Η εταιρεία εμφανίζει το μεγαλύτερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς (με βάση τις πωλήσεις) της τάξης του 25% από το 2009 μέχρι σήμερα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μέσα στο αντίξοο περιβάλλον της μαστιζόμενης από προβλήματα αγοράς ηλεκτρισμού που επηρεάζει την υλοποίηση και χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες στην ηλέκτριση του νέου αιολικού της πάρκου στο Λύρκειο Μαντίνειας. 

Πρόκειται για ένα έργο με εγκατεστημένη ισχύ 39,6MW, το οποίο αναμένεται να προσθέσει στον κύκλο εργασιών της εισηγμένης (40,1 εκατ. ευρώ) πρόσθετο τζίρο της τάξης των 8 εκατ. ευρώ (η εταιρεία εμφανίζει διαχρονικά ισχυρές επιδόσεις με τζίρο άνω των 200 χιλιάδων ανά μεγαβάτ).

Με το νέο έργο η συνολική εγκατεστημένη ισχύς πλησιάζει τα 250MW με την εταιρεία να εμφανίζει το μεγαλύτερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς (με βάση τις πωλήσεις) της τάξης του 25% από το 2009 μέχρι σήμερα.

Το νέο έργο της Άνεμος ακολουθεί δύο επενδύσεις που ολοκληρώθηκαν το 2015 (Ορθολίθι Τροιζηνίας με 20,7MW αλλά και στη Θράκη με 17,1 MW) ενώ η εταιρεία αναμένει την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπονται στον ψηφισμένο το καλοκαίρι νόμο για τις ΑΠΕ προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα. Συγκεκριμένα οι αποφάσεις αφορούν τα έργα που έχουν ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις, την εφαρμογή του μεταβατικού μηχανισμού feed in premium μέχρι το 2018 και τους διαγωνισμούς που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι η αγορά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και ένας σημαντικός αριθμός έργων αναμένει την επίλυση συγκεκριμένων θεσμικών εκκρεμοτήτων μέσω των αποφάσεων που θα πρέπει να εκδοθούν, προκειμένου να μη δημιουργηθεί νέο επενδυτικό χάσμα μέχρι το 2018 και την εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς που προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμών από τη ΡΑΕ, στη βάση ανταγωνιστικών προσφορών  για τις ταρίφες.