Nομοθεσία υπέρ των επιχειρησεων που συμβάλουν στις εθνικές οικονομίες και υπέρ της προστασίας των εργαζόμενων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει και νομοθετεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη της υπαρκτά προβλήματα

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα τη διευθέτηση των λογαριασμών των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων τονίζοντας ότι, κυριότερος σκοπός του κανονισμού θα πρέπει να είναι, η εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και προστασίας των επιχειρήσεων, οι οποίες συμβάλλουν στις εθνικές οικονομίες των κρατών, καθώς και η εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής για τους εργαζόμενους, με ιδιαίτερη έμφαση σε χορήγηση ικανοποιητικών μισθών και ανταποδοτικών συντάξεων.

 

Ακολουθεί η ομιλία:

 

Κύριε Πρόεδρε,

Το πρόβλημα με τον κανονισμό 1192, αλλά γενικά με τους κανονισμούς για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, δεν είναι αν τα κράτη μέλη δύνανται να καταβάλλουν τις όποιες αντισταθμιστικές πληρωμές σε σιδηροδρομικές επιχειρήσεις.

Κυριότερο αντικειμενικό σκοπό του κανονισμού θα πρέπει να αποτελεί η εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού και προστασίας των επιχειρήσεων, που συμβάλλουν στις εθνικές οικονομίες των κρατών.

Για παράδειγμα δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις όταν οι λαθρομετανάστες αποφάσισαν να διακόψουν τις σιδηροδρομικές μεταφορές στα Ελληνοσκοπιανά και Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, επιφέροντας τεράστιες ζημιές στις σιδηροδρομικές και μεταφορικές εταιρείες.

Χρειάζεται, λοιπόν, ισχυρή εθνική κρατική συμμετοχή σε συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα και  εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής για τους εργαζόμενους, με ιδιαίτερη έμφαση σε χορήγηση ικανοποιητικών μισθών και ανταποδοτικών συντάξεων.

Αυτό πρέπει να αποτελέσει δέσμευση τόσο για τις εσωτερικές όσο και για τις διασυνοριακές και διεθνικές σιδηροδρομικές μεταφορές, σε πνεύμα διακρατικής συνεργασίας και βάσει της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων.

Δείτε την παρέμβαση στο βίντεο που ακολουθεί