O Πρόεδρος «των διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής»-To καρφί του ΤΙΜΕ και η σύγκριση με τον Χίτλερ!

Τον Ντόναλντ Τραμπ έχρισε πρόσωπο της χρονιάς το περιοδικό TIME για το 2016 που όπου να’ναι μας αφήνει, αποκαλώντας τον “πρόεδρο των διχασμένων πολιτειών της Αμερικής”. Πρόκειται για τα πρόσωπα, που σύμφωνα με τους συντάκτες του Τime επηρέασαν περισσότερο τα γεγονότα το τρέχον έτος είτε για καλό, είτε για κακό.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, άφησε πίσω του τους άλλους υποψηφίους του περιοδικού. Το περιοδικό κάθε χρόνο “χρίζει” το πρόσωπο της χρονιάς. Φέτος,  οι υποψήφιοι ήταν: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Νάιτζελ Φάρατζ, Βλάντιμιρ Πούτιν,  Ντόναλντ Τραμπ, Σιμόν Μπαίλς, Χίλαρι Κλίντον, οι επιστήμονες του CRISPR, οι «πληροφοριοδότες» του Flint, Μπιγιονσέ Νόουλς, Ναρέντα Μόντι και Μάρκ Ζούκερμπεργκ.

Η νίκη του νέου πλανητάρχη ερμηνεύθηκε ως απαράσκεια των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα γενικά και προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη, αλλά και έξαλλους πανηγυρισμούς των ακροδεξιών σε όλο τον κόσμο. Παρά το γεγονός πάντως ότι προέβη πολλές φορές σε βεβιασμένες και αμφιλεγόμενες δηλώσεις, ο Τραμπ κατάφερε να υπερισχύσει έναντι της Χίλαρι Κλίντον, μιας πολιτικού «καριερίστας» με εμπειρία πολλών ετών, προσθέτουν. «Είτε τον λατρεύουμε είτε τον μισούμε το 2016 ήταν η χρονιά του Τραμπ» καταλήγουν.

 

 

«Είναι πολύ μεγάλη μου τιμή», ήταν η αντίδραση του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των ακινήτων κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδιδόταν απευθείας. Όμως, όπως σχολιάζεται από τους αναλυτές, προφανώς δεν πρόσεξε το σχόλιο που συνοδεύει το εξώφυλλο του περιοδικού: Ότι είναι ο Πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μια φωτογραφία του Ρεπουμπλικάνου δεσπόζει στο εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού και ο τίτλος είναι «Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των Διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Η φωτογράφιση για το εξώφυλλο έλαβε χώρα στον Πύργο Τραμπ στην Νέα Υόρκη, στο πολυτελές σπίτι του νέου προέδρου, στον 66ο όροφο.

 

Στην συνέχεια, αναλύοντας αυτό που πολλοί φέτος χαρακτήρισαν «Φαινόμενο Τραμπ», το Time επισημαίνει πως «μπορεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος να σταματήσει να τουιτάρει, αλλά θα το κάνει μόνο γιατί θα έχει βρει ένα διαφορετικό τρόπο να λέει την ιστορία που θέλει απευθείας στο κοινό που θέλει να την ακούσει».

 

«Εδώ και 90 χρόνια, ανακηρύσσουμε το πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή, για το καλύτερο ή για το χειρότερο, στα γεγονότα της χρονιάς. Τι είναι λοιπόν φέτος, το καλύτερο ή το χειρότερο; Η πρόκληση για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι το πόσο βαθιά η χώρα διαφωνεί για την απάντηση», υπογράμμισε η διευθύντρια του Τάιμ, η Νάνσι Γκιμπς.

«Επειδή υπενθύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία, ότι η αλήθεια έχει ισχύ ίση μόνο με την εμπιστοσύνη προς εκείνους που τη λένε, επειδή έδωσε φωνή σε ένα αφανές εκλογικό σώμα φέρνοντας στο προσκήνιο όσα το αγανακτούν και προβάλλοντας τους φόβους του, κι επειδή διαμόρφωσε την πολιτική κουλτούρα του αύριο κατεδαφίζοντας εκείνη του χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το πρόσωπο της χρονιάς 2016», πρόσθεσε η ίδια.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του δημόσιου βίου του Τραμπ, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης κι οι διανοούμενοι τον απέρριπταν, τον χαρακτήριζαν άξεστο, ντελάλη, σόουμαν που έκανε πολλή φιγούρα κι είχε λίγη ουσία. Αλλά αυτό που οι επικριτές του ουδέποτε κατάλαβαν είναι πως η αποστροφή τους τον έκανε πιο δυνατό. Για χρόνια, τρεφόταν από την περιφρόνησή τους, τη χρησιμοποίησε για να βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των λαϊκών εντύπων, για να συνδεθεί με τον απλό κόσμο», εξήγησε το περιοδικό σε ένα πορτρέτο του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Το αμερικανικό περιοδικό ανακηρύσσει το «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το 1927. Τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύει πολύ συχνά προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής: η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήταν το «Πρόσωπο της Χρονιάς» 2015, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επελέγη το 2008 και το 2012, μετά τις εκλογικές του νίκες.

