Που επισείει ο Ερντογάν! ΔΗΜΟΣΙΕΣ (ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΕΣ) ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Η έκτακτου χαρακτήρα περιοδεία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης –με ανάλογη να προετοιμάζεται και στα ακρητικά νησία της χώρας όπου έχουν μπει στο στόχαστρο του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν- κατέδειξε την ανησυχία της Αθήνας για όσα διαδραματίζονται στην περιοχή μας.  Ήδη οι κρατικές αρχές στην Ελλάδα προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο ακόμα και για μια «ξαφνική» πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία. «Εμπλοκή που μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή» όπως έλεγαν στο greekamericannewsagency , κρατικές και στρατιωτικές πηγές από την Αθήνα.   
Η πρόσφατη έκρηξη γκαζιού στη Μόρια που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο μιας γυναίκας και ενός παιδιού, πυροδότησε ανησυχία στην Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί στους καταυλισμούς των προσφύγων. Λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές απειλές για μονομερή ακύρωση της Συμφωνίας του καλοκαιριού για το Προσφυγικό μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, εκφράζονται φόβοι για την επόμενη ημέρα, όταν νέα κύματα προσφύγων εγκαταλείψουν (με τις ευλογίες της Άγκυρας) την Τουρκία.  Ο εφιάλτης ξαναξυπνά για τα νησιά του Αιγαίου τα οποία αναμένεται να σηκώσουν το νέο, αβάσταχτο, βάρος, των αποτυχημένων πολιτικών και της έλλειψης βούλησης της Ε.Ε. από τη μια μεριά και τις επεκτατικές βλέψεις του ημι-παράφρονα «Σουλτάνου» από την άλλη μεριά.
Το χρονικό του περιστατικού που συγκλόνισε την Ελλάδα
Το τραγικό δυστύχημα στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Μόριας, που οδήγησε στο φριχτό θάνατο μιας 66χρονης γυναίκας και ενός ανήλικου παιδιού, και σε πολλούς τραυματισμούς, συνέβη αργά το βράδυ της Πέμπτης. Η έκρηξη γκαζιού σε συσκευή για μαγείρεμα στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη φωτιά και να χάσει τη ζωή της μια γυναίκα και ένα αγοράκι έξι ετών. Η 66χρονη γυναίκα και το άτυχο ανήλικο παιδί 6 ετών, εγγόνι της γυναίκας μεταφέρθηκαν νεκροί στο νοσοκομείο του νησιού.
Μια ΜΚΟ και ακόμη μια οργάνωση που δραστηριοποιείται στον χώρο της Μόριας, ανέφερε νωρίτερα πως εκτός από τη γυναίκα, από το τραγικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους δύο μικρά παιδιά που βρίσκονταν μαζί της στη σκηνή, η οποία κάηκε ολοσχερώς.
Στο σημείο έσπευσαν αμέσως αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Αμέσως μετά την έκρηξη, ξέσπασαν ταραχές στο κέντρο φιλοξενίας με μετανάστες να επιτίθενται σε δυνάμεις των ΜΑΤ. Από τη μεγάλη φωτιά κάηκαν ολοσχερώς και πολλές σκηνές μεταναστών οι οποίοι μετέφεραν όποια πράγματα τους κατάφεραν να περισώσουν εκτός του χώρου φιλοξενίας.
Στο Γενικό Νοσοκομείο  Μυτιλήνης “Βοστάνειο” μεταφέρθηκαν αρχικά ακόμη τρεις τραυματίες (μια 25χρονη, το 4χρονο παιδί και άλλο ένα άτομο, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά), ενώ τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ συνέχισαν να μεταφέρουν τραυματισμένους μετανάστες και μετά τα μεσάνυχτα, κάποιοι εκ των οποίων ήταν σε σοβαρή κατάσταση.
Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου οικείοι τους έχουν τραυματιστεί από την έκρηξη που προκλήθηκε.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με αεροσκάφος C-27j της πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας στις 2:34 π.μ και στην συνέχεια οι τραυματίες παρελήφθησαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Η οργάνωση”PlatanosRefugeeSolidarity , Lesvos” σε ανάρτησή της στο Facebook ανέφερε:”Πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγο στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Λέσβο. Επιβεβαιώνεται ότι μια σκηνή κάηκε ολοσχερώς και μια γυναίκα με τα δυο παιδιά της είναι νεκροί. Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει σβήσει, όλο το κέντρο εκκενώθηκε και οι πρόσφυγες παραμένουν στον δρόμο. Πιθανότατα η φωτιά προκλήθηκε από ατύχημα με γκαζάκι μαγειρέματος που εξερράγη εντός της σκηνής. Χρειάζεται κόσμος και μεταφορικά μέσα στο σημείο”.
 
Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η άτυχη γυναίκα και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην καιόμενη πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.
Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου του ότι στο χοτ σποτ επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Σε καλοκαιρινές σκηνές οι περισσότεροι, διαμένουν συνολικά περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε ηλικίας και από δεκάδες εθνικότητες της Ασίας και της Αφρικής.
Έντρομες γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, μια και η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε στο τμήμα όπου κατοικούν κυρίως πρόσφυγες αυτής της εθνικής ομάδας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά που επεκτείνονταν γρήγορα. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.
Την ίδια ώρα όμως υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν και φωτιές από τους εξεγερμένους σε σκηνές και κοντέινερ. Προς στιγμή η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.
Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο χοτ σποτ, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.
Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων θα περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.
Μουζάλας: Επιτακιτκή η ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών στα hotspots
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μουζάλας αποκαλύπτει ότι το επόμενο διάστημα τα κέντρα φιλοξενίας θα μειωθούν κατά το ήμισυ με ταυτόχρονη μείωση και του πληθυσμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθεί η παροχή μετρητών ή κουπονιών για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών. Κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει συνταχθεί με ακροδεξιά στοιχεία και υποκινεί τον πληθυσμό», ενώ αναφέρται σε «μάυρη προπαγάνδα» στα ησιά.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στη Μαρία Κουζινοπούλου για το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ερ. Πώς σχολιάζετε τα τελευταία γεγονότα στο hotspot Μόρια, όπου, λόγω της πυρκαγιάς, είχαμε δύο νεκρούς;
Απ. Αισθάνομαι βαθιά θλίψη, γιατί μπορεί να ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε, αλλά το γεγονός ότι συνέβη στο συγκεκριμένο χώρο λειτουργεί επιβαρυντικά. Αυτό κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για τη βελτίωση των συνθηκών στο hotspot και απευθύνω για ακόμα μία φορά έκκληση στους νησιώτες να πάψουν να ακούνε λαϊκίστικες λύσεις, να δείξουν αυτό το οποίο έδειξαν πέρυσι, να υποστηρίξουν τη Συμφωνία για να μην επαναληφθούν οι περσινές ροές, αλλά και να υποστηρίξουν τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και κλειστών κέντρων για τον περιορισμό της εγκληματικότητας.
Ερ. Κάτοικοι και φορείς της Χίου υπέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τη λειτουργία του hotspot της ΒΙΑΛ. Επίσης, το ειρηνοδικείο Χίου αποφάσισε προσωρινά την απαγόρευση κατασκευής προαναχωρησιακού κέντρου στο Μερσινίδι. Κατά πόσο αυτές οι αντιδράσεις αλλάζουν τον σχεδιασμό σας για τη Χίο και τα υπόλοιπα νησιά;
Απ. Κατ’ αρχήν να πούμε ότι είναι λάθος αντιδράσεις, οι οποίες οξύνουν το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Στηρίζονται σε μία μισή αλήθεια. Η μισή αλήθεια λέει να φύγουν οι πρόσφυγες και αποκρύπτει ότι αν φύγουν αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες που είναι στα νησιά, τίθεται σε κίνδυνο η Συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι τα νησιά αυτά θα γυρίσουν στην περσινή κατάσταση, όπου οι ροές ήταν από 1.500 μέχρι 2.000 κάθε βράδυ για τη Χίο. Το πρόβλημα επομένως που πρέπει να αντιμετωπίσουμε -και η κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά μέσα από μία μαύρη προπαγάνδα το σχέδιο παρεμποδίζεται- είναι πώς θα καλυτερεύσουν οι συνθήκες και πώς θα επανακτηθεί η ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα του χιώτικου πληθυσμού και στα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών. Η κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένη πρόταση, την οποία την πάλευε μαζί με τον Δήμο Χίου, μέχρι που υπήρξαν οι γνωστές υπαναχωρήσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιμένει. Επομένως το να γίνονται συνέχεια ενέργειες που δυσκολεύουν το πρόβλημα, θα έλεγα ότι είναι άστοχες, εκτός και αν είναι στοχευμένες.
Ερ. Κατηγορήσατε τη Νέα Δημοκρατία ότι υποδαυλίζει την ένταση στα νησιά.
Απ. Νομίζω ότι έκανα μια διαπίστωση. Αν αυτή η διαπίστωση φέρει και κατηγορία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εγώ αποφεύγω να κατηγορώ. Εγώ διαπίστωσα, λοιπόν, ότι η ΝΔ στα νησιά αυτά έχει συνταχθεί με τα πιο ακροδεξιά στοιχεία, στηρίζεται πάνω σε πραγματικά προβλήματα και υποκινεί τον πληθυσμό σε τέτοιες ενέργειες, συγκαλύπτει ενέργειες ακροδεξιών στοιχείων, όπως αυτές που πετούσαν μολότοφ στη Σούδα, αποκρύπτοντας από τους νησιώτες το γεγονός ότι εάν χαθεί η Συμφωνία, όχι μόνο θα έχουν πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί τους, αλλά θα έχουν τον αριθμό των 1.000, 1.500 ή 2.000 κάθε μέρα και αυτή τη φορά τα σύνορα θα είναι κλειστά. Ας σκεφτούν οι νησιώτες ποιος θα κερδίσει από αυτή την ιστορία. Σέβομαι απόλυτα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, και θέλω εδώ να ανοίξουμε μια παρένθεση και να ξαναπούμε στους νησιώτες ότι τις περσινές δυσκολίες που αντιμετώπισαν, μαζί τις λύσαμε, όχι χώρια, και τις λύσαμε με επιτυχία. Και με αυτές έτσι θα κάνουμε.
Ερ. Θα συνεχίσετε να αναζητάτε κλίμα συναίνεσης με τις τοπικές κοινωνίες;
