Aναβάθμιζεται η Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία-Σκοτεινό η απόφαση για Ελλάδα και Κύπρο

Ευρω – δώρα στον Ερντογάν

Βρυξέλλες: Διαπραγματευτικούς όρους εντολής για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας αναμένει η Κομισιόν από τα κράτη-μέλη της E.E., παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν εφαρμόζει την υφιστάμενη συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, στη βασική της μορφή, έναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και συνεχίζει να επιβάλλει εμπάργκο σε όλα τα πλοία με αφετηρία την Κύπρο. Οι προσδοκίες της Κομισιόν καταγράφονται στο πλαίσιο της πέμπτης έκθεσής της, αναφορικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας E.E.-Τουρκίας και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς κύκλοι στην E.E. και ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θεωρούν ότι η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας αποτελεί τη συνταγή για ικανοποίηση ενός σημαντικού μέρους του τουρκικού αιτήματος για τις τέσσερις ελευθερίες στην Κύπρο (μετά από μια ενδεχόμενη λύση), σε σχέση με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.

Στην 5η έκθεση της Κομισιόν, την οποία εξασφάλισε ο «Φ», τονίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η «εσωτερική προπαρασκευαστική εργασία» για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Το Συμβούλιο (σ.σ. δηλαδή τα κράτη-μέλη) έχει ήδη αρχίσει την εξέταση της πρότασης και, μόλις υιοθετηθούν οι διαπραγματευτικές οδηγίες, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία» για αναβάθμιση της Τελωνειακής της Ένωσης. Η Κομισιόν αναμένει λοιπόν από τα κράτη-μέλη να ανάψουν πράσινο φως, εγκρίνοντας τις «διαπραγματευτικές οδηγίες» για να εμπλακεί σε συζήτηση με την Άγκυρα. Αλλά, όπως πληροφορείται ο «Φ», η Λευκωσία διατυπώνει ενστάσεις επί της πρότασης της Κομισιόν για μια αναβαθμισμένη Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία, δεδομένης της άρνησης της Άγκυρας να την εφαρμόσει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφιστάμενη, βασική της μορφή. Έγκυρη πηγή διερωτήθηκε «πώς η Κομισιόν αναμένει από τη Λευκωσία να συγκατατεθεί στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία, την οποία η Άγκυρα δεν εφαρμόζει καν στη βασική της μορφή;».

Αυτό προφανώς δεν ενοχλεί την Κομισιόν, η οποία σημειώνει στην έκθεσή της ότι ο όγκος εμπορικών συναλλαγών E.E.-Τουρκίας «υπολογίζεται στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως». Προσθέτει δε ότι «υπάρχει ωστόσο αναξιοποίητη δυναμική», η οποία, όπως επισημάνθηκε και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, θα οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό τον όγκο συναλλαγών, «τουλάχιστον στα 280 εκατομμύρια ευρώ», μέσα από το νέο πλέγμα σχέσεων που προτείνεται, παρέχοντας στην Τουρκία τη δυνατότητα να εμπορεύεται όλα τα γεωργικά της προϊόντα, καθώς και να παράσχει υπηρεσίες στην E.E. Άριστα ενημερωμένες πηγές έλεγαν στον «Φ» ότι η πρόταση της Κομισιόν αποτελεί ένα πρωτοφανές δώρο για την Άγκυρα, η οποία αναμένεται να είναι η μεγάλη κερδισμένη από την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

Η έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, αναφέρει ακόμη ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η υλοποίηση 7 εκ των 72 προαπαιτουμένων για την ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τα 75 και πλέον εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Μεταξύ των προαπαιτουμένων που εκκρεμούν περιλαμβάνεται και «η παροχή αποτελεσματικής δικαστικής συνεργασίας σε ποινικά ζητήματα προς όλα τα κράτη-μέλη», κάτι που η Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει, διά επιστολής προς την E.E., ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται πάντως ότι η Κομισιόν δεν καταγράφει την άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί στο επίπεδο των δικαστικών Αρχών με την Κυπριακή Δημοκρατία, κριτήριο που εκλαμβάνεται όλως παραδόξως ως να έχει υλοποιηθεί. Στην έκθεση της Κομισιόν τονίζεται επίσης ότι ένα από τα επτά προαπαιτούμενα που εκκρεμούν αναμένεται να εκπληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με την έκδοση βιομετρικών διαβατηρίων τρίτης γενιάς από τις τουρκικές Αρχές.

