Παυλόπουλος: Τα εθνικά Συντάγματα υπερέχουν του ευρωπαϊκού Δικαίου
Η επίσκεψη του ΠτΔ στο Παρίσι- Οι συναντήσεις με Ολάντ και Ντ’ Εστέν-Φωτογραφίες και βίντεο

Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει στον απαιτούμενο βαθμό η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παράγει, μεταξύ άλλων, ως συνέπεια και το ότι συνυπάρχουν, παραλλήλως, η ευρωπαϊκή έννομη τάξη και οι επιμέρους εθνικές έννομες τάξεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas. 

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ζήτημα ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ των έννομων αυτών τάξεων, πράγμα που έχει αποφευχθεί κυρίως χάρις στην νομολογιακή υπευθυνότητα τόσο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) όσο και των Εθνικών Ανώτατων Δικαστηρίων, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Για όσο χρόνο λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την σημερινή της μορφή, μιά οδός υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της ιεράρχησης μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου και για την αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ τους ως προς το ποιο προέχει:

-Από την πλευρά του ΔΕΕ, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με τα εθνικά Συντάγματα ερμηνεία των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου.

– Και, από την πλευρά των εθνικών δικαστηρίων, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο ερμηνεία των εθνικών συνταγματικών κανόνων είπε ο κ Παυλόπουλος .

Αυτή η «μέση οδός» μπορεί να διευκολύνει την αρμονική συμβίωση της ευρωπαϊκής έννομης τάξης με τις εθνικές έννομες τάξεις και, φυσικά, αντιστρόφως-  ως την τελική, τουλάχιστον θεσμική, ευρωπαϊκή ενοποίηση τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει προχωρήσει στην πολιτειακή της οργάνωση ώστε να διαθέτει ένα πραγματικά ενιαίο συνταγματικό θεμέλιο, είναι λάθος το να αμφισβητείται η υπεροχή του Συντάγματος (εθνικού) έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στη Σορβόνη, μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Paris II Pantheon- Assas.

Με το μετάλλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης Paris II Panthéon-Assas τιμήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας Νομικών Επιστημών του ιστορικού γαλλικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Περιτριγυρισμένος από τους καθηγητές και τους πρώην συναδέλφους του ο κ. Παυλόπουλος δέχθηκε την τιμητική θέση και το μεττάλιο, εμφανώς συγκινημένος.

 

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Γκιγιόμ Λεΐτ, παρουσίασε στην κατάμεστη αίθουσα, ένα μακροσκελές χρονικό της πορείας και της ανάδειξης του Π. Παυλόπουλου στον κύκλο των νομικών της Γαλλίας, χάρη στο έργο του.

Ο κ. Λεΐτ υπενθύμισε στη συνέχεια, ότι ως φοιτητής, απόφοιτος του πανεπιστημίου της Αθήνας, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε στο Παρίσι τα πρώτα του βήματα, δίπλα στον μεγάλο νομικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, που επίσης διατέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Paris II Panthéon-Assas έκανε λόγο για μια «μακρά αλυσίδα γνώσης και φιλίας» που δημιουργήθηκε σε διάρκεια ετών, από Έλληνες καθηγητές και σπουδαστές στη νομική επιστήμη.

«Αυτό που η Γαλλία σας πρόσφερε με το να σας υποδεχθεί για τη συμπλήρωση των γνώσεων μετά τις σπουδές στην Αθήνα, μας το ανταποδώσατε με υψηλή ποιότητα», είπε ο ίδιος.

«Αναγνωρίζουμε τη συμβολή των εργασιών των φοιτητών της Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην εξέλιξη της επιστήμης μας. Οι συμπατριώτες σας, που είναι πλατιά γλωσσομαθείς και έχουν ανοιχτό πνεύμα στους πολιτισμούς του κόσμου, αποδείχθηκαν για μας πολύτιμο αντίδοτο στη ναρκισσιστική μας τάση, σε σχέση με το γαλλικό Διοικητικό Δίκαιο. Πολύ συχνά το θεωρούμε ως παγκόσμιο πρότυπο, ενώ στην ουσία είναι γραμμένο με έναν στενά εθνικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε το επισημάνατε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν μπορεί να μεταφερθεί πουθενά αλλού» τόνισε.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε εργασίες του κ. Παύλοπουλου που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες, όπως η «οδηγία σχετικά με το διοικητικό δίκαιο» που γράφηκε το 1978 και παραμένει επίκαιρη, ή ακόμα η εργασία του για τον γαλλικό τραπεζικό οργανισμό Credit Fonsier (Στεγαστική Πίστη).