Απ. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά δεν μπορεί παρά να επιβάλουμε από ένα σημείο και μετά τις λύσεις. Κλίμα συναίνεσης θα πει το εξής: ότι καταθέτουμε προτάσεις για λύση και συζητάμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση για λύση. Κλίμα συναίνεσης δεν θα πει ότι δεν κάνουμε τίποτα, επειδή κάποιοι κάνουν λάθος. Και η λέξη «λάθος» είναι η πιο ήπια που μπορώ να χρησιμοποιήσω.
Ερ. Τι σημαίνει για εσάς επιβολή λύσεων;
Απ. Επιβολή λύσεων σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, το πρόγραμμα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί, άρα θα πρέπει να δημιουργηθούν στα νησιά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, που στη Χίο για παράδειγμα σημαίνει καινούριο camp και χώρος κράτησης- και αν συνεχίσει η Εκκλησία να μη δίνει το Μερσινίδι θα πρέπει να γίνει ένας άλλος, δεν θα αναζητήσουμε κατ’ ανάγκη τη συμφωνία του Δήμου. Πιστεύουμε ότι οι νησιώτες θα καταλάβουν.
Ερ. Την ίδια ώρα η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας φαίνεται ότι βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί. Υπάρχουν ενδείξεις υπαναχώρησης που να σας ανησυχούν;
Απ. Η δύσκολη αυτή Συμφωνία βρίσκεται σε μία ακόμα πιο δύσκολη φάση. Το όλο κλίμα μας ανησυχεί, η αστάθεια στην περιοχή μας ανησυχεί, οι δηλώσεις ηγετών μας ανησυχούν, υπόγεια ρεύματα μας ανησυχούν, αλλά οφείλουμε να επιμείνουμε.
Ερ. Αληθεύει ότι ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης αποφάσισε την άμεση απόσυρση των εμπειρογνωμόνων της χώρας του από τα ελληνικά νησιά;
Απ. Δεν ισχύει ακριβώς έτσι. Ισχύει το εξής: ότι οι Βέλγοι φίλοι μας -και τονίζω το φίλοι μας, γιατί το Βέλγιο είναι μία χώρα που ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει- δεν ανανέωσαν τη θητεία των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) για λόγους ασφαλείας. Είχα μια πολύ ειλικρινή συζήτηση με τον Βέλγο υπουργό, τον κ. Φράνκεν, μου εξέφρασε τις ανησυχίες του, τον διαβεβαίωσα ότι τα μέτρα ασφάλειας έχουν παρθεί και θα γίνονται ολοένα και πιο ισχυρά, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει τη φιλική συμπεριφορά του και θα στείλει εμπειρογνώμονες.
Βέβαια δίνεται πολύ μεγάλη έκταση σε αυτό το γεγονός, ότι μία χώρα η οποία πάντα μας έστελνε ανθρώπους, για κάποιο λόγο τους ανακάλεσε. Αυτό δεν πρέπει να αποκρύψει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς είχε υποσχεθεί συνολικά 400 ανθρώπους της EASO, εμείς χρειαζόμαστε οπωσδήποτε 90 με 100, και μας έχουν στείλει 36. Οι επιστροφές στην Τουρκία, εάν τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην EASO και στη χώρα μας, θα μπορούσαν να έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί. Πέρα από τις δικές μας καθυστερήσεις για τις οποίες έχουμε και ευθύνη, αλλά είναι και αντικειμενικές, υπάρχει μια τεράστια ευθύνη γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση που τώρα μας κατηγορεί για ελλιπείς επιστροφές δεν μας εφοδίασε με αυτά τα εργαλεία που θα αύξαναν τη δυνατότητα επιστροφών.
Ερ. Παραδέχεστε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου και στις επιστροφές. Πώς σκοπεύετε να επιταχύνετε τις διαδικασίες;
Απ. Το άσυλο στην Ελλάδα είναι μια καινούρια και ολιγομελής υπηρεσία. Όταν παραλάβαμε την Υπηρεσία Ασύλου είχε 210 μέλη. Σήμερα μαζί με τους ανθρώπους που μας έχει διαθέσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ξεπερνάει τους 700, σε ενάμιση χρόνο μέσα. Πιστεύω ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και είμαστε σε μία πολύ μεγάλη συζήτηση με την Υπηρεσία Ασύλου. Ψάχνουμε να βρούμε μοντέλα από τις άλλες χώρες, γι΄ αυτό μεταβαίνω στη Γερμανία για να συζητήσω αυτά τα θέματα. Έχουμε καλέσει εταιρείες παροχής συμβούλων για να δούμε πώς μπορούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπους επαύξησης της Υπηρεσίας Ασύλου και πιο γρήγορης λειτουργίας της, που να είναι όμως πάντα συμβατές με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τη Συνθήκη της Γενεύης.
Ερ. Πώς επιχειρείτε να αντιμετωπίσετε σε διπλωματικό επίπεδο την «επιλεκτική αλληλεγγύη», όπως την έχετε χαρακτηρίσει, ορισμένων κρατών της ΕΕ;
Απ. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχει μια μερίδα κρατών της Ευρώπης, και αναφέρομαι συγκεκριμένα στις χώρες του Βίζεγκραντ, οι οποίες όχι απλά δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση, αλλά τις προσβάλανε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ωστόσο, η αλληλεγγύη στην Ευρώπη, στο ευρωπαϊκό δίκαιο, δεν είναι ηθικός όρος, είναι ένα από τα νομικά θεμέλια, πάνω στα οποία χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εκεί εμείς δίνουμε τη διπλωματική μας μάχη και έχουμε έναν μεγάλο αριθμό χωρών, οι οποίες συμπαρατάσσονται μαζί μας. Είναι από τους κύριους στόχους που έχουμε αυτή τη στιγμή.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας πω και τους άλλους τρεις στόχους που έχουμε. Ο ένας άμεσος στόχος που προσπαθούμε το τελευταίο τρίμηνο, και δεν τα έχουμε καταφέρει, είναι να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που οι νησιώτες ζητάνε, δηλαδή να μεταφέρουμε έναν αριθμό ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα σε κλειστά κέντρα, χωρίς αυτό να χρησιμοποιηθεί σαν πρόφαση ώστε να πέσει η Συμφωνία. Αυτό, με βάση αυτό καθεαυτό το κείμενο της Συμφωνίας το δικαιούμαστε. Ωστόσο, ο τρόπος που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, και υπάρχουν έγγραφα γι’ αυτό, ερμήνευσαν την εφαρμογή της Συμφωνίας, μας το απαγορεύει. Δεν μπορούμε λοιπόν να το ρισκάρουμε και είμαστε σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο. Δεν το καταφέρνουμε, συνεχίζουμε να το παλεύουμε και είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς.
Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο έχουμε να αντιπαλέψουμε το κομμάτι του Δουβλίνου που προβλέπει επιστροφές στην Ελλάδα ως πρώτη χώρα υποδοχής. Εμείς λέμε στην Ευρώπη με σαφήνεια, ότι ηθικά είναι μη αποδεκτό και ότι αντικειμενικά θα σήμαινε την πτώση του συστήματος ασύλου και υποδοχής στη χώρα μας. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει, γιατί θα χάσει όλη η Ευρώπη.
Και το τρίτο ζήτημα που βάζουμε και νομίζουμε ότι η Ευρώπη ολιγωρεί, είναι να φτιαχτεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών. Είναι εύκολο να λέει κανείς ότι πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες τους. Αλλά πρέπει να έχει δημιουργηθεί η δυνατότητα να επιστρέφονται στις χώρες τους. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχουμε δοκιμάσει τέσσερις φορές να στείλουμε στο Πακιστάν Πακιστανούς που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Και τις τέσσερις φορές το Πακιστάν αρνήθηκε. Εμείς λέμε λοιπόν ότι είναι ευθύνη της ενωμένης Ευρώπης και όχι του κράτους- μέλους να τις εξασφαλίσει.
Ερ. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν τα εγκαίνια της ανακατασκευής των δομών στη Ριτσώνα και το Κουτσόχερο. Ενόψει του χειμώνα πώς προχωράει το πλάνο για τα κέντρα φιλοξενίας;
Απ. Προχωράμε καλά. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει σε όλα τα camp συνθήκες για τον χειμώνα. Και την ίδια ώρα φτιάχνουμε τα καινούρια camp. Μειώνεται ο αριθμός των camp. Θα είναι από 30 μέχρι 35, ενώ τώρα είναι 60. Μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων μέσα στα camp, φτιάχνουμε αξιοπρεπέστερες συνθήκες διαβίωσης γι’ αυτούς. Έχουμε δώσει μια τεράστια βοήθεια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο να βρει διαμερίσματα. Εξασφαλίζουμε τα σχολεία για τα παιδιά, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα, εβδομαδιαίο έλεγχο από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε όλα τα camp για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν επιδημίες. Επομένως, θα σας έλεγα αυτό που λέω και με κατηγορούν στη Βουλή, κουτσά- στραβά πάμε καλά. Και το κουτσά- στραβά είναι μια επίγνωση που έχω ότι σε οτιδήποτε καλό κάνουμε, πραγματικά θα μπορούσε να έχει γίνει καλύτερα και γρηγορότερα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Μην μπερδεύουμε την επιθυμία με τη δυνατότητα, τη βούληση με τη δυνατότητα.
Ερ. Τι χρονοδιάγραμμα έχετε για την παροχή προπληρωμένων καρτών για σίτιση και κατασκευή κοινοτικών κουζινών;
Απ. Μία από τις πολύ συχνές κατηγορίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των δημοσιογράφων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία καμία μέριμνα δεν είχαν λάβει ποτέ γι’ αυτά τα πράγματα, είναι ότι το φαγητό που μοιράζουμε δεν αρέσει. Επιτρέψτε μου εδώ να σας πω ότι αυτό είναι σωστό. Αλλά εγώ είμαι πάρα πολύ υπερήφανος που μοιράζουμε τρεις φορές την ημέρα φαγητό σε όλους. Το να βελτιώσουμε την ποιότητα, ναι είναι ένα ζητούμενο. Αυτή τη στιγμή ήδη σε πολλά camp δίνουμε μετρητά ή vouchers για φαγητό και βέβαια και σε όλους όσοι είναι σε διαμερίσματα. Πιστεύουμε ότι μέχρι τον Γενάρη θα έχουμε δώσει μετρητά ή vouchers για φαγητό σε πάνω από το 80% των camp και μέσα στον Φλεβάρη θα τα έχουμε καλύψει όλα και θα έχουμε αλλάξει το σύστημα τροφής με τα μετρητά. Εδώ χρειαζόμαστε δύο προϋποθέσεις για να το κάνουμε. Το ένα είναι να σταθεροποιηθεί ο πληθυσμός που ακόμα είναι κινητός. Και το δεύτερο είναι να έχουμε αλλάξει τις σκηνές, που το κάνουμε ήδη μέσα στο χειμώνα, με χώρους όπου θα μπορούν να έχουν την προσωπική τους κουζίνα ή κοινοτικές κουζίνες. Νομίζω λοιπόν ότι τον Φλεβάρη θα έχουμε ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα, πάντα γι΄ αυτούς οι οποίοι είναι εδώ και υπό την αίρεση της διατήρησης της Συμφωνίας. Εάν κάθε τόσο το λέω αυτό είναι γιατί μερικές φορές κατηγορούμαι ότι λέω ψέματα ή ότι πράγματα που υποσχέθηκα δεν γίνονται, και αυτό πραγματικά είναι λάθος, γιατί αλλάζουν οι συνθήκες. Επομένως μιλάμε με βάση τις σημερινές συνθήκες, γι΄ αυτούς που σήμερα είναι εδώ. Αν βρεθούμε σε περσινές καταστάσεις, τα προγράμματα θα είναι αλλιώς, οι δοκιμασίες και αυτών των ανθρώπων και οι δικές μας θα είναι πολύ μεγαλύτερες και θα μιλήσουμε τότε για άλλες λύσεις.
Ερ. Από το νέο αυτόνομο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αφαιρέθηκε η Διεύθυνση Ιθαγένειας και διατυπώνονται αντιδράσεις.
Απ. Η ιθαγένεια είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Η πολιτική της κυβέρνησης για την ιθαγένεια δεν θα κριθεί από το σε ποιο υπουργείο είναι, θα κριθεί από το πόσο αντικειμενικοί θα είναι οι όροι κάτω από τους οποίους θα δίνεται η ιθαγένεια. Και αυτή τη στιγμή στη χώρα μας πάσχουμε από αυτό. Θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, να εφαρμοστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο αντίστοιχο με τη Γαλλία και τη Γερμανία, που είναι αντικειμενικό, έχει μια νομική αντικειμενικότητα.
Η Μέρκελ κατεβάζει τους τόνους με την Τουρκία
Ενισχύοντας του φόβους για την επόμενη ημέρα, η Μέρκελ, δηλώνει πως δεν υπάρχει σχέδιο Β αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία. Όπως τόνισε: «Η Ευρώπη και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το προσφυγικό», 
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει η μία απέναντι στην άλλη, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια της για αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θέτει σε κίνδυνο την μεταναστευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.
 
