Nαζιστικά σύμβολα« και προπαγάνδα υπέρ του δημοψηφίσματος της Τουρκίας

«Ναζί Γερμανία, Ναζί Ολλανδία»: Μαζικές επιθέσεις «Τούρκων χάκερ» κατά λογαριασμών στο Twitter

Την επίθεση χάκερ που φέρονται να υποστηρίζουν την τουρκική κυβέρνηση δέχτηκε μεγάλος αριθμός «μεγάλων» (ή μη) λογαριασμών στο Twitter.

Οι χάκερ προέβησαν σε αναρτήσεις μηνυμάτων στα τουρκικά από τους λογαριασμούς, που περιελάμβαναν (μεταξύ άλλων) τα hashtags #Nazialmanya, #Nazihollanda (Ναζί Γερμανία, Ναζί Ολλανδία, στα τουρκικά), παραπέμποντας σε σχόλια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που παραλλήλισε Γερμανούς και Ολλανδούς αξιωματούχους με Ναζί στο πλαίσιο των διπλωματικών εντάσεων των τελευταίων ημερών λόγω των απαγορεύσεων πολιτικών συγκεντρώσεων με συμμετοχή Τούρκων υπουργών εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου για την επέκταση των εξουσιών του προέδρου.

unicef

Όπως αναφέρει το Reuters, στο πλαίσιο των επιθέσεων χακαρίστηκαν και λογαριασμοί γνωστών επιχειρηματικών στελεχών, εκδοτικών εταιρειών/ MME (πχ Forbes. Die Welt), κυβερνητικών υπηρεσιών και απλών χρηστών- ενώ, μεταξύ τους βρίσκονταν και οι λογαριασμοί του Ευρωκοινοβουλίου και του Γάλλου πολιτικού Αλέν Ζιπέ, καθώς και του βρετανικού υπουργείου Υγείας, του BBC North America και διασήμων (όπως ο ιαπωνικός λογαριασμός του Τζάστιν Μπίμπερ).

amnesty

Όπως υπογραμμίζει το πρακτορείο, πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς δεν είχαν καμία σχέση με την όλη υπόθεση. Στους λογαριασμούς που επλήγησαν, σύμφωνα με το BBC, περιλαμβάνονταν και αυτοί της Διεθνούς Αμνηστίας και της Unicef USA. Κάποια από τα tweets επίσης περιείχαν link σε βίντεο υπέρ του Ερντογάν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις άλλαξαν εικόνες και φωτογραφίες σε προφίλ και στη θέση τους μπήκαν τουρκικές σημαίες και σύμβολα.

Hi everyone – we temporarily lost control of this account, but normal service has resumed. Thanks.

Σημειώνεται πως στόχος έγινε και ο λογαριασμός του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη:

 χρησιμοποίησαν κ το λογαριασμό μου στο twitter! Δεν νομίζω όμως να πίστεψε κανείς ότι ανεβάζω συνθήματα υπέρ του !

Αρκετά από τα tweets που αναρτήθηκαν περιείχαν την «υπόσχεση» ότι «τα λέμε στις 16 Απριλίου» (την ημέρα του δημοψηφίσματος), ή/ και ναζιστικά σύμβολα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς φαίνονται να έχουν ανακτηθεί από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε στο CNBC πως η υπόθεση διερευνάται, καθώς και ότι έχει εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος, που ήταν «περιορισμένο σε μια εφαρμογή “τρίτου”». Όσον αφορά στην εταιρεία που φέρεται να βρίσκεται στην «καρδιά» της υπόθεσης, Twitter Counter (εταιρεία στατιστικών κοινού με έδρα στο Άμστερνταμ), ο διευθύνων σύμβουλός της, Ομέρ Γκινόρ, δήλωσε στον Guardian πως «είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση και έχουμε αρχίσει έρευνα», διαβεβαιώνοντας πως έχουν ληφθεί ήδη μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Earlier this morning our Twitter account was hacked. We’ve now deleted the hacked tweet and investigating what happened. Apologies & thanks

Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian, το συμβάν έφτασε στο «κανονικό» Τwitter μέσω της διαδικασίας «third party permissions» του κοινωνικού δικτύου: Όταν οι χρήστες παρέχουν link προς μια υπηρεσία στο Twitter, παρέχουν σειρά αδειών για ενέργειες εκ μέρους τους, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από την ανάγνωση tweets μέχρι τον σχεδόν πλήρη έλεγχο του συνδεόμενου λογαριασμού. Εάν η συγκεκριμένη υπηρεσία (Twitter Counter, επί της προκειμένης) παραβιαστεί, τότε οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις άδειές της κατά το δοκούν.

Πηγή