Έκανε τέλος, μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην πολιτική καριέρα του κ. Παυλόπουλου μετά τη μεταπολίτευση, μίλησε για την Ελλάδα «που έχει τόσα προσφέρει στον κόσμο» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του, παραδίδοντάς του το μετάλλιο του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η βασική αιτία βρίσκεται στο ότι «δεν έχει προχωρήσει όσο πρέπει η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση».

Τούτο έχει ως συνέπεια την παράλληλη συνύπαρξη της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και των επιμέρους εθνικών έννομων τάξεων.

«Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο αυτές έννομες τάξεις», που όμως έχει αποφευχθεί χάρις «στην νομολογιακή υπευθυνότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και των εθνικών Ανώτατων Δικαστηρίων, εξήγησε ο Πρόεδρος.

«Για όσο χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την σημερινή της μορφή, μια οδός υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της ιεράρχησης μεταξύ Συντάγματος και Ευρωπαϊκού Δικαίου» δήλωσε, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν σημαίνει ότι η οδός αυτή «είναι απολύτως αποτελεσματική κανονιστικώς».

Ο Έλληνας Πρόεδρος προτείνει μια «μέση οδό» σύμφωνα με την οποία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να δίνει μία ερμηνεία των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με τα Εθνικά Συντάγματα.

Παράλληλα, τα εθνικά δικαστήρια θα πρέπει από πλευράς τους να δίνουν μια ερμηνεία των εθνικών συνταγματικών κανόνων, όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Αυτή η «μέση οδός» μπορεί να διευκολύνει την αρμονική συμβίωση της ευρωπαϊκής έννομης τάξης με τις εθνικές έννομες τάξεις και αντιστρόφως, έως την τελική, τουλάχιστον θεσμική, ευρωπαϊκή ενοποίηση», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Παυλόπουλος σε Έλληνες φοιτητές της Σορβόννης: Τις δυσκολίες θα τις περάσουμε μαζί

Οι δυσκολίες για τη χώρα θα ξεπεραστούν με αλληλεγγύη και συλλογική προσπάθεια όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, επανέλαβε από το Παρίσι, μιλώντας με Έλληνες φοιτητές της Σορβόννης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

 

 

«Τις δυσκολίες θα τις περάσουμε μαζί, είναι συλλογική η προσπάθεια», ανέφερε ο Προκόπης Παυλόπουλος και σημείωσε ότι δεν πρέπει να πληρώσει άλλη γενιά αυτά που πλήρωσαν οι προηγούμενες γενιές.

Συνάντηση με Έλληνες φοιτητές της Σορβόνης

Συνάντηση Παυλόπουλου – Ντ’ Εστέν 

Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, απόψε το βράδυ στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για λίγη ώρα, και ο κ. Παυλοπουλος του θύμισε πολλά από τα όσα έχει κάνει ο βετεράνος Γάλλος πολιτικός για την Ελλάδα, τον οποίο άλλωστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλείται με κάθε ευκαιρία για να καταδείξει ότι «η Ευρώπη ακολουθεί λάθος δρόμο». Στην αίθουσα τελετών της Σορβόννης, οπαρουσία των πανεπιστημιακών που τον τίμησαν, αλλά και πολλών φοιτητών, ο κ. Παυλόπουλος επικέντρωσε για ακόμα μια φορά την ομιλία του στην Ευρώπη. Τι κατά τη γνώμη του δεν λειτουργεί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις κακοτεχνίες που έχουν γίνει με συνέπεια τους κινδύνους διάλυσης της συνοχής και απομάκρυνση των λαών από το ευρωπαϊκό όραμα.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

 

«Δεν ήλθα να μιλήσω μόνο για τη χώρα μου, ήλθα περισσότερο για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνισθούμε από κοινού για μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα βασισμένη στις αξίες του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού».

Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τόσο κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, όσο και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του ο Φρανσουά Ολάντ, έδωσε το στίγμα της επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα.

Αφού ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει ο ίδιος με το Παρίσι, από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων, υπογράμμισε ότι «στην πόλη του φωτός, το φως της ελευθερίας θα είναι πάντα πολύ πιο δυνατό από το σκοτάδι της τρομοκρατικής βαρβαρότητας».