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε νωρίτερα ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να επιτρέψει τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, μια μέρα μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.
 
«Η μεταναστευτική συμφωνία με την Τουρκία, πιστεύω είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο πλευρών», τόνισε η Μέρκελ σε μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) κατά την διάρκεια μιας περιφερειακής συνόδου στην βόρεια πόλη Νοϊμίνστερ.
 
«Και για αυτό το λόγο εμείς ως Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας πως η συμφωνία βοήθησε στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη και στην μάχη ενάντια στην παράνομη διακίνηση ανθρώπων.
 
Σε ερώτηση που της έθεσε από μέλος του CDU αν η ίδια διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση κατάρρευσης της υπάρχουσας συμφωνίας, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν έχω σχέδιο Β…είναι δύσκολο, αλλά εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται. Επίσης εργάζομαι σκληρά για να διασφαλίσω ότι θα επιτύχουμε παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες».
 
Η πλειοψηφία των κρατών–μελών της ΕΕ στηρίζει την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παρά τις ανησυχίες που εκφράζουν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαβσάν Σέμπλι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ενωση δεν πρέπει να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία.
 
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνομιλούμε», σημείωσε η Σέμπλι. 
Οι απειλές του Ερντογάν: «Τι θα κάνει η Ευρώπη με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες
Ο Τούρκος πρόεδρος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε την Ευρώπη ότι είναι πιθανό τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, που τώρα βρίσκονται στην Τουρκία, πως είναι έτοιμοι να πάνε στην ΕΕ και κατηγόρησε την Ένωση πως δεν στηρίζει οικονομικά τη χώρα του την ώρα που αυτή ξοδεύει δισεκατομμύρια για τους πρόσφυγες.
 
«Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία βρίσκονται τρία εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες που μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη, μπορούν να πάνε και με τα πόδια. Και ενώ φροντίζουμε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, η ΕΕ υποχρεούται να μας βοηθήσει. Εάν αυτοί οι πρόσφυγες πάνε στην ΕΕ τότε τι θα κάνει η Ευρώπη; Τότε η κατάσταση θα μπερδευτεί ακόμη περισσότερο, αφού τώρα δεν θέλει να δεχθεί 100 ή 150 ανθρώπους» είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο alJazeera.
Πρόσθεσε δε πως η ΕΕ δεν έχει τηρήσει την οικονομική συμφωνία ύψους τριών δισ ευρώ για την αρωγή των προσφύγων.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το ποσό που μέχρι τώρα έχει δώσει η Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 250-300 εκατ. ευρώ. Επίσης άσκησε κριτική και στις ΗΠΑ για το γεγονός πως δεν έχει εκδοθεί ακόμη ο Φετουλάχ Γκιουλέν τον οποίο και κατηγορεί ως τον υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.
Ο Όπερμαν στην γραμμή Μέρκελ
Στο ίδιο κλίμα ο  επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) εκτιμά ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το προσφυγικό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
«Δεν το πιστεύω», είπε ο Τόμας Οπερμαν  σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας RheinischePost (έκδοση Σαββάτου). Μπορεί η εν λόγω συμφωνία να επικρίνεται και από τις δυό πλευρές, «αλλά είναι χρήσιμη για όλους», πρόσθεσε. «Χάρη, δε, σε αυτή μπορούν να διατραφούν οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία και να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Επίσης δεν είναι φρόνιμο να την καταγγείλουμε εμείς, διότι θα τιμωρούσαμε τους λάθος ανθρώπους», τόνισε ο  σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.
 
Πολιτική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ
Εντομεταξύ, εσωτερική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψε από την τοποθέτηση του βουλευτή Σάμου Δ. Σεβαστάκη, ο οποίο άφησε αιχμές εναντίον της πολιτικής Μουζάλα στο προσφυγικό. 
«Όλοι έχουμε πολιτική ευθύνη. Και η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση και η αντιπολίτευση. Πολιτική είναι να βγάζουμε τα εγώ μας από τη μέση», δήλωσε ο βουλευτής από τη Σάμο
Για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Μουζάλα, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δημήτρης Σεβαστάκης.
 
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Σεβαστάκης υποστήριξε ότι 
«όλοι έχουμε πολιτική ευθύνη. Και η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση και η αντιπολίτευση. Πολιτική είναι να βγάζουμε τα εγώ μας από τη μέση».
 
Τα σχόλια του βουλευτή από τη Σάμο έρχονται την επομένη των δηλώσεων του κ. Μουζάλα, ο οποίος κατηγόρησε το Δήμο Χίου και τη Νέα Δημοκρατία ότι δημιουργούν προσκόμματα στην υλοποίηση λύσεων για τη φιλοξενία των προσφύγων. Ο κ. Σεβαστάκης εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει λύση και αποσυμφόρηση στο προσφυγικό.
 
Αναφερόμενος ειδικά στη Σάμο, τόνισε ότι είχε τις πιο ήσυχες αντιδράσεις όσον αφορά στη δημιουργία Hot Spot, όμως πια η δυσφορία αρχίζει να διαχέεται και στο μέσο δημοκρατικό πολίτη. Σημείωσε ότι η ορθότερη διαχείριση του προσφυγικού είναι «κλειδί» για να μη γίνει ιδεολογική μεταστροφή των πολιτών.
H Κομισιόν επιδίωξε να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μονομερή ακύρωση της Συμφωνίας από την πλαυρά της Τουρκίας δηλώνοντας επίσημα πως η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό αποτελεί συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε την πλήρη δέσμευση της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού.
Οπως ανεφέρει το ΑΠΕ, κληθείς να σχολιάσει τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μερικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ότι θα «ανοίξει τις πύλες των συνόρων», ο Μ. Σχοινάς απάντησε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και εργάζεται για την επιτυχία της. «Πρόκειται για ένα συμβόλαιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αναμένουμε πως οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους. Η ΕΕ από την πλευρά της αυτό κάνει και στο τέλος της διαδικασίας θα δούμε ποιο είναι το συνολικό συμπέρασμα αυτού του συμβολαίου», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.
Όσον αφορά γενικότερα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζήτησε το προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία διατύπωσε τη θέση της Επιτροπής, λέγοντας πως οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί.
Ο Γιούνκερ στη LaStampa: Δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνες τους Ελλάδα και Ιταλία στο προσφυγικό
«Είπα από την αρχή ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες τους, αντιμέτωπες με το πρόβλημα της μετανάστευσης», δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Λα Στάμπα” ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ιταλία αντέδρασε με «ενάρετο τρόπο» στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, και υπενθυμίζει ότι συνολικά στην Μεσόγειο σώθηκαν από το θάνατο τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι.
 
«Εγκρίναμε για το προσφυγικό έκτακτα κονδύλια δεκαπέντε δισ. ευρώ και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αυτό τον τρόπο», εξηγεί στην “Λα Στάμπα” ο λουξεμβουργιανός πολιτικός. Επιμένει, δε, ότι οι επανεγκαταστάσεις των προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης πρέπει να γίνουν πράξη, αν και παραδέχεται ότι «τα αποτελέσματα είναι γελοιωδώς ανεπαρκή» από την στιγμή που «επανεγκαταστάθηκαν μόνον 7.500 άνθρωποι, σε σύνολο 160.000 που προβλέπονταν για το διάστημα δυο ετών».
 
