφικά. Είχαμε τις παρατηρήσεις του προέδρου Σούλτσς για τους Ευρωβουλευτές του Γιούκι που παίξανε ξύλο μεταξύ τους αλλά και την άρση ασυλίας του Λε Πεν. Θέλετε να μας πείτε για αυτό;

-Δ.Π. Κοιτάξτε πρώτα πολλά για τον καυγά ανάμεσα στους δύο βουλευτές του Φάρατζ, βγήκαν έξω από την έξοδο του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συνεδρίαζαν και γρονθοκοπήθηκαν σαν να ήταν δύο μεθυσμένοι που τσακώνονται σε μια παμπ της Αγγλίας, ο ένας βρέθηκε στο νοσοκομείο, έγινε σάλος, μετά έφυγε και από την ομάδα και τώρα ανήκει στους ανεξάρτητους, είναι ένας τρόπος να λύνουν τις εσωκομματικές τους διαφορές που δεν αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατίας και όπως έγραψε έτσι με ένα χιουμοριστικό τρόπο ο Κούλογλου στοtwitter σκεφτείτε και να είχαν χάσει το δημοψήφισμα τι θα γινότανε.

Το άλλο θέμα είναι εξίσου σοβαρό με μια ευρύτατη πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε να άρει την ασυλία του Ζαν Μαρι Λεπέν του πατέρα της Μαρίν Λεπέν του ιδρυτή του ακροδεξιού εθνικού μετώπου στην Γαλλία γιατί σχολιάζοντας της δηλώσεις ενός γνωστού διανοούμενου εβραϊκής καταγωγής που δεν του άρεσαν, είπε ότι χρειάζεται να προγραμματιστεί μια επόμενη φουρνιά δηλαδή ο αρνητής του ολοκαυτώματος γίνεται και υμνητής του ολοκαυτώματος με ένα άθλιας ποιότητας χιούμορ, αυτό δείχνει το ότι η προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να δείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τον κακό μπαμπά της που αυτός είναι φασίστας και αυτή είναι κάτι ποιο ήπιο δεν είναι πολύ πειστική άλλωστε και για την ίδια έρχεται ένα αίτημα για άρση της ασυλίας της.

– Β.Κ. Και τέλος όσον αφορ , με τα θέματα της ολομέλειας αυτά ήθελα να σας ρωτήσω. Να μιλήσουμε λίγο για μια εκδήλωση που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την ευρωομάδα της αριστεράς η οποία λέγεταιSOLIDACITIES , δηλαδή πόλεις αλληλεγγύης και συμμετείχατε και εσείς , πείτε μας δύο κουβέντες.

-Δ.Π. Είναι μια πρωτοβουλία που από την μεριά της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την στηρίξαμε ενεργά ο Στέλιος ο Κούλογλου και εγώ17 πόλεις και ανάμεσα τους και αρκετοί δήμοι πόλεις της Ελλάδας, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες και αντάλλαξαν εμπειρίες για το πως κινήθηκαν για να τη στηρίξουν, σε συνεργασία με τοπικά κινήματα την υπόθεση των προσφύγων, ανάμεσά τους ήταν και ο Δήμαρχος της Λέσβου ο Σπύρος Γαλινός είχαμε την ευκαιρία στο θέμα αυτό να έχουμε και την συμμετοχή και την παρέμβαση του Γιάννη Μουζάλα του αρμόδιου υπουργού για την μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ήταν μια καλή στιγμή μια καλή είδηση στο Ευρωκοινοβούλιο που δείχνει ότι η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη μπορεί να ανοίγει δρόμους ,εκεί που υπάρχει η άρνηση ή η βραδυπορία των κυβερνήσεων , νιώθω ικανοποίηση και χαρά γιατί η Ευρωομάδα της αριστεράς αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία και γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είχαν την τιμητική τους μέσα σε αυτή την πολύχρωμη προσπάθεια.

– Β.Κ. Και με αυτή την αισιόδοξη νότα που μας δίνει και λίγο κουράγιο εδώ θα κλείσουμε κύριε Παπαδημούλη σας ευχαριστώ πολύ για αυτή την συνέντευξη καλή επιστροφή να ευχηθώ.

-Δ.Π. Σας ευχαριστώ και νομίζω κύριε Κατσαρδή ότι η πρωτοβουλία να κάνουμε μία σύντομη παρουσίαση του τι έγινε στο 4-ήμερο κάθε ολομέλειας από ότι βλέπω και από την θέαση, τα “views” όπως λέτε στο κανάλι μας, είναι θετική, υπάρχει κόσμος που με σύντομο τρόπο ενημερώνεται για το τι έγινε, όποιος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας στο Facebook, στο twitter, το μπλογκ  το site, ή και να δει ζωντανά τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου εδώ αν και παίζουμε εκτός έδρας, τα πηγαίνουμε αρκετά καλά .

– Β.Κ. Ωραία σας ευχαριστώ πολύ. Κυρίες και κύριοι είμαι ο Βασίλης Κατσαρδής , αυτό ήταν το μήνυμα των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από το Στρασβούργο και μέχρι τον Νοέμβριο να είστε καλά.