H E.Ε. ζητά συλλογικές διαπραγματεύσεις από το Μπαγλαντές και αδιαφορεί για την Ελλάδα!

Συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα – Διάλογος Παπαδημούλη – Μοσκοβισί

• Δ. Παπαδημούλης: «Υποστηρίζει η Κομισιόν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου;»

• Π. Μοσκοβισί: «Η Κομισιόν υποστηρίζει την έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωζώνης, έχει το δικαίωμα να δράσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο Eυρωκοινοβούλιο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και στο πλαίσιο διαλόγου της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο του Ελληνικού Προγράμματος (FAWG: Financial Assistance Working Group), με τον Αρμόδιο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, είπε τα εξής: 
«Κύριε Μοσκοβισί,

Τα επίσημα στοιχεία που μας παρουσιάσατε είναι στοιχεία της Eurostat. Και δείχνουν ότι από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, η ελληνική οικονομία και ο προϋπολογισμός πηγαίνουν καλύτερα – και από τους συμφωνημένους στόχους και από τις προβλέψεις. Συμφωνώ μαζί σας ότι επειδή η οικονομία είναι ευαίσθητη -και η εμπιστοσύνη είναι ένας πάρα πολύ ευαίσθητος δείκτης- η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης και της τεχνικής συμφωνίας φυσικά, είναι που θα εγγυηθούν για τις αισιόδοξες προβλέψεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Προβλέψεις στις οποίες συμπίπτετε, η Κομισιόν και το ΔΝΤ, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 3%.

Σας ρωτάω λοιπόν: Ένα από τα εμπόδια για να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, είναι οι περίφημες συλλογικές διαπραγματεύσεις, που είναι κομμάτι του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η ερώτησή μου είναι απλή και σαφής: Ποια είναι η θέση της Κομισιόν στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Υποστηρίζει την επαναφορά και στην Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού κεκτημένου;

Με σύμφωνη, ομόφωνη γνώμη όλων – ESM, ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ- αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης, συγκροτήσατε μία ομάδα ειδικών, κορυφαίων επιστημόνων. Της ζητήσατε να παραδώσει πόρισμα. Και το πόρισμα αυτό που κατατέθηκε από το περασμένο φθινόπωρο, ζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και στο επίπεδο το κλαδικό, όχι μόνο των επιχειρήσεων. Γιατί δεν υιοθετείτε αυτό το πόρισμα; Έχει 12 συστάσεις, οι 9 είναι ομόφωνες και οι 3 με μια σαφή πλειοψηφία! Εσείς τους ορίσατε, εσείς τους αναθέσατε την  εντολή.

Και γιατί η Κομισιόν κ. Μοσκοβισί, στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων, αν είναι αληθείς οι πληροφορίες μου, σιωπά απέναντι στις πρωτοφανείς ενστάσεις που θέτει το ΔΝΤ αναφορικά με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων; Αν αληθεύουν οι πληροφορίες μου, κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΔΝΤ είπαν σε αυτές τις συζητήσεις ότι “δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει ‘βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές’ στις συλλογικές διαπραγματεύσεις”.  Η Κομισιόν ζητά από το Μπαγκλαντές για να συνάψει εμπορική συμφωνία μαζί του, να ισχύουν στο Μπαγκλαντές συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό που ζητάτε από το Μπαγκλαντές, το αρνείστε στις Ελληνίδες και τους Έλληνες;».


Ο Π. Μοσκοβισί απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Από την έναρξη της συζήτησης αυτής -ήδη ισχύει από το 2015- η Κομισιόν υπερασπίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανήκει στο πλαίσιο αυτό. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο προβλέπει φυσικά συλλογικές συμβάσεις και η ομάδα εμπειρογνωμόνων, έχει σαφές πόρισμα. Το πώς θα κινηθούμε είναι να ακολουθήσουμε τις αρχές του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. 
Συζητάμε για μια συμφωνία για μέτρα που αφορούν την αγορά εργασίας, σύμφωνα με αυτά που πρότεινε η ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων και αυτό υποστηρίζεται σαφέστατα από την Κομισιόν. Προφανώς, αυτό θα είναι ένα από τα τελικά ζητήματα που θα είναι μέρος της εις βάθους συμφωνίας. Στο προηγούμενο Eurogroup ειπώθηκε ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν: Θα παραμείνει σε αναστολή μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. 
Όμως το θέμα είναι μέχρι πότε η αρχή της παράτασης -δηλαδή οι συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν το 51% μπορεί να καλύψει όλες τις εταιρίες, μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό είναι μέρος της συζήτησης και ελπίζω να ανήκει στην τελική συμφωνία. Αλλά επαναλαμβάνω εδώ ότι η Κομισιόν υποστηρίζει την έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της Ευρωζώνης έχει το δικαίωμα να δράσει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. 
Φυσικά, αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί στην αντίστοιχη κατάσταση και την πλατφόρμα μεταρρυθμίσεων που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε. όμως, ο κύριος Γιούνκερ κι εγώ πάντοτε έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της Ελλάδας, δηλαδή να έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τους κανόνες της ΔΟΕ».


O Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας καθώς και της ΕCON, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σχολιάζοντας την απάντηση Μοσκοβισί στην ερώτηση Παπαδημούλη είπε τα εξής:
«Ευχαριστούμε πολύ. Πολύ θετικά και σημαντικά τα όσα μας είπατε. Ελπίζω ότι η προσέγγιση αυτή τελικά θα υπερισχύσει, γιατί για μας θα ήταν απαράδεκτο να πούμε ότι ουσιαστικά ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα υποστηρίζει κάτι διαφορετικό από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».


Δείτε το βίντεο του διαλόγου