«Δεν θα δεχθώ ποτέ το ό,τι κάποιες χώρες δεν σέβονται το σχετικό νομικό πλαίσιο, όπως δεν θα δεχθώ και το να λέει, ένας πρωθυπουργός: “δεν θα υποδεχθώ στην χώρα μου έναν μουσουλμάνο”. Eίναι φράσεις που ακυρώνουν το σύνολο της ευρωπαϊκής ιστορίας», σημειώνει ο κ. Γιούνκερ. Δηλώνει πως «δεν ανήκει στη δεξιά πτέρυγα της χριστιανοδημοκρατίας» και προσθέτει πως συμμερίζεται τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν ότι «ο εθνικισμός οδηγεί στον πόλεμο», διότι «είναι μια τραγικά ορθή διαπίστωση».
 
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στηρίζει, πάντως, την πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματτέο Ρέντσι, να περικοπούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στις χώρες-μέλη που δεν υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, από τη στιγμή που «μπορείς να πείσεις τον άλλον να φανεί αλληλέγγυος, μόνον δίνοντας ένα θετικό παράδειγμα».
 
«Υποστήριξα πάντα ότι οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την αντισεισμική προστασία της Ιταλίας δεν πρέπει να ενταχθούν στα πάγια έξοδα του δημόσιου προϋπολογισμού της», αλλά «δυσκολεύομαι να δεχθώ τις οξείες κριτικές που ασκούνται στην Επιτροπή, όταν την χαρακτηρίζουν μια ομάδα τεχνοκρατών και γραφειοκρατών, διότι είναι κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση», υπογραμμίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Στη συνέντευξή του στην Λα Στάμπα δηλώνει, επίσης, πως όταν συναντά τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι, «σε θέματα κύριας σημασίας δεν διαπιστώνει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές», ενώ σε σχέση με το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, τονίζει: «Δεν ξέρω αν θα ήμουν χρήσιμος στον Ρέντσι, λέγοντας ότι θα ήθελα να κερδίσει το “ναι”. Περιορίζομαι στο να πω ότι δεν θα ήθελα να κερδίσει το “όχι”. Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα και ο Ματτέο Ρέντσι συνέβαλε σε αυτό». Αναφορικά, τέλος, με την απόφαση του Μάρτιν Σουλτς να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ ξεκαθαρίζει ότι «έστω και αν είναι κάτι που τον στεναχώρησε πολύ, δεν εννοεί να εγκαταλείψει τις αρμοδιότητές του».
 
Συνάντηση Αβραμόπουλου Παυλόπουλου
OEπίτροπος  Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο ,κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρτατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο την προηγούμενη Παρασκευή, έκανε έκκληση προς την Τουρκία να εφαρμόσει στο ακέραιο τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό και να σταματήσει δηλώσεις- όπως οι τελευταίες για την εκροή προσφύγων στην Ευρώπη- που δεν ωφελούν και δεν ταιριάζουν στην ίδια την εικόνα της.
Μάλιστα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η διπλωματία των δηλώσεων τελειώνει εκεί που τελειώνουν και οι δηλώσεις, ενώ η ευθύνη είναι διαρκής, και παρατήρησε ότι η διπλωματία ευθύνης έχει και διάρκεια και προοπτική.
Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας, φράσεις όπως “θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη”. Λες και πρόκειται για ένα είδος “κρατουμένων”
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις του, προσθέτοντας: «Δεν ωφελούν την εικόνα της Τουρκίας, φράσεις όπως “θα τους αφήσουμε να φύγουν προς την Ευρώπη”. Λες και πρόκειται για ένα είδος “κρατουμένων”, τους οποίους πρόκειται να τους αφήσουν με έναν τρόπο που δεν σέβεται, σε καμία περίπτωση, την έννοια του πρόσφυγα και την ουσία του προσφυγικού ζητήματος».
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι σε αυτόν τον τομέα η Τουρκία θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική και για την εικόνα της και γενικότερα, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα, «την ώρα, μάλιστα, που εμείς της ανοίγουμε το παράθυρο-πόρτα, για να μπορέσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Εικόνας σαν της Μόριας δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη
Για το τραγικό συμβάν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Πέμπτης, ανέφερε ότι αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί από την πλευρά της, αλλά χρειάζεται και η αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ακολούθως, τόνισε την ανάγκη διάκρισης μεταξύ του προσφυγικού και της παράνομης μετανάστευσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον τρόπο που προβλέπει το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο και να ενεργοποιηθούν, οπωσδήποτε, οι διατάξεις που αφορούν τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες, από τις οποίες προέρχονται οι παράνομοι μετανάστες και στο θέμα της επαναπροώθησης, με βάση τις οικείες συμφωνίες επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βλέπουμε μορφώματα που ξυπνάνε τους χειρότερους εφιάλτες, τους οποίους έχουμε ζήσει
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος καταδίκασε τα φοβικά σύνδρομα που είναι ντυμένα, όπως είπε, με τη λεοντή του λαϊκισμού και βλάπτουν, τόσο την Ευρώπη, όσο και τις επιμέρους χώρες και πρόσθεσε: «Βλέπουμε μορφώματα που ξυπνάνε τους χειρότερους εφιάλτες, τους οποίους έχουμε ζήσει». «Δεν μπορεί αυτό η Ευρώπη να μην το αντιμετωπίσει σαν ένα θέμα που αφορά τα ίδια της τα θεμέλια και την ίδια της την προοπτική», κατέληξε.
Δεν μπορεί αυτό η Ευρώπη να μην το αντιμετωπίσει σαν ένα θέμα που αφορά τα ίδια της τα θεμέλια και την ίδια της την προοπτική
Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα
Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος, αφού σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μέχρι στιγμής, στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εξήρε την υπομονή και την ανθρωπιά με την οποία οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση και συμπλήρωσε ότι μένουν αρκετά ακόμα να γίνουν, κυρίως να βελτιωθούν οι συνθήκες για το άσυλο.
Ακόμη, εξέφρασε τη λύπη του για το χθεσινό τραγικό γεγονός στη Μόρια και ανέφερε ότι δεν θα επαναληφθεί, καθώς οι ελληνικές Αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι συνθήκες να είναι οι καλύτερες δυνατές γι’ αυτούς τους ανθρώπους.
Έχει αποδειχθεί ότι η διπλωματία των δηλώσεων ποτέ δεν οδηγεί σε καλούς δρόμους. Χρειάζεται διπλωματία της ευθύνης
Σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, παρατήρησε ότι η συνεννόηση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία προβλέπει ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία εκείνοι που έχουν πάρει τον δρόμο προς την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ελλάδα, και υπογράμμισε ότι η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία.
Τέλος, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊων εταίρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και καταδίκασε την άνοδο του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην Ευρώπη αυτόν τον καιρό, ενώ με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας για το προσφυγικό επεσήμανε: «Έχει αποδειχθεί ότι η διπλωματία των δηλώσεων ποτέ δεν οδηγεί σε καλούς δρόμους. Χρειάζεται διπλωματία της ευθύνης».
 
