Υπόθεση Βατοπεδίου-Σκάνδαλο κατά παραγγελία της διαπλοκής

 

Απάντηση στο “σκάνδαλο” Βατοπεδίου-Δικαίωση για όσους σπιλώθηκαν σε μια υπόθεση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα. Μια σειρά άρθρων βάζει τα πράγματα στη θέση τους για τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα και τον τρόπο που στήθηκε η υπόθεση για να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί

Διαβάστε το αφιέρωμα του Λευτέρη Σαββίδη στο NEWS247 για τα πρόσωπα της υπόθεσης Βατοπεδίου

 Υπόθεση Βατοπέδι: Τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα

“Αθώοι οι κατηγορούμενοι”! Με αυτή τη φράση μπαίνει ο επίλογος σε μια υπόθεση που αναδείχθηκε, σε ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της τελευταίας δεκαετίας, καθώς αποτέλεσε αντικείμενο σύγκρουσης Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση της ανταλλαγής οικοπέδων του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου μονοπώλησε για χρόνια την πολιτική, τη δικαστική και θα λέγαμε και την πνευματική (με την θρησκευτική έννοια) ζωή του τόπου.

Αποτέλεσε πολύκροτη υπόθεση, κυρίως γιατί εφέρετο να εμπλέκει, δικαίως ή αδίκως, την πολιτική ιεραρχία ως τα υψηλότερα κλιμάκια, τον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου και τις διασυνδέσεις της εξουσίας με τη θρησκευτική ιεραρχία.

Τα πρώτα ψήγματα της υπόθεσης θα πρέπει να αναζητηθούν πριν ακόμη την ανάληψη εξουσίας από τη ΝΔ, στα χρόνια της παντοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι δύο εξεταστικές που πραγματοποιήθηκαν και η μαραθώνια δικαστική διερεύνηση εστίασαν στην περίοδο της ΝΔ, με τους κατήγορους να υποστηρίζουν ότι αναδείχθηκαν παθογένειες στη λειτουργία του δημοσίου και την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για αξιοποίηση μίας υπόθεσης για πολιτικούς λόγους.

Η ουσία της υπόθεσης

Πολλή συζήτηση έχει γίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με κάθε πλευρά να ερμηνεύει κατά το δοκούν την κατάληξη της δίκης, που αθώωσε τους 14 κατηγορούμενους – όλοι τους μη πολιτικά πρόσωπα – κρίνοντας πως δεν διαπιστώθηκε δόλος στις πράξεις τους.

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου αφορούσε σε ανταλλαγή εκτάσεων του δημοσίου στη Θεσσαλονίκη, την Ουρανόπολη και αλλού με τις παραλίμνιες εκτάσεις στη Λίμνη Βιστωνίδα, της οποίας την κυριότητα διεκδικούσαν οι μοναχοί βασιζόμενοι σε χρυσόβουλα που ισχυρίζονταν πως διέθεταν από την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Επιπλέον, υποστηρίχθηκε η κατηγορία ότι η πολιτική ηγεσία φρόντισε να πιέσει και να θέσει σε προτεραιότητα τις απαιτήσεις της Μονής, παρά το γεγονός πως εκκρεμούσε δικαστήριο που θα όριζε αν τελικά οι αξιώσεις της είχαν βάση ή όχι.

Το δικαστήριο που έβαλε τέλος στην υπόθεση δεν αθώωσε απλώς τα μη πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και τους Ηγούμενο Εφραίμ και μοναχό Αρσένιο: Κατέστησε επίσης σαφές πως η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο δημόσιο και άρα οι ανταλλαγές των οποίων ωφελήθηκε το μοναστήρι του Αγίου Όρους είναι άκυρες.

Το φως, το σκοτάδι και η κυβέρνηση Καραμανλή

“Το φως πάντα νικά το σκοτάδι”! Με αυτή τη φράση έκλεισε την ανακοίνωση του μετά την αθωωτική απόφαση για την υπόθεση Βατοπεδίου ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Την ίδια φράση είχε χρησιμοποιήσει ένα χρόνο πριν στον επικήδειο του στενού του συνεργάτη Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος ως διευθυντής του πρωθυπουργικού του γραφείου είχε κατηγορηθεί και απαλλάχθηκε το 2014 με βούλευμα.

