Παρά τις απαγορεύσεις της εταιρίας, oι “πειρατές” παρακάμπτουν τους μηχανισμούς ασφαλείας του YouTube-Διαβάστε και προστατευτείτε

Κατά κανόνα, όταν κάποιος ψάχνει βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, δεν πάει στο YouTube, όπου οι κανόνες απαγορεύουν ρητά και αυστηρά το ανέβασμα τέτοιου υλικού. Ωστόσο, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Torrentfreak– και όπως ενδεχομένως αρκετοί να έχουν παρατηρήσει- αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν τέτοια βίντεο κρυμμένα εκεί, καθώς πολλοί «πειρατές» χρησιμοποιούν τις video hosting υπηρεσίες του YouTube για τους δικούς τους σκοπούς- παρά τους κανόνες της Google (στην οποία ανήκει η δημοφιλής υπηρεσία).

Οι κανόνες του YouTube απαγορεύουν τόσο το σεξουαλικού περιεχομένου υλικό όσο και τα «πειρατικά» βίντεο εν γένει (των οποίων τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε άλλους από αυτούς που τα αγοράζουν). Ωστόσο πολλοί «πειρατές» έχουν βρει τρόπο να τους παρακάμπτουν, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τις αξιόπιστες video hosting υπηρεσίες του YouTube χωρίς να πληρώνουν και χωρίς να κατεβαίνουν (τουλάχιστον, όχι άμεσα) τα βίντεό τους, αναφέρεται στο δημοσίευμα- με αποτέλεσμα να κερδίζουν εκατομμύρια views ημερησίως, δεδομένου του ότι το YouTube είναι ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος στον χώρο του online video.

Ειδικότερα, αυτό που κάνουν οι «πειρατές» και πολλοί ιδιοκτήτες πορνογραφικών ιστοσελίδων είναι να χρησιμοποιούν το YouTube ως hosting «provider», ανεβάζοντας σε αυτό βίντεο χωρίς όμως να το δημοσιοποιούν/ κοινοποιούν έτσι ώστε να είναι διαθέσιμο στο ευρύ κοινό που χρησιμοποιεί κανονικά την υπηρεσία. Αντ’αυτού όμως- και εφόσον τα βίντεο είναι ανεβασμένα- μπορούν να παρέχουν links προς αυτά σε κάθε ενδιαφερόμενο και να τα κάνουν embed στις ιστοσελίδες τους. Αυτά τα βίντεο, αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρέχονται απευθείας από το GoogleVideo.com domain, χωρίς να εμφανίζονται στις λίστες του YouTube, παρακάμπτοντας το σύστημα που κανονικά θα τα κατέβαζε. Το κόλπο αυτό, που ανακάλυψαν οι «πειρατές», πολύ γρήγορα άρχισαν να χρησιμοποιούν και διάφοροι πάροχοι πορνογραφικού περιεχομένου: Αν και το YouTube δεν επιτρέπει το ανέβασμα πορνογραφικού υλικού, υπάρχουν πολλά sites τέτοιου περιεχομένου που το χρησιμοποιούν ως hosting provider. Εν ολίγοις δηλαδή: Οι «πειρατές» (και οι πάροχοι πορνογραφικού υλικού) ανεβάζουν «κανονικά» τα βίντεό τους, απλά δεν τα κοινοποιούν δημόσια στις λίστες του YouTube- αντ’αυτού, τα ενσωματώνουν (embed) στις σελίδες τους ή παρέχουν απευθείας links προς αυτά.

Στην επισήμανση αυτή προέβη η ιστοσελίδα περιεχομένου για ενήλικες Dreamroom, που δραστηριοποιείται στον τομέα: «Υπάρχει ένα μεγάλο “παραθυράκι” στο YouTube. Οι παραβάτες copyright εκμεταλλεύονται ένα private-video-share setting. Ανεβάζουν και αποθηκεύουν βίντεο και τα χρησιμοποιούν σε “τρίτες” ιστοσελίδες για να αποκομίσουν κέρδη» ανέφερε η εταιρεία στο Torrentfreak.

Αν και εν τέλει το υλικό εντοπίζεται και απομακρύνεται (πρωταρχικό εργαλείο για αυτό είναι το Content-ID, που σαρώνει βίντεο και τα συγκρίνει με άλλα για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πειρατικό υλικό, ενώ λαμβάνει υπόψιν και αναφορές από χρήστες και προσωπικό του YouTube), σύμφωνα με το Dreamroom ο χρόνος που χρειάζεται για αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και τρεις εβδομάδες, και για αυτό η εταιρεία ζητά να κλείσει αυτό το «παραθυράκι», απενεργοποιώντας τη δυνατότητα διαμοιρασμού υπό αυτά τα συγκεκριμένα settings.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Torrentfreak ήρθε σε επαφή με την εταιρεία, ζητώντας σχόλιο, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα ανακοίνωση. Όπως σημειώνεται, το «κόλπο» αυτό δεν περιορίζεται στο πορνογραφικό υλικό ή μόνο στο YouTube- άλλωστε δεν είναι μυστικό το ότι στη δημοφιλή υπηρεσία υπάρχει πολύ πειρατικό υλικό, το οποίο παραμένει για ένα χρονικό διάστημα μέχρι να εντοπιστεί και να κατεβεί- ενώ πολλά δημοφιλή streaming sites με πειρατικό περιεχόμενο χρησιμοποιούν την ίδια λειτουργία, καθώς πρόκειται για έναν αξιόπιστο και φθηνό τρόπο αποθήκευσης βίντεο, αν και υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του TheNextWeb, απενεργοποίηση της δυνατότητας αυτής (private sharing) δεν θα πλήξει μόνο αυτούς που πλήττονται από την «πειρατική» δραστηριότητα, αλλά και αυτούς που απλά θέλουν έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να αποθηκεύουν τα προσωπικά τους βίντεο online- ενώ, ακόμα και αν συμβεί, το πιθανότερο είναι πως οι «πειρατές» θα πάνε σε άλλη υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται επίσης σε δημοσίευμα του Independent, η αναφορά διαφάνειας της Google υποδεικνύει πως η εταιρεία λαμβάνει δεκάδες χιλιάδες παράπονα από άτομα που χρησιμοποιούν το GoogleVideo.com, μέσω του οποίου του «πειρατικό» υλικό φτάνει στους χρήστες.

Πηγή