Συνάντηση Επαγγελματικου Έπιμελητηρίου Αθηνών με την Πρεσβεία των ΗΠΑ

 

Στο πλαίσιο της αλληλοενημέρωσης και της ανάπτυξης καλύτερων οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2016, επίσκεψη αντιπροσωπείας του Οικονομικού Τμήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Πρεσβείας ήταν ο κ. Brian Hoyt, Economic Officer, και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΕΑ, ο Πρόεδρός του, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Κατά τη συνάντηση, εκτιμήθηκε, από κοινού, η αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο πλευρών, ώστε να αναβαθμιστεί το οικονομικό ισοζύγιο συναλλαγών. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας εντός και εκτός Ελλάδος, η καινοτομία, ο εκσυγχρονισμός και η εξωστρέφεια θα δώσουν τη διέξοδο από την κρίση και την ύφεση.
Τα στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του επιμελητηρίου για την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εξέφρασαν την επιθυμία τους για την υποστήριξη τους σε επόμενες δραστηριότητες του ΕΕΑ. Εξετάστηκε η δυνατότητα πρακτικής συνεργασίας των δύο πλευρών και συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στελεχών για να διερευνήσουν και προετοιμάσουν το έδαφος για επιχειρηματικές συναντήσεις από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα με αντικείμενο δράσεις και συνεργασίες σε τομείς της παραγωγής, των υπηρεσιών, του τουρισμού, του ηλεκτρονικού εμπορίου κ.α.
Τέλος, από πλευράς του ΕΕΑ, έγινε η εκτίμηση ότι μετά την οδυνηρή διάβαση του μεγαλύτερου μέρους της κρίσης με καταστροφικά αποτελέσματα όπως η απομείωση του ΑΕΠ και σημαντικού μέρους τους επενδυμένου κεφαλαίου και της εργασίας, ανοίγουν δυνατότητες αναστροφής προς την ανάπτυξη και επανεκκίνησης της οικονομίας με νέες επενδύσεις. Το 2017 μπορεί να είναι έτος αυτής της αναστροφής με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει πολιτική ομαλότητα, μια μίνιμουμ συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ένα ελάχιστο σχέδιο εθνικό ανάπτυξης, κοινωνική συνοχή και θα ληφθούν τα στοιχειώδη μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας με θετικές παρεμβάσεις στη φορολογία και στα αναπτυξιακά πεδία. Με βάση αυτή την εκτίμηση ανοίγεται ευρύ πεδίο συνεργασίας ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την συνεργασία και την αλληλοενημέρωση.

Πηγή