Αυταπατούνται όσοι τα αμφισβητούν-Δείτε το βίντεο της ομιλίας

Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κομοτηνή

 
Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας εδώ στη Θράκη, υπό την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. Και είναι η πρώτη μου περιοδεία με αυτή την ιδιότητα στην Περιφέρεια της χώρας, καθώς όπως θα γνωρίζετε, όλο αυτό το διάστημα, είχαμε να διαχειριστούμε και συνεχίζουμε να έχουμε να διαχειριστούμε πολύ μεγάλες κρίσεις. Ίσως είναι μια από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά. 
Βρήκα όμως  τον χρόνο και με πολύ θετική διάθεση βρέθηκα σήμερα το πρωί, εδώ, στη Θράκη, στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων, στην ανατολική πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έναν τόπο ευλογημένο που παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες με ένα σημαντικό, εξαιρετικά δημιουργικό ανθρώπινο δυναμικό.
Μια κοινωνία, όμως,  τραυματισμένη από την κρίση, αλλά  ταυτόχρονα και έτοιμη να αξιοποιήσει τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά συνολικά  για τη χώρα μας την επόμενη περίοδο. Καθώς η χώρα μας εισέρχεται επιτέλους στον δρόμο της ανάπτυξης.
Ασφαλώς, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. 
Το γνωρίζουμε όλοι μας. Το γνωρίζουν πολύ περισσότερο οι συμπολίτες μας, άνδρες και γυναίκες, όλοι όσοι αντιμετωπίζουν και  ζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της επιβίωσης και της αξιοπρεπούς δουλειάς. 
Άλλωστε, η περίοδος 2010 – 2014, η καταστροφική αυτή πενταετία για τη χώρα,  διέλυσε παραγωγικά και κοινωνικά τον τόπο μας. Φόρτωσε τεράστια βάρη στους πιο αδύναμους. Δημιούργησε τεράστια αμφιβολία και αγωνία για το μέλλον.  Έδιωξε από τη χώρα χιλιάδες νέους, παραγωγικούς ανθρώπους. 
Και όλα αυτά για να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα, που όλοι πλέον παραδέχονται, ακόμη και αυτοί που μας το υπέδειξαν,  ότι ήταν λανθασμένο και αποτυχημένο. 
Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά, μια ανάσα  από την έξοδο, από αυτήν την τεράστια οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική περιπέτεια. 
Η κυβέρνησή μας έκανε μια συμφωνία  το καλοκαίρι του 2015, τα βάρη και τις δυσκολίες της οποίας κανείς δεν  μπορεί να παραγνωρίσει. 
Τα μέτρα που αποφασίστηκαν πέρσι τον Ιούνιο ήταν, βέβαια,  πολύ ηπιότερα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης καταστροφικής περιόδου.  Αλλά η αλήθεια είναι ότι  οι άνθρωποι που παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα, βιώνουν τα μέτρα  αυτά σωρευτικά. 
Όμως το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της συμφωνίας είναι ότι  για πρώτη φορά οδηγεί πραγματικά σε μια προοπτική εξόδου από την κρίση. 
Και αυτή η διέξοδος περνάει και μέσα από την απομείωση του χρέους και την επάνοδό μας στις διεθνείς αγορές χρήματος. 
Και θα ήθελα να  σας θυμίσω σε αυτό το σημείο, γιατί πολλοί λένε ότι ξεχνάμε εύκολα, όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε,  ότι πριν από δύο  μόλις χρόνια, το να μιλάει κανείς σε αυτόν τον τόπο για το γεγονός ότι το ελληνικό  δημόσιο χρέος είναι μη βιώσιμο, το ότι  χρειάζεται ρύθμιση, ήταν ένα ταμπού. Ήταν μια κουβέντα σχεδόν απαγορευμένη. Όχι μόνο από τους δανειστές και τους εταίρους μας, αλλά ακόμα και από τις ελληνικές κυβερνήσεις, που πρόθυμα διαβεβαίωναν –για να εξασφαλίσουν πολιτική στήριξη από τους δανειστές μας – ότι σε συνθήκες ραγδαίας  οικονομικής ύφεσης, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αποπληρωθεί στο ακέραιο. Ζητούσαν μάλιστα και πιστοποιητικά βιωσιμότητας προκαλώντας έτσι τη θυμηδία της διεθνούς κοινότητας. 
Σήμερα όμως έχουμε καταφέρει να φύγουμε  οριστικά από αυτή τη φάση. 
Σήμερα σχεδόν όλοι, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,  έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους. 
Και είμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ,  κοντά σε μια  συμφωνία, που θα απελευθερώσει την χώρα και την οικονομία από ένα  πολύ μεγάλο δημοσιονομικό βάρος. 
Ο οδικός χάρτης για  την έξοδο  της χώρας από την κρίση περνάει όμως από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τους πιστωτές μας. 
Είναι, βεβαίως, μια δύσκολη διαπραγμάτευση – και είναι δύσκολη γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά, όπως έκαναν οι προηγούμενοι – και όπως οι ίδιοι μας ζητούν να κάνουμε  τώρα. 
Αυτή η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για την υπεράσπιση των πιο αδύναμων.  Και αυτό κάνουμε και τώρα. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο. 
Και είμαστε αισιόδοξοι ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει, όχι μόνο στην ώρα της αλλά και με τον σωστό τρόπο. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα κρίσιμα ζητήματα και ιδίως στο ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων  και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018. 
Και όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι παράλογες απαιτήσεις, που δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε στο τραπέζι της  διαπραγμάτευσης,  για τη δική μας την πλευρά, για την ελληνική πλευρά δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης. 
Το επόμενο βήμα  από το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η συμφωνία για το χρέος. Και φυσικά η ένταξη και των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Ο δρόμος λοιπόν για την σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι, για πρώτη φορά,   ένας δρόμος ανοικτός και είναι μπροστά μας. Και  είναι ένας δρόμος που καλούμαστε να  τον περπατήσουμε μαζί με σχέδιο και όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. Και πρέπει να σας πω ότι οι αγορές έχουν ήδη πάρει αυτό το  μήνυμα. 
Τα στοιχεία της οικονομίας, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια  είναι  κάτι παραπάνω από θετικά. Και οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον επιτέλους αισιόδοξες. Θα οδηγηθούμε μέχρι εκεί με σταθερά βήματα, γνωρίζοντας ότι ξεπερνάμε τους τελευταίους δύσκολους κάβους, υπερπηδάμε τα τελευταία δύσκολα εμπόδια,  διανύουμε τα τελευταία μέτρα μιας πολύ δύσκολης διαδρομής. 
Όμως αυτό που πρώτα και κύρια μας ενδιαφέρει, είναι, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να γίνουν τα  οφέλη της ανάπτυξης αισθητά στην καθημερινότητα των πολιτών  και στην πραγματική οικονομία. Να μην είναι απλά στατιστικά μεγέθη και νούμερα για τους οικονομολόγους, αλλά να γίνουν πραγματικότητα για τις χιλιάδες των συμπολιτών μας που βρίσκονται στο περιθώριο, που έχουν υποστεί μεγάλες πληγές, που έχουν χάσει την εργασία τους σε αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. 
Στόχος μας είναι να  ανασυγκροτηθεί παραγωγικά ο τόπος, αφήνοντας πίσω παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος. Η δική μας δέσμευση είναι ότι αυτοί που σήκωσαν, εδώ και 7 και πλέον χρόνια,  το βάρος της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα πρέπει να γευτούν  τα οφέλη της ανάπτυξης. 
Γι αυτό, ήδη από τώρα, στον Προϋπολογισμό του 2017, που προβλέπει ανάπτυξη, για πρώτη φορά, υψηλή, της τάξης του 2,7% του ΑΕΠ, αλλά και υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, έχουμε πάρει μια σειρά από μέτρα προς την κατεύθυνση  της επούλωσης των πληγών και της στήριξης των πιο αδύναμων. 
Αυξάνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τις δαπάνες για την υγεία, καθώς και τις δαπάνες για τη δημόσια  παιδεία και την κοινωνική προστασία. 
Ενισχύουμε με 760 εκ. ευρώ  το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που θα στηρίξει  πάνω από 250.000 οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ προβλέπουμε  100 εκατομμύρια ευρώ  για την αποπληρωμή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν αντικειμενική αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους τους. 
Φίλες και φίλοι, δεν ισχυρίζομαι ότι  όλα αυτά είναι αρκετά, γιατί η κοινωνία έχει υποστεί τεράστια βάρη, ιδίως στην καταστροφική πενταετία, σωρευτικά από το 2010 και μετά. Είναι όμως – και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια και γνώση αυτού που λέω-  ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στις σημερινές συνθήκες. Και όσο οι συνθήκες  θα βελτιώνονται, τόσο θα αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο, για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, η πατρίδα μας,  ανοίγεται και σε έναν άλλο δρόμο. Αναδεικνύεται σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή μας. 
Σε μια περίοδο αυξανόμενων κρίσεων και εντεινόμενης αποσταθεροποίησης, η Ελλάδα ενισχύει τις θέσεις της. Ενισχύει τη θέση της  στην Ευρώπη και γενικότερα στη γειτονιά της- από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. 
Προωθούμε, διμερώς και τριμερώς  – μαζί με την Κύπρο – τη συνεργασία μας με κρίσιμες χώρες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος,  το Ιράν, αλλά και με τις χώρες του Κόλπου. Αλλά και με τις παγκόσμιες δυνάμεις.  
Το προηγούμενο διάστημα η χώρα μας υποδέχτηκε τους Προέδρους  της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών,  της Γαλλίας, τους ηγέτες των μεσογειακών χωρών της ΕΕ. Είχα την τύχη και την τιμή μέσα σε 6 μήνες, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού μου στην Κίνα, να συναντήσω τους τρεις κορυφαίους ηγέτες του κόσμου.  Η Ελλάδα, η μικρή και αδύναμη Ελλάδα της κρίσης, έγινε από παρίας, χώρα – πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην περιοχή της. Από την αδύναμη Ελλάδα, περνάμε στην Ελλάδα που είναι μια υπολογίσιμη, πρωτίστως ηθικά, δύναμη, γιατί υπερασπίζεται πανανθρώπινες αξίες, όπως η Δημοκρατία, η Αλληλεγγύη, ο σεβασμός στα δικαιώματα.