Η κυβέρνησή Καραμανλή βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα το 2008 για την ανταλλαγή των οικοπέδων και ο ίδιος βέβαια ήταν ο πραγματικός πολιτικός στόχος της αντιπολίτευσης, που έκανε σημαία το Βατοπέδι. Η υπόθεση αυτή τελικά θα γινόταν το Βατερλώ του τότε πρωθυπουργού, που ένα χρόνο νωρίτερα και παρά την κυβερνητική φθορά κέρδιζε εκ νέου τις εκλογές. Ένα χρόνο από την δημοσιοποίηση της υπόθεσης, η κεντροδεξιά παράταξη θα οδηγούνταν σε μία ήττα, στην οποία περισσότερο και από την οικονομία που συνήθως κρίνει εκλογές, έπαιξε ρόλο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για το Βατοπέδι.

Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση

“Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση” θα γράψει ο Κώστας Καραμανλής λίγη ώρα μετά την έκδοση της αθωωτικής απόφασης.

Ο τότε πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο του 2008 στη ΔΕΘ είχε καλύψει τους υπουργούς Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη, που κατηγορούνταν από την αντιπολίτευση για έμμεση ή άμεση εμπλοκή στην υπόθεση. Ο Ρουσόπουλος λίγο αργότερα εξαναγκαζόταν σε παραίτηση, καθώς ως υπουργός Επικρατείας οι επιθέσεις σε βάρος του αντανακλούσαν και στο Μαξίμου. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο του 2008, ο Καραμανλής προκειμένου να κάνει διαχείριση της πολιτικής ζημιάς στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έκανε λόγο για “σκανδαλώδη” που έγιναν στην υπόθεση Βατοπεδίου και πλήγωσαν τους πολίτες και δήλωσε ότι αναλαμβάνει το μερίδιο ευθύνης που αναλογούσε στην κυβέρνηση και στον ίδιο, λέγοντας ότι υποτίμησε τις διαστάσεις του θέματος και δεν είχε πλήρη εικόνα όταν τοποθετήθηκε πρώτη φορά.

Δήλωσε όμως επίσης ότι είχε πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι δε θα δεχόταν υπαινιγμούς συκοφαντίας, ενώ είχε κάνει λόγο για ψευδομάρτυρες καταγγέλλοντας προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ “να γίνει η χώρα όμηρος μίας θλιβερής ιστορίας”.

Είχαν ήδη ανακληθεί οι αποφάσεις για το Βατοπέδι με τον Καραμανλή να τονίζει ότι δε θα δεχόταν καμία βλάβη για το ελληνικό δημόσιο.

Ο πιστός φίλος, Γιάννης Αγγέλου

Ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, ο Γιάννης Αγγέλου, βρέθηκε στο επίκεντρο δημοσιευμάτων, σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης και παρολίγον να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι ο μοναχός Αρσένιος επικαλούνταν “το Γιάννη και το Θόδωρο” (χωρίς επίθετα) κατά τις επισκέψεις του σε δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να προχωρήσει η ανταλλαγή.

Κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία σε απιστία, κατηγορητήριο που εξέπεσε μετά την αθώωσή του με βούλευμα το Νοέμβριο του 2014. “Στάθηκες όρθιος απέναντι στο ψέμα και τη συκοφαντία. Δε λύγισες απέναντι στην κατάφωρη και μεθοδευμένη αδικία σε βάρος σου. Πάλεψες παλικαρίσια και δικαιώθηκες. Γιατί ήσουν φως. Και στο τέλος το φως νικά το σκοτάδι” ήταν τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού στον επικήδειο του στενού του συνεργάτη που έφυγε πριν ένα χρόνο σε ηλικία 66 ετών, χάνοντας τελικά τη μάχη με τον καρκίνο.

Η περίπτωση της δίωξης του Αγγέλου είχε προκαλέσει οργή στην καραμανλική ΝΔ, καθώς το 2010 (επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και ενώ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο Αντώνης Σαμαράς) η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη του επέβαλε εγγύηση του πρωτοφανούς ποσού των 400.000 ευρώ, το οποίο μειώθηκε στη συνέχεια. Στη ΝΔ έκαναν λόγο για στοχοποίηση του Αγγέλου λόγω της πολύ στενής του σχέσης με τον Καραμανλή και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός (που σχεδόν ένα χρόνο πριν είχε χάσει τις εκλογές και απέφευγε -όπως κάνει και μέχρι σήμερα- τις δημόσιες τοποθετήσεις) με διαρροές τον στήριξε. Ο Αγγέλου έμεινε εξάλλου δίπλα στον Καραμανλή μέχρι το τέλος. Η δίωξη του όμως άνοιξε νέες πληγές τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με όσους στη ΝΔ οι καραμανλικοί θεώρησαν πως δεν τον είχαν καλύψει επαρκώς.