Την αδυναμία μας να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τα αίτια αυτής της αποτυχίας, σχολιάζει στο NEWS247 oΣταμάτης Ζαχαρός. 
Διβάστε το άρθρο του από το ΝEWS247
Είναι αμήχανη η στιγμή που κάποιος καλείται να σχολιάσει το τραγικό περιστατικό στο hotspot της Μόριας. Όχι γιατί άπαντες καταπιάνονται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό κυρίως με αφορμή τραγικά γεγονότα. Η αμηχανία  προκύπτει από το γεγονός ότι κάθε φορά, το σοκ δίνει τη θέση του στη λήθη και με χαρακτηριστική ευκολία, περνάμε στο επόμενο θέμα. Όταν όμως πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι και παιδιά, δεν υπάρχουν άλλα θέματα στην επικαιρότητα.
 
Ο τρόπος με τον οποίο φέρθηκε ο αναπτυγμένος δυτικός μας κόσμος στους ανθρώπους που έφυγαν κατατρεγμένοι απ’ τις πατρίδες τους, δεν περιποιεί τιμή για τον πολιτισμό μας. Η Ε.Ε. θεώρησε ότι κάνει το καθήκον της πληρώνοντας. Έβγαλε την “υποχρέωση” δίνοντας χρήματα στην Τουρκία, στην Ελλάδα και λιγότερα σε όποιες άλλες χώρες υπάρχει ανάγκη διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
Στην Ελλάδα υπήρξαμε μπόλικοι στα λόγια και πολύ φειδωλοί στα έργα. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια αυταπάτη σχετικά με τον τρόπο που φερθήκαμε στους κατατρεγμένους. Έναν μύθο του φιλόξενου Έλληνα. Πράγματι ήταν φιλόξενοι κάποιοι Έλληνες. Στο σύνολό της η κοινωνία και η πολιτεία όμως αδιαφόρησε. Τους πέταξε όπου μπόρεσε, χωρίς σχέδιο, χωρίς κανείς να σκεφθεί ότι είναι άνθρωποι. Τους μετατρέψαμε σε στατιστική.
Αφήσαμε μάλιστα το μίσος να συνυπάρχει με τις πολιτισμένες ιδέες μας. Αρνηθήκαμε για παράδειγμα να τους φιλοξενήσουμε στα σχολεία μας. Κάποιοι θεωρούν δημοκρατικό τους δικαίωμα να εκφράζουν τις ρατσιστικές απόψεις τους. Ανεχθήκαμε επίσης διάφορα αποβράσματα να εκμεταλλεύονται ή να βιαιοπραγούν κατά των προσφύγων και μεταναστών. Συνάνθρωποί μας κατακλέβουν τους προσφυγές ακόμη και για ένα ποτήρι νερό η μια φόρτιση του κινητού. Με το να μην αντιδρούμε αποτελούμε μέρος του προβλήματος.
Η πολιτεία ως συνήθως κάνει ότι μπορεί για να επιδεινώσει το πρόβλημα. Ακούστηκαν πολλά για τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεται ο καθένας τη διαχείριση του προσφυγικού. Έγιναν ελάχιστα. Οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων είναι άθλιες. Τα κόστη μεγάλα. Σχεδιασμός δεν υπάρχει. Ακόμη και στο Ελληνικό όπου μεταφέρθηκαν προσωρινά καθώς δεν μπορούσαν αν αποφασίσουν τι θα τους κάνουν, οι άνθρωποι ρίζωσαν. Το παλιό αεροδρόμιο έγινε η νέα πατρίδα τους. Κάθονται χαζεύοντας τους άδειους αεροδιαδρόμους. Χωρίς καμία προοπτική. Εγκλωβισμένοι σε ένα hotspot.
Ο Γιάννης Μουζάλας κουβαλάει έναν σταυρό. Θα είναι εύκολη και ανέξοδη η κριτική προς το πρόσωπο του. Μια κριτική που γίνεται ακόμη και “εξ οικείων”.  Είναι ο αρμόδιος Υπουργός, χωρίς ωστόσο να ελέγχει κανένα εργαλείο άσκησης πολιτικής. Δεν ελέγχει την αστυνομία, η οποία είναι απούσα από τα hotspots. Ανομία, εμπόριο ναρκωτικών και σάρκας, φυλετικές και εθνικές μάχες ακόμη και βιασμοί παιδιών συμβαίνουν χωρίς κανείς να παίρνει την ευθύνη. Τα γεγονότα από μόνα τους, δημιουργούν φόβο και υποδαυλίζουν τα ρατσιστικά στερεότυπα.
Δεν ελέγχει επίσης τη δικαιοσύνη. Οι αιτήσεις για άσυλο καθυστερούν τόσο ώστε να αποθαρρύνουν ακόμη και αυτούς που έχουν δικαίωμα. Ο στρατός έχει αναλάβει ένα μεγάλο μέρος της υλοποίησης του όποιου σχεδιασμού. Υπάρχουν καταγγελίες και για το κόστος αλλά και για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται.
Ο υπουργός λοιπόν, θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός blamegame. Ο ίδιος με τη σειρά του θα μεταφέρει το βάρος όπου μπορεί. Στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στη Νέα Δημοκρατία όπως έκανε χθες. Στις ΜΚΟ και τις ιδιωτικές εταιρείες όπως συνέβη παλαιότερα. Δεν έχει όμως σημασία να παίζει κανείς την κολοκυθιά. Είναι μάλιστα ανήθικο να χρησιμοποιεί κανείς τις ζωές των ανθρώπων για μικροπολιτική αλλά και γενικώς για πολιτική.
Το κάνουν οι ακραίοι εξτρεμιστές χωρίς καμία ντροπή. Δεν διστάζουν να ασελγήσουν πάνω στις ζωές των κατατρεγμένων για να σπείρουν το μίσος. Ας μην το κάνουμε τουλάχιστον όλοι οι υπόλοιποι.
Η ιστορία δεν θα γράψει για τις καλές προθέσεις μας. Θα γράψει για την αθλιότητα των “πολιτισμένων” απέναντι στους κατατρεγμένους. Όσο αυτοί οι άνθρωποι είναι αφημένοι στις τύχες τους, κανείς μας δεν μπορεί να κοιμάται μακαρίως. Στο βαθμό που του αναλογεί ο καθένας μας έχει ένα μερίδιο ευθύνης και οφείλουμε να σηκώσουμε το βάρος. Δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε. Ούτε η κρίση, ούτε οι φόροι ούτε τα μνημόνια ούτε οι ψεκασμοί.
Μα τι λέμε; Εδώ πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αγνοούμε με μεγάλη ευκολία ακόμη και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Καμία ανάπτυξη και καμία ευημερία δεν έχουν σημασία για μια κοινωνία που βρίσκεται σε σήψη βλέποντας απαθής, παιδιά να πεθαίνουν από την αδιαφορία μας.
 