Στη βάση αυτής της ενεργητικής και  πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ενισχύουμε τα διπλωματικά  μας ερείσματα και τις οικονομικές σχέσεις της χώρας μας, καθώς και την διεθνή μας εικόνα σε μία κρίσιμη και  μεταβατική περίοδο τόσο για την έξοδό μας από την κρίση, όσο  όμως και  σε ό,τι αφορά  τις  περιφερειακές, αλλά και παγκόσμιες εξελίξεις. 
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αναδεικνύεται μόνο ο ρόλος της Ελλάδας ως χώρα πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως η χώρα που αποτελεί το ανατολικότερο άκρο, τα ανατολικότερα σύνορα της ΕΕ και τα σύνορά της σε μια εύθραυστη περιοχή, αυτή της ΝΑ Μεσογείου. Αλλά και ο ρόλος της Ελλάδας ως μιας χώρας με ενισχυμένο ρόλο σε ζητήματα ασφάλειας και κυρίως  σε ζητήματα διαχείρισης της μετανάστευσης και της προσφυγικής κρίσης. Αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας μας  στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων στη βάση του ευρωπαϊκού και  του διεθνούς δικαίου.    
Και αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε μία περίοδο που η ενίσχυση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και στην γειτονιά της, οι μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις, αλλά  και η οικονομική στασιμότητα, οδηγούν πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε μια συντηρητική αν όχι  σε μια εθνικιστική αναδίπλωση. 
Μια αναδίπλωση που εκκινείται από την ενίσχυση ξενοφοβικών και ακροδεξιών δυνάμεων. Που οδηγεί στο κλείσιμο των συνόρων με φράχτες και συρματοπλέγματα. Που υπονομεύει τις αρχές της αλληλεγγύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 
Σε αυτό το περιβάλλον η χώρα μας και ο λαός μας ανέδειξαν και αναδεικνύουν ένα διαφορετικό δρόμο: Τον δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών, για τον οποίο πρέπει  – όλοι και όλες – να νοιώθουμε υπερήφανοι. 
Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες. Όμως ο λαός μας δίνει μέχρι σήμερα μια  σκληρή μάχη για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην αξιοπρέπεια των Προσφύγων, αλλά και στην αξιοπρέπεια των ίδιων των  Ευρωπαίων. 
Ο λαός μας, η χώρα μας, δίνει μια μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες, που οι ευρωπαίοι εταίροι μας δυστυχώς έχουν ξεχάσει και πρέπει σύντομα να ξαναβρούν. Και, το πιο σημαντικό, δίνει μια μάχη για το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Επιτρέψτε μου, σε αυτό το σημείο, να θυμηθώ τα λόγια ενός σπουδαίου ανθρώπου του πολιτισμού, ενός μεγάλου συνθέτη που γεννήθηκε στη Θράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος είχε πει: «Νιώθω Έλληνας αν αυτό σημαίνει Ευρωπαίος. Και Ευρωπαίος αν αυτό συμπεριλαμβάνει την ελληνικότητά μου» . 
Κανένα μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει – φίλες και φίλοι- αν το μέχρι πριν μερικά χρόνια σταθερό πολιτικό σύστημα της Ευρώπης, παραδοθεί στον απομονωτισμό, τον λαϊκισμό και τις ανερχόμενες δυνάμεις της ακροδεξιάς, σήμερα στην Ευρώπη. 
Ο μοναδικός δρόμος της Ευρώπης προς το μέλλον είναι ο δρόμος των αξιών, ο δρόμος της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής. 
Και στο όνομα αυτού του δρόμου, η πατρίδα μας, η μικρή Ελλάδα, η ταλαιπωρημένη Ελλάδα της κρίσης,  παίζει έναν ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο. 
Σε αυτόν τον δρόμο, της ειρήνης και της σταθερότητας που ανοίγουμε, ασφαλώς υπάρχει  και μια ιδιαίτερη πρόκληση.  Και αυτή είναι οι σχέσεις μας με τους γείτονές μας. Η σχέση μας ιδίως με τη γειτονική Τουρκία.
Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα, τη φιλία και τη συνεργασία με τους γείτονές μας.  
Αυξήσαμε τις επαφές μας  και τις συναντήσεις μας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Δύσκολη περίοδο,  όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για τις σχέσεις μας, παίρνοντας πολλές φορές και ρίσκα. 
Ήμουν –θαρρώ- ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ταξίδεψα τρεις φορές, μέσα σε έναν χρόνο, στη γειτονική χώρα για να συναντήσω τον  Τούρκο Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. 
Παραμείναμε σταθεροί στις αρχές μας, αλλά επιμείναμε στον διάλογο και βρήκαμε λύσεις. Όχι μόνο στην οικονομία, στις μεταφορές, τον τουρισμό, τον πολιτισμό. Αλλά και στο δύσκολο αυτό ζήτημα, στο δύσκολο πρόβλημα του Προσφυγικού, στην προσφυγική κρίση, την πρωτοφανή αυτή μετακίνηση πληθυσμών, τη μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.
Πρόκειται για ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας, όπου πριν ακόμα τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πετύχαμε σε διμερές επίπεδο την εφαρμογή  του διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ θέσαμε τις βάσεις για τη συμφωνία  αργότερα, ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και την ενεργοποίηση της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπου, παρά τις δυσκολίες και τις αμφισβητήσεις, είχε απτά αποτελέσματα. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στη ραγδαία μείωση των ροών στα ελληνικά νησιά. Κυρίως αναφέρομαι στον μηδενισμό των πνιγμών, των θανάτων αθώων παιδιών και ενήλικων προσφύγων και μεταναστών στα νερά του Αιγαίου. 
