Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κρατούνται οι δύο Τούρκοι κομάντος, οι οποίοι εμφανίστηκαν ενώπιον των αρχών στην Ορεστιάδα. Οι δύο Τούρκοι, που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασαν από τον Έβρο τα ξημερώματα της 15ης Φεβρουαρίου με τη βοήθεια Αλγερινού διακινητή, ο οποίος ανέλαβε το πέρασμά τους με πλαστική βάρκα από την Τουρκία στην Ελλάδα, χωρίς να κινήσουν υποψίες.

Το χρονικό του θρίλερ με την παράδοση των Τούρκων κομάντος: Πήραν δικηγόρο πριν παραδοθούν

Δύο από τους συνολικά 30 κομάντος της περίφημης «Διμοιρίας Θανάτου», που το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ερντογάν, είναι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί που έφτασαν μέσω Έβρου στην Ελλάδα.

Η ονομασία «Διμοιρία Θανάτου» αποδίδεται στο γεγονός ότι κάθε μέλος της ομάδας εκπαιδεύεται στο να καταφτάνει μυστικά στο σημείο του στόχου του και να προχωρά σε δολοφονίες. Η άφιξή των δύο Τούρκων, η οποία έγινε γνωστή από το «Έθνος», έγινε σε μία περίοδο που στη γειτονική χώρα διεξάγεται η δίκη των στρατιωτικών που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας κατά του Ερντογάν.

Συνολικά δικάζονται 47 άτομα, τα οποία βρίσκονται προφυλακισμένα. Η επίλεκτη ομάδα κομάντος που έφτασε το βράδυ του πραξικοπήματος στη Μαρμαρίδα, όπου βρισκόταν ο Τούρκος πρόεδρος, αποτελούνταν από 30 καταδρομείς. Από αυτούς οι 25 είχαν συλληφθεί από την τουρκική Αστυνομία και οι πέντε διέφυγαν. Οι δύο από τους πέντε καταζητούμενους είναι αυτοί που, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν στις 15 Φεβρουαρίου στη χώρα μας.

Στην Τουρκία έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες και των πέντε καταζητούμενων -στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό τους- οι οποίοι δικάζονται ερήμην.

Εντύπωση προκάλεσε ότι κατά την παράδοσή των δύο Τούρκων στις 15 Φεβρουαρίου 2017 στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στην Ορεστιάδα είχαν ήδη μαζί τους δικηγόρο. Αρχικά δήλωσαν ότι δεν είναι στρατιωτικοί αλλά στη συνέχεια διασταυρώθηκαν τα στοιχεία τους. Στις 20 Φεβρουαρίου 2017 υπέβαλλαν αιτήματα ασύλου.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση. Το θέμα, πάντως, έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ενώ βασικό μέλημα πλέον των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να στήσουν ένα πλέγμα ασφαλείας γύρω από τους δύο Τούρκους που ζητούν πολιτικό άσυλο.

Αυτοί είναι οι δυο Τούρκοι κομμάντος της “Διμοιρίας Θανάτου”

Ο Χαλίτ Τσετίν και ο Φατίχ Αρίκ είναι οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου και κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη.

Οι δυο στρατιωτικοί, που ζήτησαν άσυλο, υπήρξαν εκπαιδευμένοι από την περιβόητη «Διμοιρία του Θανάτου» και φέρονται να συμμετείχαν στο αποτυχημένο σχέδιο δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Ιούλιο.

Οι δύο στρατιωτικοί ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην ειδική μονάδα «Υποβρύχια Επίθεση» (Su Alti Taarruz) ή αλλιώς «SAT» που εδρεύει στη ναυτική βάση της Φώκαιας πλησίον της Σμύρνης.

Ο Χαλίτ Τσετίν (αριστερά) και ο Φατίχ Αρίκ
Ο Χαλίτ Τσετίν (αριστερά) και ο Φατίχ Αρίκ

Ο κύκλος εκπαίδευσης των εκπαιδευομένων στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας έχει διάρκεια 50 εβδομάδων και χωρίζεται σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη διαρκεί οκτώ εβδομάδες και σχετίζεται με τη σωματική δραστηριότητα και ανάπτυξη, η δεύτερη αφορά τη βασική εκπαίδευση και κρατά 27 εβδομάδες, ενώ η τρίτη είναι η τακτική εκπαίδευση η οποία ολοκληρώνεται έπειτα από 15 εβδομάδες. 

Στις αποστολές της «SAT» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συλλογή πληροφοριών, αμφίβια κρούση, προστασία επισήμων προσώπων και επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας. Η εκπαίδευσή και η οργάνωσή των μελών της «Υποβρύχιας Επίθεσης», μάλιστα, είναι παρόμοια με αυτές των «SEALs» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Καμμένος: Για τους δύο Τούρκους κομάντος θα αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη

Για τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς στον Έβρο θα αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη, βάσει των νόμων και των διεθνών συμβάσεων, δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος παράλληλα έκανε λόγο για «απώλεια ψυχραιμίας» από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο κ. Καμμένος είπε οτι «η Τουρκία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την κρίση» και πρόσθεσε ότι διεξάγεται ένας πρωτοφανής μιντιακός πόλεμος για γεγονότα που δεν υπάρχουν.

«Στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Δεν είχε γίνει καμία πτήση ελικοπτέρου.Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι απόλυτα ψύχραιμες και έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή της εθνικής κυριαρχίας» τόνισε ο κ. Καμμένος, σχετικά με τις αναφορές για περιστατικά στα Ίμια.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο

Οι δύο Τούρκοι κομάντο «κρατούνται σε ασφαλή χώρο από την Αστυνομία»

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε ότι οι δύο τούρκοι στρατιωτικοί, κρατούνται από την Ελληνική Αστυνομία σε ασφαλή χώρο.

