Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στον ελληνικό λαό

 

Αλέξης Τσίπρας. Γνωρίζετε, φαντάζομαι, καλύτερα από όλους ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για τη δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού, του αδιέξοδου λαϊκισμού, των δυνάμεων αυτών. Καθώς επίσης και να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο με πολιτικές τιμωρίας και χωρίς πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά.

 

Η χώρα μου δέχθηκε σχεδόν όλες τις μεγάλες κρίσεις της Ευρώπης, ευτυχώς όχι την κρίση ασφάλειας, αλλά δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από την οικονομική κρίση και την προσφυγική κρίση. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έρθει, νομίζω, η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη και στον ελληνικό λαό. Και να υπάρξει μια θετική διέξοδος και σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση από την οποία πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση που είναι μια κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση.

 

Εμείς σας βλέπουμε πάντα ως έναν πολύ καλό φίλο και πιστεύουμε ότι έχετε να δώσετε πολύ σημαντικά πράγματα και στη χώρα σας, αλλά συνολικότερα στην κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση. Σας καλωσορίζω και πάλι. Στην κατ’ ιδίαν συζήτησή μας θα έχουμε να πούμε πολλά και για την Κύπρο, που είναι μια μεγάλη πληγή εδώ και 42 χρόνια. Και πιστεύω ότι θα προσπαθήσουμε όλοι -και η δική σας συνεισφορά θα είναι σημαντική- για να καταφέρουμε να βρούμε μια βιώσιμη λύση.

 

Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ είναι χαρά μου να βρίσκομαι και πάλι εδώ. Θυμάμαι ότι ήταν μία από τις πρώτες επισκέψεις που έκανα, στη δεύτερή μου θητεία ως υπουργός Εξωτερικών, εδώ στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, στο μεσοδιάστημα, βρέθηκα επανειλημμένα εδώ και ήταν φορές που οι διμερείς σχέσεις δεν ήταν οι καλύτερες μεταξύ των χωρών μας. Όμως, σκεπτόμενος τις πρώτες ώρες που βρέθηκα στην Ελλάδα, χθες, αλλά και σήμερα, μπορώ να πω ότι είναι αισθητή η εντύπωση που έχω ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλύτερες και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές εργαστήκαμε σκληρά, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Είναι υποχρέωση και των δύο μας, όμως, απέναντι στις χώρες μας, αλλά και απέναντι στην Ευρώπη.

 

Αναφερθήκατε και εσείς στις τελευταίες ώρες. Ήταν μια Κυριακή με ανάμικτες εντυπώσεις, που μας ήρθαν και από την Αυστρία και από την Ιταλία και μπορεί να χαιρόμαστε για το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι στην Αυστρία δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων. Ωστόσο, παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία. Νομίζω ότι ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο. Ωστόσο, δεν ψήφισαν γι’ αυτόν οι εκλογείς. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για κάποια πολιτειακή κρίση. Πρόκειται, όμως, για μια κυβερνητική κρίση στη χώρα εκείνη που θα πρέπει να επιλυθεί και σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή.

 

Στο πλαίσιο αυτό, είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που βρίσκομαι κοντά σε έναν Έλληνα, για τον οποίο γνωρίζω ότι έχει τις ίδιες αντιλήψεις όπως και εμείς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη, αλλά καταβάλλει και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ύστερα από την έξοδο της Βρετανίας, για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συνοχή των υπολοίπων κρατών – μελών της Ευρώπης.

 

Και, βεβαίως, έχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός της δεν βρίσκεται σε εύκολη κατάσταση, δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και τον Πρωθυπουργό της, δεδομένου ότι αφενός αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση αφετέρου έχει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο, το κυρίως βάρος του μεταναστευτικού και επίσης έχει να αντιμετωπίσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

 

Χαίρομαι που θα έχουμε την ευκαιρία τώρα αμέσως να μιλήσουμε διεξοδικά για όλα αυτά τα ζητήματα.