 

«Το Μπατακλάν άνοιξε και πάλι τις πόρτες του και τα νερά του Σηκουάνα ρέουν με τρόπο αδιάλειπτα σταθερό, ακριβώς όπως η ιστορία και οι προοπτικές για το μέλλον της Γαλλίας» υπογράμμισε.

«Από την Αθήνα φέρνω στις αποσκευές μου τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε και με βάση τις αρχές αυτές, «ήλθα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μαζί με τους λοιπούς εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και αντίστοιχη αγωνία, προκειμένου να υπερασπισθούμε το μέλλον της ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου τα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά στον ευρωπαϊκό ουρανό.(…) Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι όχι για να συμβιβασθούμε για μια Ευρώπη χωρίς προοπτική και κοινωνική συνοχή, αλλά για μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα βασισμένη στις θεμελιώδεις αξίες της» υπογράμμισε.

Για την επιτυχία της κοινής αυτής προσπάθειας για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, ο αγώνας θα μπορούσε να εμπνευσθεί από « το πάντα επίκαιρο αρχαίο ελληνικό πνεύμα» σε συνδυασμό με το ιστορικό τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης : « Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη. Τρεις απλές λέξεις που συγκροτούν το διαχρονικό μήνυμα του δυτικού πολιτισμού. Πολιτικό, Κοινωνικό, Υπαρξιακό» δήλωσε, ταυτίζοντας την Αδελφοσύνη με την Αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

Κοινή Συνέντευξη Τύπου

Κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου, ο Έλληνας Πρόεδρος επισήμανε πως στην Ευρώπη του σήμερα, προέχει η επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος για το οποίο προϋπόθεση είναι, να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο της Συρίας. «Και για τη Συρία χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Πρέπει να τελειώσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να λύσουμε το «επικών διαστάσεων» όπως είπε και ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτημα του προσφυγικού. Με όρους όμως που να ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό και στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Να πούμε δε στους εταίρους μας σε αυτούς που έχουν φοβικά σύνδρομα, ότι αυτά δεν ταιριάζουν με την Ευρώπη διότι δεν είναι δυνατόν να ενεργούν με τρόπο που να πλήττουν την αλληλεγγύη τις ώρες που αγωνιζόμαστε για να λύσουμε το προσφυγικό».

Απευθυνόμενος προς τον Γάλλο πρόεδρο, υπογράμμισε στη συνέχεια ότι οι Έλληνες προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματά τους μέσα σε μια ευρωπαϊκή προοπτική, πιστεύοντας ότι τα δικά τους προβλήματα είναι και προβλήματα της Ευρώπης. Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης.

«Οποίος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, που είναι αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς δικαίου, πλήττει τη διεθνή νομιμότητα και θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την υπόσταση ως δημοκρατικού μέλους της διεθνούς κοινότητας.

Εμείς οι Έλληνες βλέπουμε αυτήν την απειλή όχι μόνο για τα ελληνικά σύνορα αλλά για τα σύνορα της Ευρώπης, αισθανόμαστε λοιπόν ότι υπερασπιζόμαστε τη διεθνή νομιμότητα αλλά και την Ευρώπη» τόνισε. «Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, διότι για μας δεν έχουν σημασία οι θυσίες, όσο το όραμα που οφείλουμε να υπηρετήσουμε» υπογράμμισε.

Με την ευκαιρία της συνέντευξης τύπου ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της Κύπρου λέγοντας ότι «δεν είναι εθνικό πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά διεθνές και ευρωπαϊκό», διότι η Κύπρος είναι μέλος της διεθνούς κοινότητας και μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, της ευρωζώνης. «Επιδιώκουμε μια λύση το ταχύτερο δυνατό, μια λύση δίκαιη και βιώσιμη που να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και τέτοια λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις» υπογράμμισε.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου για τις μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Παυλόπουλος ξεκίνησε από την Εθνεγερσία του 1821, για να περάσει τους δύο παγκόσμιους πολέμους, τη συμβολή της Γαλλίας για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και την προσωπική συμβολή του Φρανσουά Ολάντ το καλοκαίρι του 2015 για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Με αυτές τις σκέψεις υψώνω το ποτήρι μου, και σας χαιρετίζω εκ μέρους του ελληνικού λαού, εσάς προσωπικώς κύριε Πρόεδρε της Γαλλικής Δημοκρατίας, που ποτέ δεν ξεχνάμε με πόσο καθοριστικό τρόπο συμβάλατε ώστε να διασφαλίσει η Ελλάδα την ευρωπαϊκή της πορεία, σε μια κρίσιμη περίοδο» κατέληξε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Η Ευρώπη είναι απαραίτητο να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα, με τη δεύτερη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο Φρ. Ολάντ