Αναφορικά με τη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας, η Κομισιόν σημειώνει ότι έχουν ανοίξει 16 κεφάλαια, από σύνολο 35. Φροντίζει πάντως να επισημάνει ότι έχει ολοκληρωθεί η προπαρασκευαστική εργασία επί των κεφαλαίων 15 Ενέργεια, 26 Παιδεία-Πολιτισμός και 31 Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, τα οποία ως γνωστόν έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κομισιόν αναφέρει ακόμη ότι συνεχίζεται η τεχνική εργασία για τα κεφάλαια 23 Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 Δικαιοσύνη, τα οποία επίσης έχει παγώσει η Λευκωσία. Και στα πέντε συνολικά κεφαλαία, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η τεχνική εργασία για προώθησή τους δεν προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις των κρατών-μελών, στη βάση των ισχυόντων κανόνων.

Παρουσιάζεται σήμερα η «Λευκή Βίβλος»

Σήμερα Τετάρτη, στις 15:00 ώρα Βρυξελλών, θα παρουσιαστεί η «Λευκή Βίβλος» της Κομισιόν για το μέλλον της ΕΕ. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό θα είναι το περιεχόμενο της συζήτησης του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Κολεγίου, ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα μεταβεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα ενημερώσει την Ολομέλεια για το περιεχόμενό της, το οποίο σχεδόν ταυτόχρονα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρόκειται για ένα περιεκτικό κείμενο (7 ώς 10 σελίδες), το οποίο θα περιέχει από τρία ώς πέντε διαφορετικά, αλλά όχι αλληλοαποκλειόμενα σενάρια –οδικούς χάρτες– για το μέλλον της ΕΕ, με την Κομισιόν να μη δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο από αυτά. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα τα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Θετική η Ευρωβουλή

Θετικό πρόσημο στην επιδίωξη για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας βάζουν έκθεση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) και γνωμοδότηση της Επιτροπής Εξωτερικών (AFET) της Ευρωβουλής.

Στην έκθεση της ΙΝΤΑ σημειώνεται πάντως ότι η εκσυγχρονισμένη Τελωνειακή Ένωση «θα πρέπει να εφαρμοστεί με πλήρη και ισότιμο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη», ενώ στη γνωμοδότηση της AFET σημειώνεται ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει την υφιστάμενη Τελωνειακή Ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ωστόσο, ούτε η INTA αλλά ούτε και η AFET θέτουν ως προϋπόθεση την εκπλήρωση της εν λόγω υποχρέωσης της Άγκυρας έναντι της Λευκωσίας, προκειμένου να αναβαθμιστεί η Τελωνειακή της Ένωση.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο Κύπριοι ευρωβουλευτές εκδήλωσαν έντονη αντίδραση. Ο Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ), μιλώντας στην INTA, έθεσε σοβαρές ενστάσεις στην έναρξη διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, σημειώνοντας την επίσημη άρνηση της Άγκυρας να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελένη Θεοχάρους (Αλληλεγγύη) καταψήφισε τη γνωμοδότηση της AFET σημειώνοντας ότι το κείμενο που εγκρίθηκε είναι «απλό ευχολόγιο» και δεν θέτει ως προϋπόθεση την εκπλήρωση των κυπρογενών υποχρεώσεων.
Ο Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ) δήλωσε ότι δεν νοείται καμία αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας όσο η χώρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Πηγή