Ποιοι είναι οι μετανάστες. Το δημογραφικό προφίλ και το μορφωτικό επίπεδο των προσφύγων και μεταναστών
 
Πληροφορίες σχετικά με το δημογραφικό προφίλ και το μορφωτικό επίπεδο των προσφύγων και μεταναστών που μετακινούνται μέσω των διόδων της ανατολικής και της κεντρικής Μεσογείου παρουσιάζει έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) , αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2016 σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ιταλία.
Οι διαφορές των εθνικοτήτων μεταξύ των διόδων
Η εθνικότητα των προσφύγων/μεταναστών που χρησιμοποιούν τις διόδους της κεντρικής και της ανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων στην Ιταλία προέρχεται κατά βάση από Αφρικανικές χώρες, Νιγηρία (19%), Ερυθραία (14%), Γκάμπια (10%), Σενεγάλη (6%) και Μπαγκλαντές (6%), ενώ στην ανατολική Μεσόγειο το 89% του συνόλου των ερωτηθέντων προέρχεται κατά βάση από ανατολικές χώρες, Συρία (29%), Αφγανιστάν (27%), Ιράκ (17%), Πακιστάν (9%) και το Ιράν (7%). Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου παρατηρείται ευρύτερο φάσμα εθνικοτήτων: Πάνω από 38 διαφορετικές εθνικότητες καταγράφηκαν μεταξύ των ερωτηθέντων στην Ιταλία και 30 διαφορετικές εθνικότητες στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου. Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων έφυγε από τη χώρα προέλευσης για πολιτικούς (69%) και οικονομικούς λόγους (19%) ενώ ένα 8% ανέφερε ως λόγο την ελλιπή παροχή βασικών υπηρεσιών. Ένα 4% ανέφερε άλλους λόγους. Στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων έφυγε λόγω πολέμου και συγκρούσεων (72%). Το 24% δήλωσε οικονομικούς λόγους και το 4% άλλους λόγους.
Διαφοροποιήσεις στο μορφωτικό επίπεδο
Όσον αφορά στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου ο μέσος όρος ηλικίας των ερωτηθέντων είναι τα 28 έτη. Οι γυναίκες ήταν λίγο μεγαλύτερες με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη ενώ οι άνδρες τα 28 έτη. Από τους ερωτηθέντες, οι άνδρες αποτελούσαν το 81%. Ως προ το μορφωτικό επίπεδο, οι μισοί ερωτηθέντες ανέφεραν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ το 20% ανέφερε την πρωτοβάθμια. 17% ανέφερε μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ το υπόλοιπο 17% ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευση ή ότι έχει παρακολουθήσει επαγγελματική εκπαίδευση. 33% των Ιρανών και 22% των Σύριων ανέφεραν μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε σύγκριση με 12% των Ιρακινών ερωτηθέντων, 10% των Πακιστανών και 10% των Αφγανών.
Στην περίπτωση της διόδου της κεντρικής Μεσογείου, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα28 έτη με τους άντρες να αποτελούν το 87% του συνόλου των ερωτηθέντων. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (45%) ανέφεραν μορφωτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 34% πρωτοβάθμιας και 7% τριτοβάθμιας. Το 12% ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευση και οι υπόλοιποι ανέφεραν άλλου είδους εκπαίδευση. Οι ερωτηθέντες από τη Σενεγάλη (22%) και από τη Γκάμπια (7%) ανέφεραν τακτικότερα ότι δεν έχουν λάβει κανενός είδους εκπαίδευση, σε σύγκριση με άλλες εθνικότητες.
Προορισμοί
Σχετικά με τους προορισμούς, το 53% των μεταναστών και προσφύγων που ερωτήθηκαν στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου απάντησαν ότι η Ιταλία ήταν ο προορισμός στον οποίο προσέβλεπαν. Άλλοι προορισμοί που αναφέρθηκαν ήταν η Γερμανία (11%), το Ηνωμένο Βασίλειο (5%), η Γαλλία (5%), η Νορβηγία (2%), η Σουηδία (2%) και η Ολλανδία (2%). Το 12% δεν είχαν κάποιον προορισμό κατά νου.
Όσον αφορά σε αυτούς που ακολούθησαν τη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου, περίπου οι μισοί (51%) ανέφεραν πως επιθυμητός προορισμός τους ήταν η Γερμανία (κυρίως για τους περισσότερους Ιρακινούς, Αφγανούς, Σύριους και πολλούς Πακιστανούς- ωστόσο, το 68% των Ιρανών ανέφεραν ένα μεγάλο εύρος ευρωπαϊκών χωρών ως προορισμούς προτίμησης).
Με Πηγές και από  :  ΑΝΑ-ΜΠΕ , ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, NEWS247. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: