Ερωτήσεις του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Κομισιόν

 

Την 17 Nοεμβρίου 2016 ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός υπέβαλλε τις κάτωθι Ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

 

  • Διακοπή Δραστηριοτήτων ΜΚΟ στην Τουρκία

Φρένο στις δραστηριότητες 370 μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα παιδιά, έβαλαν οι τουρκικές αρχές κατηγορώντας τις για σχέσεις με την τρομοκρατία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς υπεραμύνθηκε αυτής της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ, δηλώνοντας: «Οι οργανώσεις δεν κλείνουν, αναστέλλεται η δραστηριότητά τους. Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις»

Από τις 370 ενώσεις στις οποίες αφορά η απαγόρευση, 153 κατηγορούνται ότι συνδέονται με την κίνηση του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ, 190 με την Κουρδική ανταρτική οργάνωση PKK, 19 με τη μαχητική οργάνωση της άκρας αριστεράς DHKP-C και οκτώ με το Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ των οργανώσεων που επλήγησαν από το μέτρο είναι σώματα που αντιπροσωπεύουν δικηγόρους και ο Τουρκικός δικηγορικός σύλλογος υπογράμμισε πως «θα πάρει θέση εναντίον οποιασδήποτε παράνομης παρέμβασης σε νομικές εταιρείες», συμπληρώνοντας «είναι αδύνατο για εμάς να θεωρήσουμε δημοκρατικό το κλείσιμο ή τη διακοπή των δραστηριοτήτων οργανώσεων χωρίς δικαστικές αποφάσεις».

Ερωτάται η Επιτροπή, αν και ποιες από τις εν λόγω 370 ΜΚΟ, έχουν λάβει χρηματοδότηση, μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

 

 

  • Παράνομη Εργασία Ανηλίκων στην Τουρκία

Σύμφωνα με δύο ανεξάρτητες έρευνες μέσων ενημέρωσης, εγνωσμένου κύρους και ικανότητας, ανήλικοι Σύριοι πρόσφυγες εργάζονται σε εργοστάσια παραγωγής ρούχων στην Τουρκία. Μάλιστα, έμποροι λιανικής κρατών μελών της ΕΕ, προμηθεύονται τα εν λόγω παραγόμενα προϊόντα.

Οι συνθήκες εργασίας υπολείπονται των ενδεδειγμένων και αρκετοί Σύριοι πρόσφυγες εργάζονται επί πολλές ώρες (12 ώρες) έναντι ελάχιστης αμοιβής, ενώ παρατηρήθηκε χρήση επικίνδυνων χημικών, δίχως κατάλληλο ή έστω υποτυπώδη προστατευτικό ρουχισμό και εξοπλισμό.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν επίσης ότι, πολλοί Σύριοι ενήλικες εργάζονται υπό καθεστώς παρανομίας αλλά και η καταγραφή περιστατικών  όπου παιδιά, Τούρκοι πολίτες, ηλικίας έως και 10 ετών, να εργάζονται στα συγκεκριμένα εργοστάσια.

Η σύγχρονη αυτή μορφή ειλωτείας στην Τουρκία καταπατά τα δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 24 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και, κυρίως, αντιβαίνει τη νομολογία περί απαγόρευσης της παιδικής εργασίας όπως ορίζεται στο άρθρο 32 του ιδίου Χάρτη, βάζοντας σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη σωματική, πνευματική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξή τους.

Ερωτάται η Επιτροπή:

– Είναι ενήμερη για την έκταση της συγκεκριμένης μορφής ουσιαστικής και οικονομικής εκμετάλλευσης παιδιών μέσω παράνομων εργασιακών πρακτικών στην Τουρκία;

– Προτίθεται να πράξει τα δέοντα προς εξάλειψη του φαινομένου και να ενταχθεί ως όρος στην προ-ενταξιακή πορεία της χώρας;