Ο γιος του ταχυδρόμου, Θοδωρής Ρουσόπουλος

Βροχή έπεσαν τα βέλη από διάφορες κατευθύνσεις και εναντίον του έτερου συνομιλητή με τη Μονή, του Θόδωρου, όπως σύμφωνα με μάρτυρες φέρεται να τον αποκαλούσε ο μοναχός Αρσένιος, δηλαδή του τότε υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου.

“Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν. Περίτρανα πλέον απεδείχθη ότι σκάνδαλο είναι η κατασκευή της υπόθεσης Βατοπεδίου από κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή” σχολίασε ο κ. Ρουσόπουλος μετά την απόφαση.

Σε μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, κατά τη συζήτηση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι τον Οκτώβρη του 2008, ο “γιος του ταχυδρόμου” όπως είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του ο Θοδωρής Ρουσόπουλος επέμενε πως οδηγός στην πολιτική του σταδιοδρομία υπήρξαν  “η ηθική, η αλήθεια και η δικαιοσύνη”. Οι προτάσεις ενοχής του, αφορούσαν ουσιαστικά την υπόνοια πως από τη θέση του υπουργού Επικρατείας, συντόνισε το συμβιβασμό με τη Μονή και την ανταλλαγή οικοπέδων, ωστόσο δεν παραπέμφθηκε ποτέ σε δίκη, ούτε μετά την προανακριτική δύο χρόνια αργότερα που οδήγησε ενώπιον της δικαιοσύνης τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ.

Η πανηγυρική διάθεση που θέλησε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος να δώσει στην αθωωτική απόφαση εξηγείται απόλυτα και από το γεγονός πως το Βατοπέδι, αποτέλεσε τον μοχλό που εκτόπισε τον ίδιο από την κεντρική πολιτική σκηνή. Παραιτήθηκε από τη θέση του εκπροσώπου τον Οκτώβρη του 2008 και αρνήθηκε να είναι και πάλι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2009, τονίζοντας πως εξέρχετο του στίβου της πολιτικής με ψηλά το κεφάλι.

Ο σύζυγος, Γιώργος Βουλγαράκης

Καταλυτική στάθηκε η υπόθεση του Βατοπεδίου, για την μετέπειτα πολιτική πορεία και του Γιώργου Βουλγαράκη. Η εμπλοκή του με βάση τα καθήκοντα του υπουργού πολιτισμού, οδήγησε στην πρόταση παραπομπής για την επιχείρηση μεταβίβασης προστατευμένου αρχαιολογικού μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου της Ουρανούπολης στη Μονή.

Φυσικά, το όνομά του ακούστηκε έτι περαιτέρω για ένα ακόμη λόγο. Πίσω από τη διαδικασία των ανταλλαγών βρέθηκε η πρώην σύζυγός του Αικατερίνη Πελέκη, με την ιδιότητα του συμβολαιογράφου, καθώς και ο πατέρας και ο αδερφός της, ως δικηγόροι που εκπροσώπησαν τη Μονή. Οι τρεις τελευταίοι ενεπλάκησαν στα περισσότερα συμβόλαια ανταλλαγής οικοπέδων και βρέθηκαν μεταξύ των 14 κατηγορουμένων για την υπόθεση, που αθωώθηκαν τελεσίδικα πριν από μερικές ημέρες.

Η εμπλοκή του και σε αυτή την υπόθεση, τον οδήγησε στην απόφαση να μην είναι εκ νέου υποψήφιος το 2009, ενώ αποκλείστηκε και από το τακτικό συνέδριο του κόμματός του που ακολούθησε. Έκτοτε βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής σκηνής.

Οι δύο εξεταστικές για τις ευθύνες υπουργών

Το θέμα του Βατοπεδίου απασχόλησε ιδιαίτερα δύο κοινοβουλευτικές περιόδους. Η κυβέρνηση Καραμανλή, θέλοντας να δείξει πως δεν επιθυμεί να κουκουλώσει την υπόθεση, συναινεί σε εξεταστική επιτροπή τον Οκτώβρη του 2008. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ που έχει κάνει σημαία το Βατοπέδι, ανοίγει και πάλι το θέμα το 2010. Από αυτή τη δεύτερη εξεταστική της βουλής και την προανακριτική που την ακολούθησε τρεις πρώην βουλευτές θα έβλεπαν την υπόθεσή τους να συνεχίζεται στις δικαστικές αίθουσες (ή και όχι).

