Γ. Κύρτσος στην Ολομέλεια του ΕΚ: Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει από το 36% προς το 15%

 

Σε παρέμβασή του στη διάρκεια της συζήτησης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, την Τρίτη το απόγευμα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος απέδωσε τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης -μνημονίου στην κυβέρνηση Τσίπρα.

 Ο κ. Κύρτσος τόνισε τα εξής: “ Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος έπρεπε να είχε κλείσει με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα τον Φεβρουάριο του 2016. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να είμαστε σχεδόν βέβαιοι είναι ότι θα έχει κλείσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017 για να χρηματοδοτηθεί έγκαιρα το ελληνικό Δημόσιο και να καταβάλει 6 δις ευρώ στους πιστωτές του τον Ιούλιο του 2017  για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός και αναγκαστική έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

 Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει τη βασική ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση η οποία ανεβάζει το κοινωνικό κόστος της διαχείρισης της κρίσης και περιορίζει το θετικό οικονομικό αποτέλεσμα από τα δύσκολα μέτρα που εφαρμόζονται. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότεροι από το 80% των Ελλήνων θεωρούν ότι η κυβέρνηση κινείται σε λάθος κατεύθυνση και το ίδιο ισχύει για το 60% από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

 Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πολιτικά αποδυναμωμένη, δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί μια οικονομική πολιτική η οποία θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα, η λύση του οποίου καλώς συζητείται αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να βρεθεί στην αίθουσα αυτή.”

 Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας ότι το πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα που δημιουργεί με τα λάθη και τις παραλείψεις της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα το λύσει, ελπίζουμε σύντομα, η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου για το πως ασκεί κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης σε μια περίοδο κατά την οποία ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ όπως και ο κεντροδεξιός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις κάνουν και θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Κύρτσος τόνισε τα εξής:

 «Πρώτον, είναι θετικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλυφθεί πολιτικά πίσω από κορυφαίους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι προέρχονται από το ΕΛΚ και ήταν μέχρι το καλοκαίρι του 2015 στόχος σκληρής κριτικής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πόσο μεγάλη απόσταση διένυσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη στροφή του καλοκαιριού του 2015, πιεζόμενος από τη ΝΔ.

 Δεύτερον, η ανάγνωση που κάνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup είναι πάντα επιλεκτική και στα μέτρα των πολιτικών αναγκών της κυβέρνησης».

 Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος προκάλεσε την κυβερνητική ηγεσία, μέσω της απάντησής του στον κ. Κούλογλου, να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές αν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφαρμόζει μία επιτυχημένη οικονομική πολιτική που έχει την πλήρη έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών. Ο κ. Κύρτσος υποστήριξε ότι σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών το 36% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 μπορεί να μετατραπεί σε ένα ισχνό 15%.