Συνεχίζουμε, λοιπόν, να πιστεύουμε σταθερά ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας, συνεργασίας και επαφής ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ότι πρέπει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όσο εύθραυστη και δύσκολη κι αν είναι στην εφαρμογή της, να τηρηθεί πιστά. Και να βρεθεί διέξοδος για το μέλλον της σημαντικής αυτής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.   
Αλλά πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα και σαφείς σε ορισμένα ζητήματα. Η βάση της ελληνοτουρκικής συνεννόησης δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη και βέβαια τη σταθερή προσήλωση σε όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Και σε αυτό θα επιμείνουμε. 
Η αμφισβήτηση  των Διεθνών Συνθηκών είναι  μια ενέργεια απαράδεκτη που δεν βοηθάει. Δεν βοηθάει τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Δεν βοηθάει την παγκόσμια ειρήνη, την ευημερία των λαών, τις διεθνείς ισορροπίες,  που καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις Διεθνείς Συνθήκες. 
Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι το βασικό στοιχείο της ισορροπίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτό. Καλό θα είναι λοιπόν να σταματήσουν  αυτές οι αμφισβητήσεις και οι απαράδεκτες αξιώσεις, που δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο από το να υπονομεύουν την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης όχι μόνο μεταξύ μας αλλά  και στην ευρύτερη περιοχή. 
Τα σύνορα είναι και θα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Και ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητά μας να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα σύνορα, λοιπόν, δεν αμφισβητούνται και δεν επανακαθορίζονται. 
Η ιστορία όμως μπορεί να επανακαθοριστεί και να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη της πορεία. 
Μπορεί να αλλάξει είτε προς όφελος των λαών είτε όμως και εις βάρος τους.  
Και θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει την συνεργασία και τον διάλογο προς όφελος και των δύο λαών μας στην περιοχή. 
Αν οι γείτονές μας επιθυμούν το ίδιο, ο ιστορικής σημασίας αυτός δρόμος  θα παραμείνει ανοιχτός. 
Όπως ανοιχτός θα παραμείνει και ο ιστορικής σημασίας, δύσκολος αυτός δρόμος που θα επιτρέψει σε όλον τον Κυπριακό λαό να πάρει τη μοίρα του στα χέρια του.
 Έναν λαό που σχεδόν όσα χρόνια εγώ ζω, 42 χρόνια τώρα, ζει σε μία πατρίδα διχασμένη και διαιρεμένη.
Έναν λαό που δικαιούται να ζήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο. Χωρίς φόβο, χωρίς κατοχή και χωρίς εγγυητές. 
Στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε σταθερά τις δικοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση αυτού του εξαιρετικά σημαντικού διεθνούς ζητήματος. 
Και την στηρίζουμε στη βάση της βαθιάς μας επιθυμίας για μια προοπτική λύσης βιώσιμης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους- μέλους της ΕΕ.  Στηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες χωρίς να παρεμβαίνουμε, ενθαρρύνουμε τις δύο κοινότητες και κυρίως στηρίζουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε αυτήν την προσπάθεια.
Παρεμβαίνουμε όμως και θα παρέμβουμε δημιουργικά στο κρίσιμο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. 
Σε αυτό το πλαίσιο, βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. 
Και πιστεύουμε ειλικρινά, ότι παρά τις όποιες δυσκολίες εμφανίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, η ελπίδα στην Κύπρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χαθεί. 
Φίλες και Φίλοι,
Αυτοί οι δρόμοι που παλεύουμε να ανοίξουμε – για την ανάπτυξη, για την ειρήνη, για τις αξίες μας, αναδεικνύονται σε μεγάλο βαθμό εδώ, στην Θράκη.    
Η γεωγραφική θέση της Θράκης, είναι η μεγάλη της προίκα. 
Είναι ο μοχλός με τον οποίο αυτή η περιοχή μπορεί να αναβαθμιστεί σε εμπορικό κόμβο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου- συνδεόμενη με τις χώρες της περιοχής, στα βόρεια με την τη Βουλγαρία, στα ανατολικά με την Τουρκία, νότια με την Αίγυπτο. 
Για τον λόγο αυτό, το βάρος της πολιτικής μας, πέφτει, πρώτα από όλα στην αξιοποίηση, καθώς και την αναβάθμιση των υποδομών της περιοχής. 
Αναφέρομαι κυρίως στην αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, έργο το οποίο επισκέφθηκα σήμερα το πρωί και ήταν ο πρώτος μου σταθμός εδώ στην Θράκη. 
Αναφέρομαι επίσης στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, και την σύνδεσή του με τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. 
Αλλά και στην σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με το βουλγαρικό σιδηροδρομικό δίκτυο έως το λιμάνι του Μπουργκάς, ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά εμπορευμάτων από τον Εύξεινο Πόντο στην Ευρώπη και τούμπαλιν , παρακάμπτοντας τα στενά των Δαρδανελίων. 
Αναφέρομαι επίσης στην κατασκευή οδικών αξόνων κάθετα στην Εγνατία, που θα αναβαθμίσουν το δίκτυο μεταφορών, αλλά και θα καταστήσουν τον τόπο ταχύτερα και ευκολότερα προσβάσιμο για επισκέπτες. 
 Όλα αυτά τα έργα, σε διάφορες φάσεις σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης, αλλά και μια σειρά μικρότερα έργα υποδομών, στοχεύουν ακριβώς στην στρατηγική που προανέφερα: στην αξιοποίηση του μεγάλου πλεονεκτήματος της Θράκης, του γεγονότος δηλαδή ότι βρίσκεται στην μέση όλων των δρόμων προς την Ευρώπη. 
Αλλά υπάρχει άλλος ένας δρόμος, πολύ σημαντικός, που περνάει από την περιοχή σας και αυτός είναι ο ενεργειακός δρόμος. Ο ενεργειακός δρόμος του μέλλοντος που συνδέει Ευρώπη με Ανατολή.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του αγωγού ΤΑP  ο οποίος προοδευτικά θα διασχίσει την Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και στη συνέχεια ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα.
Η κατασκευή του είναι ένα πραγματικά μεγάλο έργο, που δημιουργεί πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης αλλά ενισχύει και την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής. 
Μια δυναμική, που θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την προώθηση των έργων του διασυνδετήριου αγωγού IGB, δηλαδή του αγωγού που θα συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία, καθώς και του Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου στην Αλεξανδρούπολη. 
Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προχωρά στην επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Δράμα και την Καβάλα. 
Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου προγραμματίζεται έως το 2021, ενώ στόχος είναι, με την επένδυση των αποδόσεων σε μελλοντικές επεκτάσεις του δικτύου, να καταστεί, τα αμέσως επόμενα χρόνια, εφικτή η παροχή φυσικού αερίου και σε άλλες πόλεις της περιοχής. 
Είναι επίσης προγραμματισμένη η όσο το δυνατόν ευρύτερη δυνατή αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής, ώστε να δοθεί ώθηση στην τοπική ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα.  
Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση είναι παραδοσιακοί πυλώνες για την οικονομική ζωή της Θράκης, και το κλειδί για την ζωή και το μέλλον της περιοχής. 
Έτσι, ώστε αυτός ο τόπος να μην λειτουργεί μόνο ως γέφυρα και σταυροδρόμι, αλλά ως κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής. 
Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του αγροτικού τομέα. Προβλήματα που σχετίζονται και με διαρθρωτικές στρεβλώσεις πολλών χρόνων, και τα οποία η κυβέρνηση αυτή κληρονόμησε. 
Και δίνουμε, μέσα σε συνθήκες που όλοι γνωρίζετε, αγώνα για την αντιμετώπισή τους και την παραγωγική στήριξη του αγροτικού κόσμου. 
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, βελτιώσαμε ποιοτικά και διαπραγματευτήκαμε από την αρχή το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020. 
Με τις αναγκαίες οργανωτικές προσαρμογές ολοκληρώνουμε και χρηματοδοτούμε σημαντικά έργα – γέφυρες της προηγουμένης προγραμματικής περιόδου,  ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη και οι νέες προκηρύξεις. 
Εξοφλήσαμε υποχρεώσεις  ενισχύσεων και επενδύσεων που καθυστερούσαν, ακόμα και από το 2008. 
Και έχουμε στόχο να ολοκληρώσουμε τις όποιες εκκρεμότητες μέχρι τέλος του έτους. 
Εξασφαλίσαμε την για πρώτη φορά  έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων που, σύμφωνα με δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. 
Από το συνδυασμό των αλλαγών που προέκυψαν στους τομείς του φορολογικού και του ασφαλιστικού για τον αγροτικό τομέα, το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων αγροτών, για την ακρίβεια ποσοστό πάνω από 80%, θα έχει μηδενική επιβάρυνση ή ενδεχομένως και όφελος σε σχέση με ό,τι πλήρωνε πριν.
Επιπλέον, θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά, αφορολόγητο όριο για τους αγρότες. 
Τέλος, προχωρήσαμε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος περί αγροτικών συνεταιρισμών, ο νόμος περί βοσκήσιμων γαιών, ο νόμος για την κοινωνική οικονομία , αλλά και τροπολογίες για την βελτίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως οι  αδειοδοτήσεις. 
Και όλα αυτά είναι σταθερά και αποφασιστικά βήματα, για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου με κομβικό σημείο τη συνεργατικότητα μεταξύ των παραγωγών.
Η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει και να αξιοποιήσει με κάθε τρόπο αυτά τα συνεργατικά σχήματα, που είναι το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, μακριά από τις πελατειακές και κομματικές αντιλήψεις του παρελθόντος, που οδήγησαν στην κακοδιαχείριση και πολλές φορές και στη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την αντιπαραγωγικότητα.
Και, πάνω σε αυτή την λογική, σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε σήμερα στα χέρια μας:
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
το πρόγραμμα για νέους αγρότες,
το πρόγραμμα LEADER,
τον νέο αναπτυξιακό νόμο,
καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, που για πρώτη φορά απορροφούνται σε τόσο μεγάλο βαθμό, φτάσαμε στο 98% της απορροφητικότητας, ένα σημαντικό ρεκόρ για τη χώρα μας. Ακριβώς γιατί για πρώτη φορά αξιοποιήθηκαν, όχι προς όφελος ημετέρων, αλλά προς όφελος των πραγματικών αναγκών. 