Πέτρος Δούκας

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο να αποδέχεται την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από τη διεκδίκηση της κυριότητας επί της λίμνης (εκκρεμούσε απόφαση στο Πρωτοδικείο της Ροδόπης). Μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο φέρονται να εκδίδουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναθέτει τη διαδικασία ανταλλαγής στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

Η υπόθεση αποδεικνύεται μοιραία για την πολιτική του πορεία, καθώς κόβεται από τη λίστα των εκλογών του 2009 με απόφαση του ίδιου του Κώστα Καραμανλή και έκτοτε βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ευάγγελος Μπασιάκος

Αντίστοιχες κατηγορίες αντιμετώπιζε και ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που πέραν από την ΚΥΑ, εφέρετο ότι εξέδωσε απόφαση που δεν δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ για την ανάθεση στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ανταλλαγών ακινήτων σε Ξάνθη και Ροδόπη με τη Μονή. Το όνομα του εκλιπόντα πλέον βουλευτή της ΝΔ, αναφέρθηκε δεκάδες φορές στην μαραθώνια απολογία της Σταματίνας Μαντέλη διευθύντριας του υπουργείου Ανάπτυξης που αντιμετώπιζε επίσης σοβαρές κατηγορίες και η οποία ισχυριζόταν πως εκτελούσε άνωθεν εντολές.

Ο κ. Μπασιάκος όμως -σε αντίθεση με Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη- εξακολούθησε να εκλέγεται βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία ως και την τελευταία εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2015. Απεβίωσε αιφνιδίως στις 17 Φεβρουαρίου του 2017 μετά από καρδιακή προσβολή.

Αλέξανδρος Κοντός

Αντίστοιχα κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον τότε υφυπουργό και μετέπειτα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό για το συντονισμό της εξεύρεσης εκτάσεων που ανταλλάχθηκαν και την υπογραφή του στην ΚΥΑ που επέτρεπε αυτές τις ανταλλαγές.

Αντίστοιχα κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον τότε υφυπουργό και μετέπειτα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό για το συντονισμό της εξεύρεσης εκτάσεων που ανταλλάχθηκαν και την υπογραφή του στην ΚΥΑ που επέτρεπε αυτές τις ανταλλαγές.

Αν και η προανακριτική παρέπεμπε τους παραπάνω στη δικαιοσύνη, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών συνέβαλε ώστε το θέμα να λήξει. Τον Ιανουάριο του 2011 το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως τα αδικήματα είχαν παραγραφεί, έπειτα από τη διάλυση της Βουλής το 2009, με αποτέλεσμα κανείς να μην παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως το Εφετείο Κομοτηνής όρισε το Δεκέμβρη του 2015 πως η κυριότητα της λίμνης ανήκει τελεσίδικα στο Ελληνικό Δημόσιο, καθιστώντας παράλληλα άκυρες τις ανταλλαγές.

Ο κ. Κοντός εξακολούθησε επίσης να εκλέγεται βουλευτής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και σήμερα.

Ένα πρόσωπο κλειδί

Το νήμα στο κουβάρι της υπόθεσης Βατοπεδίου ξετύλιξε ή έμπλεξε, η κατάθεση της Σταματίνας Μαντέλη. Η διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε να τη βαραίνουν βαρύτατες κατηγορίες, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως ότι έκανε, έγινε με άνωθεν εντολή και πιέσεις. Η δική της κατάθεση ανέφερε τα ονόματα Θοδωρής Ρουσόπουλος και Γιάννης Αγγέλου, τα οποία υποστήριζε ότι ξεπηδούσαν σε συζητήσεις με τον μοναχό Αρσένιο.

Η γραμμή ερχόταν απευθείας “από το μέγαρο Μαξίμου, τους Γ. Αγγέλου και Θ. Ρουσόπουλο», υποστήριζε στην διήμερη απολογία της το 2010, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως που όταν «έπαιρναν (οι Ρουσόπουλος, Αγγέλου) τον υπουργό Μπασιάκο τηλέφωνο αυτός “κατουριόταν πάνω του”». Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι φερόμενες ως αγαστές σχέσεις των μοναχών με το υπουργείο χρονολογούνταν ακόμη και πριν την κυβέρνηση Καραμανλή. Η Σταματίνα Μαντέλη υποστήριζε πως ο μοναχός Αρσένιος την πλησίασε για πρώτη φορά το 2003, κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, με τον μοναχό να υποστηρίζει πως τόσο ο κ. Δρυς, όσο και ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Φωτιάδης ήταν ενήμεροι για τις διεκδικήσεις της μονής στη λίμνη.

Η Σταματίνα Μαντέλη απεβίωσε το 2014 και το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος της μετά το θάνατό της.

Ένας κατά δήλωσή του “αμαρτωλός” ηγούμενος

Offshore εταιρίες, γραμμή επικοινωνίας με ανώτατα κλιμάκια της εκτελεστικής εξουσίας και χορός εκατομμυρίων. Κι όμως αυτές είναι οι δραστηριότητες των μοναχών της Μονής Βατοπεδίου, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Το δικαστήριο έκρινε πως ηγούμενος Εφραίμ και μοναχός Αρσένιος δεν ενήργησαν με δόλο. Εκείνο όμως που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη μνήμη είναι οι εργασίες ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην πίστη του και σε αντίθεση με όσα θα περίμενε κανείς, δεν έχουν να κάνουν με νηστεία και προσευχή.

“Είμαι αμαρτωλός, όχι απατεώνας” ακούστηκε να λέει ο Ηγούμενος Εφραίμ κατά την απολογία του τον περασμένο Νοέμβρη. Ωστόσο και παρά την ρητή απόφαση της δικαιοσύνης, δεν έπαψε ποτέ να αμφισβητεί την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας, που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “στην καρδιά του ανήκει στη Μονή”.

Από τις καταθέσεις του όμως βγαίνει και ένα ακόμη συμπέρασμα. Οι μοναχοί είχαν στενές επαφές απευθείας με υπουργούς δύο κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και άλλων δύο της ΝΔ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Εφραίμ, η κυβέρνηση επεδίωκε την ανταλλαγή, που δεν ήταν αποκλειστικά στόχος της μονής. “Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης, γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση” σημείωνε χαρακτηριστικά στην απολογία του.

Πίστη στα δικαστήρια, αλλά μόνο σε ό, τι αφορά στην αθωότητα του, εξέφρασε και ο μοναχός Αρσένιος. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Η λίμνη ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο, ο Αρσένιος στην απολογία του δήλωνε, σε αντίστοιχη λογική με τον Εφράιμ: “Είχα και έχω πειστεί και δεν θα βγει ποτέ από την καρδιά μου πως η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στη μονή, άσχετα από το τι θα πουν τα δικαστήρια”. Με περισσή περηφάνια ο μοναχός δήλωνε επίσης πως «οι εκπρόσωποι όλων των κυβερνήσεων και ο Μητσοτάκης και ο Σημίτης και ο Ανδρέας Παπανδρέου, πάντα με κάποια στοργή μας προστάτευαν”.

Με την τελευταία δικαστική απόφαση πάντως όλοι οι κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων Εφραίμ και Αρσένιος, αθωώθηκαν, καθώς εκρίθη πως δεν υπήρχε δόλος. Έτσι έπεσε η δικαστική τουλάχιστον αυλαία μετά από δέκα χρόνια σε μία υπόθεση, που θεωρήθηκε ότι αφορούσε την αποτυχία του ελληνικού κράτους να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο οργανισμό που λειτουργεί με βάση κανόνες και όχι με βάση γνωριμίες, και που άνοιξε (για άλλη μία φορά) τη συζήτηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Καλό είναι σε κάθε περίπτωση, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και έχοντες δημόσιο λόγο να μιλούν πάντα επί των γεγονότων, ώστε κάθε υπόθεση να κρίνεται και να αντιμετωπίζεται για όσα συνέβησαν. Χωρίς υπόνοιες, λογικά άλματα και ασταθή συμπεράσματα. Όχι μόνο στις δικαστικές αίθουσες, αλλά και απέναντι στην κοινή γνώμη που βομβαρδίζεται από πληροφορίες, εικασίες και υποθέσεις.

Για το ρόλο των media στην δημιουργία της υπόθεσης, διαβάστε το άρθρο του Πάρι Κουρτζίδη για το Red PepperNewsTV

Π. Σταυριανάκης: Ο Alpha ξεκίνησε το «Βατοπέδι»… ανήμερα της ποινικής δίωξης του Κοντομηνά!

Μιλώντας αποκλειστικά στο RPNTV.gr ο γνωστός ποινικολόγος Περικλής Σταυριανάκης καταγγέλλει ότι το δήθεν σκάνδαλο για το Βατοπέδι κατασκευάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, επειδή η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν έκανε το χατίρι… στον καναλάρχη Δημήτρη Κοντομηνά, να παρέμβει στη δικαιοσύνη και να πάει στο αρχείο ένα δικό του οικονομικό σκάνδαλο, ύψους 220.000.000 ευρώ, περίπου!

