Οικονομικό ορθολογισμό ζητά το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής

Γραφείο Προϋπολογισμού: Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ζητά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην έκθεσή του με τίτλο «Η παγίδα του χρέους» και προτείνει επιπλέον της αναδιάρθρωσης και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, «στη βάση ενός οικονομικού ορθολογισμού» προτείνει «μια αναδιάρθρωση του χρέους μετά την οποία η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετεί το υπόλοιπο χρέος της (μέσω των αγορών), έχοντας πλέον αποτρέψει μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, ενώ και οι δανειστές θα απεμπλακούν από το υπάρχον ατέρμονο «γαϊτανάκι» αλληλοτροφοδότησης των δανείων».

Όπως εξηγεί η έκθεση «η Ελλάδα έχει παγιδευτεί σε ένα αλληλο-τροφοδοτούμενο υφεσιακό «σπιράλ», τόσο λόγω του υψηλού και δυσβάστακτου χρέους (που επηρεάζει βασικούς αναπτυξιακούς συντελεστές), όσο και λόγω της αβεβαιότητας που κυριαρχεί (ως απόρροια της κρίσης χρέους), αλλά και του χαμηλού επιπέδου των θεσμών της χώρας (που είναι υψίστης σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη)» και υπογραμμίζει «μια σοβαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης».

Και συμπληρώνει πως «μία αναδιάρθρωση χρέους per se, χωρίς βαθιές τομές δεν θα βοηθήσει. Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού».

«Επομένως», καταλήγει η έκθεση, «η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στην διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας».

Πηγή