«Θέλω τις επόμενες μέρες να εργασθώ για τη δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου, μετά την ωριαία περίπου συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

«Είμαι ευτυχής που υποδέχομαι ένα φίλο που αγαπάει τη Γαλλία και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θέλει να συνεισφέρει στους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Ολάντ εξήγησε ότι δύο ήταν τα κεντρικά θέματα για τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του: «Το πρώτο αφορά τις προσπάθειες που κάνουν οι Έλληνες για να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν και για την οποία κάναμε τα πάντα για να επιτρέψουμε την επίλυσή της. Το δεύτερο, ήταν το προσφυγικό».

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στις δικές του προσπάθειες για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που τελικά επιτεύχθηκε «με πολύ σκληρές δεσμεύσεις» που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υποχρεώθηκε να αναλάβει.

«Σήμερα οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, που αφορά στη συνεισφορά της Ευρώπης, σε όρους αλληλεγγύης, αλλά και στην ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους, για την οποία δεν έχουμε ακόμη όλες τις αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο στόχο» ανέφερε ο κ. Ολάντ και συνέχισε:

«Θέλω τις επόμενες ημέρες να εργαστώ για να μπορέσει να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα η αξιολόγηση, η δεύτερη αξιολόγηση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη». Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και το ελληνικό Κοινοβούλιο τήρησαν τις δεσμεύσεις που προβλέπονταν στη συμφωνία.

«Είναι λοιπόν απαραίτητο, η Ευρώπη να τηρήσει επίσης τις δεσμεύσεις της, με τις επιβεβαιώσεις που είναι απαραίτητες και με τις διευκρινίσεις που απαιτούνται. Οφείλουμε να προχωρήσουμε, ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί μια προοπτική ανάπτυξης, και κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Διότι τα αποτελέσματα υπάρχουν. Και η Γαλλία δεσμεύτηκε και θα συνεχίσει να δεσμεύεται στο πλευρό της Ελλάδας, προκειμένου να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα» δήλωσε.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει «μια από κοινού συνεργασία, ώστε να βελτιωθεί ο μηχανισμός που έχει προβλεφθεί από τις συμφωνίες».

Βόλτα του Προέδρου στους δρόμους της Σορβόνης

Βόλτα στους δρόμους της Σορβόννης βρήκε ευκαιρία να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.

Ο κ.Παυλόπουλος εξάλλου έχει μνήμες από τη Σορβόννη από τα φοιτητικά του χρόνια.

Μάλιστα στο πλευρό του βρέθηκε και η σύζυγος του, Σίσσυ, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις της.

 

ΠτΔ στo TV5: «Η Ε.Ε έχει ανάγκη να αποδεσμευτεί από το ΔΝΤ»

«Eμείς οι Έλληνες, παρά τις θυσίες δεν μπορούμε να δούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχανε την ίδια την ταυτότητά της χωρίς την Ελλάδα», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον διεθνή, γαλλόφωνο, τηλεοπτικό σταθμό TV5. Ευρώπη, Τουρκία, Κύπρος και μεταναστευτικό, ήταν τα βασικά θέματα γύρω από τα οποία κλήθηκε να τοποθετηθεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσκεψη στην Γαλλική Δημοκρατία την 12η και την 13η Δεκεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Προκόπης Παυλόπουλος στο TV5MONDE: «Η λιτότητα είναι εις βάρος όλης της Ευρώπης”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε καταρχάς ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ευρώπης: «Η Ευρώπη προχωρά και παρά το Brexit η Ευρώπη θα είναι μελλοντικά πιο ελκυστική».