Σχολιάζοντας την εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, η συντακτική ομάδα του περιοδικού υπογραμμίζει πως η Χίλαρι έχασε γιατί προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα για τον Τραμπ, αν και τουλάχιστον έξι στους δέκα ψηφοφόρους εξακολουθούν να έχουν αρνητική άποψη για αυτόν.

«Κι όμως, σε αναλογία σχεδόν δύο προς ένα, οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονταν περισσότερο για την αλλαγή και για το ποιος μπορεί να τη φέρει, κι εκεί ο Τραμπ κέρδισε συντριπτικά. Αυτό θα αποτελέσει και το επόμενο κρίσιμο τεστ για αυτόν, καθώς με το ξεκίνημα της διακυβέρνησής του, θα κληθεί να αποδείξει πόσα από εκείνα που έλεγε προεκλογικά μπορεί να πραγματοποιήσει» γράφει το Time και το κείμενο καταλήγει: «Για το γεγονός πως θύμισε στην Αμερική ότι η δημαγωγία τρέφεται από την απελπισία και ότι η αλήθεια είναι τόσο δυνατή όσο η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο αυτού που τη λέει, για το γεγονός πως ενδυνάμωσε ένα κρυμμένο εκλεκτορικό σώμα κάνοντας μέινστριμ την οργή του και μεταδίδοντας απευθείας τους φόβους του, αλλά και για το ότι σχηματοποίησε την πολιτική κουλτούρα του αύριο γκρεμίζοντας εκείνη του χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το “Πρόσωπο της Χρονιάς” για το 2016». 

Οι θεωρίες… συνομωσίας

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του εξωφύλλου του Time, άρχισαν και οι θεωρίες συνωμοσίας. Πολλοί παρατήρησαν πως η φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ έχει τοποθετηθεί στο εξώφυλλο με τρόπο τέτοιο ώστε το κεφάλι του να είναι ακριβώς κάτω από το γράμμα “Μ”, κάτι που κάνει το τελικό αποτέλεσμα… “σατανικό”. Κοινώς, μοιάζει σαν να βγαίνουν κέρατα από το κεφάλι του επόμενου πλανητάρχη.

Ουδείς φυσικά γνωρίζει αν αυτό έγινε επίτηδες από τη συντακτική ομάδα για λόγους συμβολικούς, ή αν πρόκειται απλά για μια διαβολική σύμπτωση που όμως, θα μείνει στην ιστορία.

Από την άλλη, κάποιοι παρατήρησαν πως ο Τραμπ φωτογραφήθηκε σε παρόμοια καρέκλα με εκείνη στην οποία απεικονιζόταν ο Χίτλερ στο εξώφυλλο του περιοδικού το μακρινό 1941.

 

Similarities between the Hitler and Trump @TIME covers and the devil horns created by the “M”… intentional?

Ο Χίτλερ ήταν πρόσωπο της χρονιάς και το 1938, ωστόσο το ’41 βρισκόταν στο εξώφυλλο η φωτογραφία του. Το 1938 εμφανιζόταν ένα έργο του Rudolph Von Ripper αντί του αρχηγού των Ναζί.

TIME: Πρόσωπο της χρονιάς ο Ντόναλντ Τραμπ

Πρόσωπο της Χρονιάς για το περιοδικό Time ο Ντόναλντ Τραμπ

Time: Πρόσωπο της χρονιάς ο Ντόναλντ Τραμπ

Πρόσωπο της Χρονιάς 2016 για το περιοδικό TIME ο Ντόναλντ Τραμπ

Time: Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο της χρονιάς

Time: Πρόσωπο της χρονιάς ο Ντόναλντ Τραμπ

Time: Τα ‘σατανικά’ σύμβολα στην εικόνα του Τραμπ και ο Χίτλερ

Πρόσωπο της χρονιάς ο Ντόναλντ Τραμπ

TIME: Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο της χρονιάς για το 2016-«Πρόεδρος των διχασμένων Πολιτειών της Αμερικής»

ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα με το TIME

Όλα όσα δεν προσέξατε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο της χρόνιας από το TIME

Ο Τραμπ είναι (δυστυχώς) το πρόσωπο της χρονιάς του Time

Το ακούσαμε κι αυτό! Ο Τραμπ «πρόσωπο της χρονιάς» σύμφωνα με το TIME