Η παραγωγική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, είναι άλλωστε καθοριστικής σημασίας και για την μεταποίηση, που δημιουργεί ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και αναπτυξιακές προτεραιότητες για την περιοχή.
Σε αυτές τις αναπτυξιακές προτεραιότητες, οφείλουμε, βεβαίως, να συμπεριλάβουμε και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό, στους υψηλά εξειδικευμένους νέους επιστήμονες, την επένδυση δηλαδή στην έρευνα και την καινοτομία.
Ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας, είναι βασικός, τόσο για την στήριξη όσο και για την αναβάθμιση της τοπικής ανάπτυξης.
Είναι το βασικό εργαλείο που χρειάζεται μια οικονομία σαν την δική μας για να είναι ανταγωνιστική.
Και είναι, επίσης, ένας τομέας που ταιριάζει στις αναπτυξιακές και παραγωγικές ανάγκες της περιοχής.
Ξέρω, ότι στην Θράκη γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ σήμερα το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη.
Γνωρίζω και την αξιόλογη ερευνητική δουλειά που γίνεται και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Η έρευνα και η καινοτομία είναι ένας τομέας που πρέπει να στηριχτεί αποφασιστικά.
Και η κυβέρνησή μας έχει ξεκαθαρίσει την βούληση της να αυξήσει τις δαπάνες για την έρευνα και να στηρίξει ενεργά την ερευνητική κοινότητα.
Πρώτα απ’ όλα συστήσαμε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την έρευνα στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και αυξήσαμε τη δημόσια δαπάνη για την έρευνα και την ανάπτυξη από το 0,6 στο 0.96%, που είναι υψηλό ιστορικό για την Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να υπερβούμε το 1% του ΑΕΠ για την έρευνα.
Συστήσαμε, επίσης το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ενώ δεσμεύσαμε κονδύλια 1 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, που θα διατεθούν απευθείας για την στήριξη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Φίλες και φίλοι, θεωρώ ότι η Θράκη μπορεί να βγει εξαιρετικά ωφελημένη από αυτή την πολιτική. ¨Όχι μόνο σε επίπεδο τοπικής ανάπτυξης. Αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό, θα καταφέρουμε εάν  όχι να αποτρέπουμε, τουλάχιστον να μειώσουμε αισθητά ένα πολύ δυσάρεστο φαινόμενο των καιρών μας, το λεγόμενο brain drain, δηλαδή τη μετανάστευση των πιο σπουδαίων μυαλών του τόπου μας, των νέων επιστημόνων και ερευνητών, έξω από τη χώρα, προκειμένου να έχουν μια καλύτερη ερευνητική σταδιοδρομία στο εξωτερικό. Για μας η έρευνα και η εκπαίδευση είναι προτεραιότητες, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για την ανάκαμψη της οικονομίας.
H σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιδιώκοντας ένα σχολείο ποιότητας αλλά και ισότητας αποκατέστησε την αδικία που προέκυπτε από το καθεστώς πολυτυπίας των δημοτικών σχολείων, που περιόριζε το εμπλουτισμένο πρόγραμμα σπουδών μονάχα στο 1/3 των σχολικών μονάδων.
Αξιοποιώντας τους πόρους που διαθέτουμε προς όφελος όλων, και όχι προς όφελος μιας μικρής μειοψηφίας, σήμερα σχεδόν το σύνολο των μαθητών και μαθητριών παρακολουθούν ένα πρόγραμμα σπουδών εμπλουτισμένο με γνωστικά αντικείμενα, όπως πληροφορική, αγγλικά από την Α’ τάξη του Δημοτικού, αλλά και τέχνες.
Στο Γυμνάσιο, περιορίζοντας τον υπερβολικό εξεταστικό φόρτο και εξορθολογίζοντας τη διδακτέα ύλη, δίνεται έμφαση στην ποιότητα της μαθησιακής διαδικασίας.
Η πρόσθετη, όμως, πρόκληση εδώ, για την Θράκη, είναι η μειονοτική εκπαίδευση.
Γι’ αυτό και προχωράμε σε στοχευμένες κινήσεις, που συνεχίζουν και βαθαίνουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για την εκπαίδευση των παιδιών της μειονότητας.
Η προσπάθεια αυτή αφορά αφενός το καθ’ αυτό μειονοτικό εκπαιδευτικό σύστημα, αφετέρου το δημόσιο σχολείο που αποτελεί μια εκπαιδευτική επιλογή για πολλούς γονείς και πρέπει να αποτελεί για τους περισσότερους.
Αφορά επίσης και μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης ,όπως το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τα παιδιά της Μουσουλμανικής Μειονότητας», η ενισχυτική διδασκαλία και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.
Κύριος στόχος μας είναι η περεταίρω μείωση της σχολικής διαρροής, η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εννιάχρονης εκπαίδευσης, αλλά και του λυκείου και η κατάκτηση της ελληνομάθειας που θα επιτρέπει στους νέους και τις νέες της μειονότητας να διεκδικούν το μέλλον τους με ίσους όρους στον τόπο τους, στην πατρίδα τους, στην Ελλάδα. 
Ως προς το μειονοτικό σχολείο, στόχος είναι αυτό να συγκλίνει ολοένα και περισσότερο σε ποιότητα με το δημόσιο σχολείο, μέσω της αναβάθμισης των παιδαγωγικών εφοδίων των εκπαιδευτικών, της βελτίωσης και του εκσυγχρονισμού των βιβλίων και των αναλυτικών προγραμμάτων και των δύο προγραμμάτων, σε πολυθέσιες σχολικές μονάδες με όλες τις ειδικότητες και ολοήμερο σχολείο.
Και επιτρέψτε σ’ αυτό το σημείο να τονίσω, για μια ακόμα φορά:
Η  κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη να κάνει βήματα προς τα μπρος, να άρει παθογένειες και λάθη του παρελθόντος. Είναι αποφασισμένη να στηρίξει όλους τους Έλληνες πολίτες και θεωρούμε πως όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, ανεξάρτητα από το ποιον Θεό πιστεύουν, ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους, έχουν ίδια, ίσα δικαιώματα απέναντι στην Ελληνική Πολιτεία, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας.  Και δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία διχαστική λογική, κανένα κήρυγμα μίσους που θα σπείρει τον διχασμό ανάμεσα μας. Όπως δεν πρόκειται να δεχθούμε να υπάρξουν δυνάμεις ή ξένες Αρχές που θα αξιοποιούν τις διαφορές μας ή τα λάθη του παρελθόντος, παίζοντας παιχνίδια στην πλάτη μας και προσπαθώντας να μας διχάσουν.
Κάθε πολιτική διχασμού και διαίρεσης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Δεν ωφελεί τίποτα και κανέναν, εκτός από αυτούς που θέλουν το κακό αυτού του τόπου, αυτού του λαού, αυτής της πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας που για χρόνια είχε μάθει να ζει και να προοδεύει μέσα από την πολύ-πολιτισμικότητα, που είναι πλούτος για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.
Γι αυτό δεν σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε πολιτικές που θα προκαλούσαν φοβικές αναδιπλώσεις γύρω από την ταυτότητα.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών.
Και οι ανάγκες αυτές σχετίζονται, πρώτα απ’ όλα, με το δικαίωμα σε μια καλή παιδεία, διότι η γνώση, η παιδεία είναι το βασικό εφόδιο για το μέλλον των νέων παιδιών αυτού του τόπου. Αλλά και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, στην ευημερία, στο δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια για τα παιδιά μας, για ένα καλύτερο αύριο. Και αυτό το δικαίωμα περνάει μέσα από σημαντικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση αυτού του τόπου, μέσα από την καταπολέμηση των παθογενειών, της διαφθοράς, της διαπλοκής, αλλά περνάει και μέσα από την εμπέδωση μιας κουλτούρας, φιλίας, συνύπαρξης, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης. Αυτές είναι οι αξίες μας, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε.
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, βρέθηκα σήμερα στη Θράκη και ομολογώ ότι έσπασα ένα ρεκόρ διότι νομίζω πως είναι η ένατη στη σειρά ομιλία που κάνω σήμερα. Αλλά βρέθηκα εδώ και μπόρεσα να ακούσω, όχι μόνο να μιλήσω. Να ακούσω και παράπονα, αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας. Και κριτική, αλλά και επαίνους. Και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η κοινωνία, ο κόσμος, οι συμπολίτες μας, κυρίως οι πιο αδύναμοι, οι παραγωγικοί φορείς, οι θεσμικοί φορείς, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να αισθάνονται ότι δεν έχουν μια κυβέρνηση από κάπου μακριά που τους παρακολουθεί και τους κουνάει το δάκτυλο, αλλά μια κυβέρνηση που είναι έτοιμη να τους ακούσει και να διορθώσει και τα λάθη της, όταν υπάρχουν και υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να διορθώνονται. Και πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη στη Θράκη σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας, δυναμικής περιόδου στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την οικονομική ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση του τόπου. Την ανασυγκρότηση της οικονομίας, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, τη βελτίωση της ψυχολογίας στους Έλληνες πολίτες, να ξαναπνεύσει  αέρας αισιοδοξίας και ρεαλιστικής ελπίδας.
Και θέλω να σας πω, κλείνοντας την ομιλία μου, ότι σήμερα από το πρωί μέχρι τώρα, κυρίως βλέποντας νέα παιδιά με χαμόγελο και αισιοδοξία, νέα παιδιά είτε από οικογένειες χριστιανών είτε από οικογένειες μουσουλμάνων, Έλληνες πολίτες που σε λίγο θα έχουν   δικαίωμα ψήφου στα 17, γιατί και αυτή ήταν μια μεγάλη τομή που επιχειρήσαμε κι πετύχαμε.   Γι΄ αυτά τα παιδιά, γι΄ αυτά τα χαμόγελα αισιοδοξίας, αλλά και για τη δυνατότητα να ξανακερδίσουμε μαζί  τη χαμένη αξιοπρέπεια, αλλά και το δικαίωμα στην εργασία. Γιατί αυτός είναι ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος για τον τόπο. Την επόμενη πενταετία να φύγουμε από αυτά τα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και να φτάσουμε στον μέσο όρο των χώρων της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Μην ξεχνάτε, από  το 7% το 2009 με τα μνημόνια και την καταστροφική λεηλασία της παραγωγικής βάσης του τόπου, φτάσαμε στο 27%  και δυστυχώς για τους νέους ανθρώπους στο 50%. Απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας. 
Δεν υπάρχει λοιπόν άλλος στόχος τώρα παρά να σφίξουμε τις γροθιές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και πέρα από όλα όσα μας χωρίζουν, να πορευτούμε μαζί και να αγωνιστούμε σε αυτό τον μεγάλο εθνικό και πατριωτικό στόχο. Να φέρουμε ξανά δουλειές, να φέρουμε ξανά εργασία και αξιοπρέπεια για τους νέους ανθρώπους, και αυτό περνάει μέσα από την ανάπτυξη, αλλά από μία ανάπτυξη που θα είναι δίκαιη και δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει ότι το όφελός της θα κατανέμεται δίκαια και πρωτίστως σε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο. Πρωτίστως στους πιο αδύναμους, πρωτίστως σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Αλλά δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει και δίκαια χωρικά κατανομή. 
Ζήσαμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την εποχή της Ολυμπιάδας, αλλά αυτή ήταν μία αθηνοκεντρική ανάπτυξη. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να προσανατολίσουμε την ανάπτυξη στην Περιφέρεια, εκεί που υπάρχει ανάγκη και κυρίως εδώ στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σήμερα το πρωί έδωσα μία υπόσχεση, μιλώντας στους άντρες και τις γυναίκες -όχι πολλές δυστυχώς, αλλά υπήρχαν- στο μειονοτικό χωριό Φιλλύρα, όπου είδα ανθρώπους ηλιοκαμένους από το χωράφι, με ρόζους στα χέρια τους, διότι ήταν άνθρωποι της δουλειάς, του μόχθου, να έχουν αυθόρμητα προσέλθει στην πλατεία για να με ακούσουν και να με τιμήσουν, διότι ίσως για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της χώρας πήγε στο χωριό τους. Και τους είπα κάτι πολύ ειλικρινές, ότι διένυσα μία μεγάλη απόσταση για να έρθω από την Αθήνα στο χωριό τους, που όμως στα δικά τους τα μάτια φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από όσο πραγματικά είναι. Και η υπόσχεση που τους έδωσα δεν ήταν ότι θα ξαναδιανύσω αυτή την απόσταση σύντομα, αλλά ότι θα αγωνιστώ κι εγώ και τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές μας, όλοι μαζί, για να μικρύνουμε αυτή την απόσταση. Να μικρύνουμε αυτές τις αποστάσεις που μας χωρίζουν. Την ίδια απόσταση θέλω να δώσω και σε σας. Να μικρύνουμε την απόσταση που χωρίζει το κέντρο από την περιφέρεια. Να μικρύνουμε την απόσταση που χωρίζει τους πολύ πλούσιους από τους πολύ φτωχούς. Να μικρύνουμε τις αποστάσεις και τις ανισότητες που διευρύνθηκαν όλα αυτά τα χρόνια της λεηλασίας και της καταστροφής για τον τόπο μας.
Έχουμε μπροστά μας ένα τελευταίο εμπόδιο. Να είστε βέβαιοι ότι θα το ξεπεράσουμε. Και μετά όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε και τα άλλα μικρά και μεγάλα καθημερινά εμπόδια. Και κυρίως ένα παλιό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο που βάζει εμπόδια στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη, την κανονικότητα, τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο.
Όμως να είστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα, ιδίως μετά το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, που θα σημάνει και τα απαραίτητα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα σημάνει και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δηλαδή στη δυνατότητα να δοθεί ένα σήμα θετικό, τόσο για την έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2017, που θα σημάνει την οριστική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα προγράμματα χρηματοδότησης από τους πιστωτές μας στα μέσα του 2018, την οριστική, όμως, ύστερα από αρκετά χρόνια, και ταυτόχρονα θα σημάνει το πράσινο σήμα για επενδύσεις στον τόπο, που θα δώσουν την ευκαιρία για δουλειές, κυρίως σε νέους ανθρώπους.   
Ύστερα από το επιτυχές κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, μπροστά μας ανοίγεται δουλειά και μόνο δουλειά. Δουλειά για να χτυπήσουμε, να συγκρουστούμε και να καταργήσουμε τις παθογένειες στη Δημόσια Διοίκηση, στο Κράτος, τις παθογένειες στο πολιτικό σύστημα, για να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα για δίκαιη ανάπτυξη. Να φύγουμε από το κέντρο βάρους της συζήτησης στα δημοσιονομικά, δηλαδή στους περιορισμούς, στους φόρους και τα βάρη, και να επικεντρώσουμε τη συζήτηση για το πώς θα αναπτύξουμε με ταχύτατους ρυθμούς την ελληνική οικονομία. Και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θα έχουμε μαζί μας όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση το προηγούμενο καθεστώς. Διότι αυτή θα είναι η πραγματική μεταπολίτευση για τη χώρα. Αυτή θα είναι η πραγματική αλλαγή σελίδας για τον τόπο.
Να είστε καλά, καλή δύναμη και καλούς αγώνες. Είμαι βέβαιος ότι γυρίζουμε σελίδα. Γεια σας.   
 
Δείτε το βίντεο της ομιλίας