Συγκεκριμένα, την ίδια ώρα που εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «AXIA news» (ΑΞΙΑ του Σαββατοκύριακου), λέει ότι «Οι σκευωροί είναι άνθρωποι των ΜΜΕ που είχαν προβλήματα με τη δικαιοσύνη» ο κ. Σταυριανάκης, δηλώνει στο RPNTV.gr ότι: «Αρχικά ο εισαγγελέας -τότε- κύριος Χαράλαμπος Αθανασίου έκρινε αβάσιμη τη μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Κοντομηνά και της ασφαλιστικής εταιρείας του, για απάτη σε βάρος Ελλήνων της Νοτίου Αφρικής, ύψους 220.000.000 ευρώ. Στη συνέχεια, ως δικηγόρος αρκετών εξαπατημένων Ελλήνων του απόδημου Ελληνισμού από την εταιρεία του κυρίου Κοντομηνά, έκανα εντός νομίμου προθεσμίας έφεση/προσφυγή στον εισαγγελέα Εφετών όπου προϊστάμενος ήταν -τότε- ο κ. Γ. Κολιοκώστα, ο οποίος ανέθεσε την υπόθεση στην κυρία Ξένια Δημητρίου. Η κυρία Δημητρίου, παρότι δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις από το περιβάλλον του επιχειρηματία, πραγματοποίησε εκτενή έρευνα με αποτέλεσμα αρκετούς μήνες μετά να κάνει παραγγελία στον εισαγγελέα πρωτοδικών να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του Κοντομηνά. Την ίδια μέρα το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ξεκίνησε η σκευωρία του Βατοπεδίου…»!

Ο γνωστός και έγκριτος ποινικολόγος, προσθέτει δε πως «ο Γ. Κουρής είναι αυτός που έχει πρωτοαποκαλύψει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ότι ο Κοντομηνάς κατασκεύασε το Βατοπέδι, θέλοντας να εκβιάσει τον Καραμανλή πως θα τον ρίξει. Το θέμα αυτό του δήθεν σκανδάλου του Βατοπεδίου έπαιζε επί μία βδομάδα, καθημερινά! Γινόταν -όπως όλοι θυμόμαστε- μονοθεματικό κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον Alpha, το οποίο κρατούσε 45 ολόκληρα λεπτά της ώρας! Αργότερα, όταν ο Κοντομηνάς είδε ότι δεν υποκύπτουν στις πιέσεις του ο Καραμανλής αλλά και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος ως alter ego του τότε πρωθυπουργού, φαίνεται ότι έκανε deal με τον -τότε- πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, αλλά και με άλλους διαπλεκόμενους εκδότες – δημοσιογράφους, οι οποίοι επειδή θιγόντουσαν άλλα -δικά τους- συμφέροντα από την κυβέρνηση Καραμανλή, μπήκαν πρόθυμα κι αυτοί στο παιχνίδι για μήνες ολόκληρους, εξυπηρετώντας ακόμη και ξένα συμφέροντα, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή»!

Ο Θοδωρής Ρουσσόπολος σπάει τη σιωπή του για την υπόθεση-διαβάστε το άρθρο του Πάρι Κουρτζίδη για το Red PepperNewsTV

Ρουσόπουλος: «Μας χτύπησαν άνθρωποι των ΜΜΕ, που δεν τους κάναμε χατιράκια, ενώ είχαν προβλήματα με τη δικαιοσύνη»!

Δικαιωμένος και σαφώς ανανεωμένος μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, χωρίς έπαρση, αλλά με ψηλά το κεφάλι, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο πάλαι ποτέ κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας στην εφημερίδα «AXIA news» -ΑΞΙΑ του Σαββατοκύριακου, που εκτάκτως λόγω εθνικής επετείου κυκλοφορεί από Παρασκευή 24/3- και στους δημοσιογράφους Νατάσα Μποϊλέ (και στον υπογράφοντα Πάρι Κουρτζίδη), δείχνει ξεκάθαρα τους σκευωρούς τού δήθεν σκανδάλου για το Βατοπέδι…

«Με χτύπησαν άνθρωποι των ΜΜΕ, που είχαν προβλήματα με την δικαιοσύνη, ίσως γιατί περίμεναν από εμένα χατιράκια που δεν τους έκανα…», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ρουσόπουλος, ενισχύοντας έτσι και την καταγγελία του γνωστού ποινικολόγου Περικλή Σταυριανάκη ο οποίος, όπως δηλώνει αποκλειστικά στο RPNTV.gr «ο Κοντομηνάς την ημέρα που η τότε εισαγγελέας Εφετών (σήμερα εισαγγελέας Αρείου Πάγου) Ξένια Δημητρίου παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης του καναλάρχη και -τότε- ιδιοκτήτη ασφαλιστικής εταιρείας, Δημήτρη Κοντομηνά, για απάτη 220.000.000 ευρώ, περίπου, σε βάρος Ελλήνων της Νοτίου Αφρικής, ξεκίνησε το ίδιο βράδυ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σταθμού του να παίζει το δήθεν σκάνδαλο Βατοπεδίου».

Ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτει μάλιστα ότι «αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα βρει τους δημοσιογράφους και τον τηλεοπτικό σταθμό που καταδίκασα για όσα συκοφαντικά είπαν εναντίον μου».

Αναφερόμενος στην πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή, που είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στην εξουσία ο Γ. Παπανδρέου, να ακυρωθεί η κατασκευή των ρώσικων αγωγών, αλλά και να μπει η χώρα σε ΔΝΤ και μνημόνιο, δηλώνει με νόημα ότι «δεν ήταν μόνο πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχείρησαν να τον σπιλώσουν, αλλά και της ΝΔ, που τώρα δεν βρίσκονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα»…

Ερωτηθείς για το αν πρέπει η ΝΔ να συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και ειδικά για το αν πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεργαστεί με τον πολιτικό χώρο στους κόλπους του οποίου βρίσκονται «σκευωροί» του δήθεν σκανδάλου του Βατοπεδίου, που δολίως είχαν προς στιγμήν επιχειρήσει να αποκρύψουν στοιχειά από την ελληνική δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να σπιλώσουν τον Καραμανλή και τα στελέχη της κυβέρνησης του, δείχνει να βάζει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον: «Ας ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Οι συνεργασίες των κομμάτων γίνονται για το καλό της Δημοκρατίας και της χώρας. Το 1989, ο Χαρίλαος Φλωράκης, όταν τον κατηγόρησαν για τη συνεργασία με τη ΝΔ, απάντησε πως θα συνεργαστεί και με τον διάβολο ακόμη, αν αυτό απαιτεί το συμφέρον του τόπου».

Μιλώντας δε για το αν πρόκειται να πολιτευτεί ξανά, τώρα που δικαιώθηκε ηθικά και νομικά, δηλώνει ότι, «όπως κάποτε, έτσι και τώρα έχει δουλειά, ωστόσο, το σκέφτεται, το σταθμίζει, το ζυγίζει, κι όταν είναι έτοιμος θα ανοίξει τα χαρτιά του». Εν τούτοις, προσθέτοντας ότι «με την ψήφο του λαού έρχεται το απόλυτο επισφράγισμα της δικαίωσης, χωρίς όμως να αποτελεί και τον μόνον δρόμο προς αυτήν…», δείχνει η απόφαση του να κλίνει προς την επάνοδο του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε λίγες ώρες μετά την απόφαση για το Βατοπέδι με τον Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην πλατεία Μαβίλη λέει χαρακτηριστικά και με ιδιαίτερο νόημα: «Όταν βλέπεις συχνά έναν άνθρωπο, οι συζητήσεις μαζί του δεν υποκύπτουν σε κανόνες ρεπορτάζ. Ήταν και ήμουν σε εκείνη τη συνάντηση με ανάμικτα αισθήματα. Χαρούμενοι για το αίσιο τέλος, λυπημένοι για την ταλαιπωρία τόσων ετών και τις λοιδορίες, θλιμμένοι για την απώλεια του φίλου Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος πέρασε με την οικογένειά του έναν Γολγοθά. Η οικογένεια του Γιάννη δεν θα μπορούσε να γελά εκείνη την ημέρα, και αυτό δεν χρειάζεται να το εξηγήσω περισσότερο»…

Τέλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι υπάρχει εισήγηση της ελληνικής δικαιοσύνης για να υπάρξει δίκη για τις υποκλοπές και το σχέδιο Πυθία, δηλαδή για την προσπάθεια δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή, κι αν ένα ακόμη «αόρατο χέρι» εμποδίζει την εξέλιξη αυτή, επηρεαζόμενο ή και ελεγχόμενο από δυνάμεις εντός και εκτός της χώρας που ενδεχομένως να θέλουν να εμποδίσουν τη δικαιοσύνη να πράξει το έργο της, κι έτσι συνεχίζεται σχεδόν δύο χρόνια η εκκρεμότητα να πάρει δικάσιμο η υπόθεση αυτή, λέει: «Αυτό με υπερβαίνει. Όχι, φυσικά δεν το πιστεύω. Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα κινείται με αργούς ρυθμούς. Το είδαμε και στο Βατοπέδι. Τελείωσε η ποινική υπόθεση μετά από εννέα χρόνια και ακόμη η αστική, δηλαδή το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι σε εκκρεμότητα».

