Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις θετικές επιδράσεις της κατανάλωσης του κρεμμυδιού

Κρεμμύδι: Νικήστε την τριχόπτωση τρώγοντάς το!

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Το πιο δημοφιλές συστατικό της σαλάτας, ήτοι το κρεμμύδι, είναι ένα πολύ θρεπτικό και χρήσιμο για την υγεία μας τρόφιμο. Ταιριάζει με όλα τα φαγητά και γι’ αυτό αποτελεί το βασικό συστατικό σχεδόν όλων. Το κρεμμύδι βοηθά να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα υγείας και κυρίως στην πρόληψή τους, καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις και ιαματικές ιδιότητες. Το ξέρατε ότι μπορείτε να νικήσετε την τριχόπτωση τρώγοντάς κρεμμύδι;

Το κρεμμύδι έχει έντονη γεύση, δυνατό άρωμα (άλλωστε είναι συγγενής με το σκόρδο) και από αρχαιοτάτων χρόνων συμβόλιζε την αιώνια ζωή. Καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες.

Ας δούμε λεπτομερώς ποιες είναι οι ευεργετικές του ιδιότητες και πώς καταφέρνει να θωρακίσει τον οργανισμό μας ενάντιας σε ασθένειες και ιούς.

Αποτρέπει την τριχόπτωση

Κι όμως αυτή η ικανότητα του κρεμμυδιού μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή, ωστόσο, ισχύει και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Αν βάλετε στην περιοχή του κεφαλιού χυμό κρεμμυδιού 2 φορές τη βδομάδα για 2 μήνες, οι τρίχες δυναμώνουν και ξαναγεννιούνται. Δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε….

Έχει καρδιοπροστατευτική δράση

Η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιού μειώνει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, και έτσι ενισχύει την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, των καρδιοπαθειών και της κολπικής μαρμαρυγής. Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, C, φυτικές ίνες, κάλιο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ και χρώμιο και βοηθά στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προλαμβάνει τον καρκίνο

Το κρεμμύδι προστατεύει το γαστρεντερικό σύστημα και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέως εντέρου και του στομάχου. Είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή και είναι ένα πρώτης τάξεως αντιοξειδωτικό και αποτοξινωτικό για τον οργανισμό. Είναι σε θέση, σύμφωνα με έρευνες, να προλάβει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και να αποτρέψει τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες. Επίσης, μειώνει την πρόκληση καρκίνου στο φάρυγγα και τη στοματική κοιλότητα κατά 84%, στο μαστό 25%, στις ωοθήκες 73% και στον προστάτη 71%.

Μειώνει το σάκχαρο

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο περισσότερο κρεμμύδι καταναλώνουμε τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα μας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το κρεμμύδι αυξάνουν την ελεύθερη ινσουλίνη και έτσι, μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Γι’ αυτό και συστήνεται ανεπιφύλακτα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Το κρεμμύδι διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει την εικόνα των κονδυλωμάτων, τοποθετείται σε πληγές και μελανιές και βοηθά στην ταχύτερη επούλωσή τους. Επίσης, βοηθά και στην εξάλειψη των σημαδιών της ακμής.

Είναι αντιφλεγμονώδες

Το κρεμμύδι χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των αναπνευστικών λοιμώξεων. Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, το βήχα, τη ρινική συμφόρηση, ακόμη και από την αλλεργική αντίδραση και το άσθμα.

Θωρακίζει την υγεία των οστών

Το κρεμμύδι είναι η δεύτερη κατά σειρά πιο αποτελεσματική τροφή μετά το γάλα που δυναμώνει τα κόκκαλα και μας χαρίζει δύναμη και υγεία και φυσικά, μία πρώτης τάξεως πρόληψη ενάντια στην οστεοπόρωση και σε προβλήματα της εμμηνόπαυσης, καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο.

Ενισχύει την υγεία των δοντιών

Η κατανάλωση ωμών κρεμμυδιών κάθε μέρα βοηθά στην πρόληψη πολλών παθήσεων του στόματος που σχετίζονται με την κακή στοματική υγιεινή και το σχηματισμό πλάκας και ουλίτιδας.

Αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα

Το κρεμμύδι συνιστάται να καταναλώνεται συχνά από καρδιοπαθείς, καθώς περιέχει φυσικούς αντιπηκτικούς παράγοντες. Σε αυτό βοηθά η περιεκτικότητά του σε θείο, το οποίο εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων.

Βελτιώνει τη σεξουαλική διάθεση

Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι καταναλώνουν συχνά ωμό κρεμμύδι έχουν καλύτερη υγεία, καλύτερη διάθεση και αυξημένη λίμπιντο.

Προλαμβάνει τις ευρυαγγείες

Τα ξερά κρεμμύδια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Οι χρωστικές ουσίες που περιέχουν προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθούν έτσι, στην πρόληψη των ευρυαγγειών.

Είναι φυσικό διουρητικό

Η κατανάλωση κρεμμυδιού αποτρέπει ακόμα και τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Αποτοξινώνει το έντερο, αλλά και αποβάλλει όλα τα περιττά από τον οργανισμό, συμβάλλοντας στη διατήρηση της καλής υγείας του ουροποιητικού και του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Προσοχή: Αν πάσχετε από κάποιας μορφής εντερικής νόσου ή σπαστική κολίτιδα αποφύγετε την κατανάλωσή του και απευθυνθείτε σε κάθε περίπτωση στο γιατρό σας.

Πηγή