Νωρίτερα, κυβερνητικοί κύκλοι διέψευσαν κατηγορηματικά ότι οι τούρκοι κομάντος κρατούνται από την ΕΥΠ και χαρακτήρισαν τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ως «απολύτως ανακριβείς».

Οι δύο στρατιωτικοί κατηγορούνται από την τουρκική κυβέρνηση για συμμετοχή τους σε σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Ένας εξ αυτών κατηγορείται ότι συμμετείχε στην αποκαλούμενη «ομάδα δολοφονίας» που μετέβη με τρία ελικόπτερα το βράδυ του πραξικοπήματος στη Μαρμαρίδα, όπου παραθέριζε ο Ερντογάν, με σκοπό να τον συλλάβει. 

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο

Με συνεχείς αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, η Άγκυρα συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο παρουσιάζοντας διαδοχικά επεισόδια στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων, την ίδια ώρα που η τεταμένη κατάσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να επιβαρυνθεί μετά το αίτημα ασύλου των 2 Τούρκων κομάντο που έφτασαν στη χώρα μας.
Χθες τα τουρκικά ΜΜΕ «ανακάλυψαν» νέο θερμό επεισόδια κοντά στα Ίμια υποστηρίζοντας ότι σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιθεωρούσαν σε απόσταση 3,8 μιλίων μακριά από τις βραχονησίδες Ίμια.
Ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, που ξεκίνησε από τη Λέρο, έφτασε στην περιοχή και κοντά στο νησί Βόλο, προσπάθησε να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Τότε το τουρκικό περιπολικό σκάφος, «ΚΑΣ», με αριθμό Ρ1208 ανέκοψε την πορεία του ελληνικού πλοίου και δεν του επέτρεψε να μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Το παραπάνω περιστατικό ήρθε να διαψεύσει κατηγορηματικά το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 που ήταν στην περιοχή.
Το τουρκικό παραλήρημα συνεχίστηκε και με ένα δημοσίευμα καταγγέλλοντας τον αρχηγό ΓΕΣ επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία στις Οινούσες.
Την ίδια ώρα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά προχωρούσαν σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
Παράλληλα, σε θρίλερ εξελλίσεται η υπόθεση με τους δύο τούρκους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στην Ορεστιάδα και φέρεται να συμμετείχαν στην ομάδα των κομάντο που επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Οι δύο συλληφθέντες κρατούνται υπό άκρα μυστικότητα ενώ η κυβέρνηση και το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διέψευσαν πληροφορίες που μεταδόθηκαν σύμφωνα με τις οποίες έχουν μεταφερθεί και ανακρίνονται στον κεντρικό σταθμό της ΕΥΠ στην Κομοτηνή.

Ποιοι είναι οι Τούκροι κομμάντος-Ο όρκος μίσους του Τάγματος

Αριστα εκπαιδευμένοι στο να καλύπτουν τα ίχνη τους είναι οι δύο Τούρκοι κομάντος που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.

Οι λοχίες Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, ανήκουν στην επίλεκτη ομάδα SAT των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανάμεσα στις αποστολές τους περιλαμβάνονται αμφίβιες κρούσεις, επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας, αλλά και προστασία σημαντικών προσώπων.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Star, τα στελέχη αυτής της ομάδας εκπαιδεύονται και για να μισούν τους Ελληνες. Ετσι, μερικά από τα συνθήματα-«όρκους» με τα οποία τους πoρώνουν κατά της Ελλάδας αναφέρουν:

  • «Εφόσον υπάρχει στον κόσμο ο πρόστυχος ο Ελληνας, μα τον Αλλάχ δεν μου φεύγει αυτό το μίσος.
  • Οσο στέκομαι και τον βλέπω απέναντί μου σαν σκυλί, μα τον Αλλάχ δεν μου φεύγει αυτό το μίσος.
  • Χίλια κεφάλια γκιαούρηδες δεν μπορούν να ξεπλύνουν αυτό το μίσος.
  • Μοναδικός μου σκοπός είναι η εκδίκηση.
  • Οταν έρθει η ώρα μου για το πεδίο της μάχης, θα σφάξω 1.000 γκιαούρηδες.
  • Να έλιωνα με πέτρες τα κεφάλια 30.000 από αυτούς.
  • Να ξερίζωνα με τανάλια τα δόντια 10.000 από αυτούς. Να πετούσα 100.000 πτώματα από αυτούς στο ποτάμι».

Το χρονικό του θρίλερ με την παράδοση των Τούρκων κομάντος: Πήραν δικηγόρο πριν παραδοθούν

Καμμένος: Για τους δύο Τούρκους κομάντος θα αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη

Καμμένος: απώλεια ψυχραιμίας από την Τουρκία

Οι δύο Τούρκοι κομάντο «κρατούνται σε ασφαλή χώρο από την Αστυνομία»

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο – Θρίλερ με τους δύο Τούρκους κομάντο

Ο «όρκος» μίσους των 2 Τούρκων κομάντος: «Οταν πάω στη μάχη, θα σφάξω 1.000 γκιαούρηδες»

Αυτοί είναι οι δύο Τούρκοι κομάντος που ζητούν τώρα άσυλο στην Ελλάδα

Διαψεύδεται ότι οι Τούρκοι κομάντος κρατούνται από την ΕΥΠ

Σε ασφαλή χώρο κρατούνται οι δύο Τούρκοι κομάντος

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: «Σε ασφαλή χώρο» κρατούνται οι Τούρκοι κομάντος

Σε ασφαλή χώρο κρατούνται από την ΕΛΑΣ οι δύο Τούρκοι κομάντος