Σχετικά με την πολιτική λιτότητας, παρά την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τις σοβαρές παρενέργειες, όπως η έκρηξη του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η διεύρυνση των ανισοτήτων και η επικίνδυνη εξασθένιση του κοινωνικού κράτους.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, ο Πρόεδρος υποστήριξε ότι τελικά η ΕΕ έχει ανάγκη να αποδεσμευθεί και να αποκτήσει το δικό της Νομισματικό Ταμείο. Υπενθύμισε παράλληλα τα λάθη του ΔΝΤ, στα αρχικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, με τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή σχετικά με την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε ότι αυτό που περιμένει η Ελλάδα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων, ελπίζοντας ότι και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Τόνισε παράλληλα ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους οφείλεται στην αγορά των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τη διαφύλαξη των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

«Εμείς οι Έλληνες έχουμε χρεωθεί ανεξάρτητα από τη θέλησή μας, αλλά για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να προστατεύσουμε τα σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά και αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι».

 

 

Σε ερώτημα των δημοσιογράφων εάν η Ελλάδα ανησυχεί για πιθανή προσπάθεια προσάρτησης από την Τουρκία, ορισμένων νήσων του Αιγαίου, ύστερα από τις δηλώσεις Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης ο κ. Παυλόπουλος απάντησε :
«Εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συμβάλουμε ώστε να γίνει κατανοητό από τους πάντες, ότι είναι αδύνατο να αμφισβητήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή υπόθεση, δεν είναι ελληνική υπόθεση, τα σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» τόνισε.

Σε άλλο ερώτημα για το εάν το ΝΑΤΟ αποτελεί εγγύηση για αποφυγή κάθε ρήξης στο Αιγαίο, ο πρόεδρος δήλωσε: «Θέλω να έχω εμπιστοσύνη στο ΝΑΤΟ, σε άλλες όμως περιπτώσεις έχουμε δει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί επαρκή εγγύηση. Για μένα η πραγματική εγγύηση είναι η Ευρώπη, όπως άλλωστε όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Ολάντ στην Κύπρο, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι παρούσα και για τη λύση του κυπριακού. Για αυτό σας λέω ότι για μας η πιο μεγάλη και η πιο αποτελεσματική εγγύηση είναι η Ευρώπη» υπογράμμισε.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η επίλυση του Κυπριακού προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Δηλαδή τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ιδίως,δε, οι διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλείουν στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις επί του Κυπριακού εδάφους.

Σε άλλο ερώτημα σχετικά με το μεταναστευτικό και εάν η Ελλάδα νιώθει να έχει αφεθεί μόνη, ο κ. Παυλόπουλος αναγνώρισε ότι πράγματι «υπήρξαν πολλές στιγμές που νιώθαμε μόνοι».

Αναγνώρισε παράλληλα το «κουράγιο» και την «αλληλεγγύη» της ‘Ανγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αρνήθηκε να αποδεχθεί ότι θα μπορούσε μελλοντικά να καταντήσει η Ελλάδα «νεκρή ζώνη αποδοχής» (Zone tampon) των μεταναστών, τους οποίους δεν δέχονται άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι από τον Μάρτιο και την επάνοδο το σύστημα του Δουβλίνου για τη Μετανάστευση, οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εφαρμογή του.

Σχετικά με την Συριακή κρίση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ως «ενθαρρυντικές» τις συζητήσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Μόσχα, εξήγησε ότι σύμφωνα με την Ελλάδα, εφ’ όσον η Ευρώπη δεν έκανε το χρέος της ευθύς εξ’ αρχής, η προσπάθεια (λύσης της κρίσης) θα πρέπει να γίνει από κοινού Ρωσίας και Αμερικής. Χωρίς το τέλος του πολέμου στην Συρία δεν θα υπάρχει λύση στο πρόβλημα των προσφύγων» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.
 

Ο ΠτΔ επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas

Συνάντηση Ολάντ – Παυλόπουλου: Η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης ο Προκόπης Παυλόπουλος

Στους δρόμους της Σορβόννης ο Παυλόπουλος παρέα με τη σύζυγο του

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό

Επίτιμος διδάκτωρ στη Σορβόννη ο Παυλόπουλος: Τα εθνικά Συντάγματα υπερέχουν του ευρωπαϊκού Δικαίου

Ο Παυλόπουλος σε Έλληνες φοιτητές της Σορβόννης: Τις δυσκολίες θα τις περάσουμε μαζί

Ολάντ: Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ελλάδα

ΠτΔ στo TV5: «Η Ε.Ε έχει ανάγκη να αποδεσμευτεί από το ΔΝΤ»