Ο Ηγούμενος Εφραίμ μετά την αθώωση για το Βατοπέδι – Κώστας Καραμανλής «Το Βατοπέδι δεν ήταν απλώς ένα μιντιακό κατασκεύασμα»

Ο Ηγούμενος Εφραίμ μετά την αθώωση για το Βατοπέδι

Κώστας Καραμανλής «Το Βατοπέδι δεν ήταν απλώς ένα μιντιακό κατασκεύασμα»

Την ακράδαντη πεποίθησή του ότι η Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου εκφράζει ο ηγούμενος Εφραίμ ο Βατοπεδινός, μιλώντας αποκλειστικά στη Realnews.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο έκρινε ομόφωνα αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση των ανταλλαγών με το ελληνικό Δημόσιο έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, ο «πρωταγωνιστής» αυτής της υπόθεσης απαντά για όλους και για όλα.

Εννέα χρόνια αφότου ξέσπασε το αποκαλούμενο «σκάνδαλο μεγατόνων», το οποίο προκάλεσε παραιτήσεις υπουργών, απομακρύνσεις υπηρεσιακών παραγόντων από τις θέσεις τους, εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή και αναταράξεις στη Δικαιοσύνη, ο ηγούμενος κάνει λόγο για μια «δοκιμασία».

Για τις άλλες παραμέτρους της υπόθεσης αυτής, όπως είναι οι πολιτικές, σημειώνει ότι «δεν μας αφορούσαν ποτέ και δεν μας αφορούν και σήμερα». Άλλωστε, όπως επισημαίνει, ούτε για αυτή την υπόθεση πίστευαν πολλοί ότι θα έχει τη συγκεκριμένη κατάληξη. «Πριν από μερικά χρόνια δινόταν η αίσθηση ότι δεν θα υπάρξει αθώωση» λέει, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «εμείς ποτέ δεν χάσαμε την πίστη μας».

Εξάλλου συμπληρώνει ότι «ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι το Δημόσιο είναι αυτό που προσπαθεί να αφαιρεί την περιουσία της εκκλησίας και των μονών και όχι η εκκλησία και οι μονές την περιουσία του Δημοσίου».

Ποιους φωτογραφίζει ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ως σκηνοθέτες της σκευωρίας;

«Το Βατοπέδι δεν ήταν απλώς ένα μιντιακό κατασκεύασμα»

Ο Ηγούμενος Εφραίμ μετά την αθώωση για το Βατοπέδι

Κώστας Καραμανλής «Το Βατοπέδι δεν ήταν απλώς ένα μιντιακό κατασκεύασμα»

«Το Βατοπέδι δεν ήταν απλώς ένα μιντιακό κατασκεύασμα» επεσήμανε σε στενούς του συνεργάτες ο Κώστας Καραμανλής, στο περιθώριο της απόφασης της Δικαιοσύνης που αθωώνει όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «αυτό δεν αρκούσε για να λάβει το θέμα τις διαστάσεις που έλαβε». Οι καλά μυημένοι επιμένουν πως ακόμα και ξένοι παράγοντες συνέβαλαν στην υπονόμευση της τότε κυβέρνησης και στην υποδαύλιση της υπόθεσης, που είχε πολλές προεκτάσεις, με αναταράξεις στον χώρο της οικονομίας, της Δικαιοσύνης, της Εκκλησίας αλλά και έντονες πολιτικές συγκρούσεις.

Έμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν τη συχνή παρουσία τού τότε Αμερικανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, Χόιτ Μπράιαν Γι, στη μονή Βατοπεδίου πριν ακόμα ξεσπάσει η υπόθεση.

Οι επισκέψεις αυτές του 40χρονου Αμερικανού στο Άγιον Όρος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ίδιος καθυστερούσε τη μετάβασή του σε άλλο πόστο, αλλά και η πεποίθησή του ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί στη χώρα μας ενισχύουν όλα αυτά τα σενάρια.

Ο πρώην Πρωθυπουργός αυτά τα εννέα χρόνια που απασχολεί η υπόθεση δεν είχε μιλήσει ποτέ, παρά μόνο μια φορά με αφορμή τον θάνατο του στενού του φίλου και συνεργάτη Γιάννη Αγγέλου, που επίσης είχε κατηγορηθεί. Μάλιστα τότε ο Κ. Καραμανλής δήλωσε πως «το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι». Αυτό επανέλαβε και στη γραπτή του δήλωση το πρωί της προηγούμενης Τρίτης, όταν έγινε γνωστή η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Ο Κ. Καραμανλής σύμφωνα με συνομιλητές του, υποστηρίζει πως «το Βατοπέδι αποτέλεσε ορόσημο όχι απλώς για την πτώση της κυβέρνησής του, αλλά και για αλλαγή της ατμόσφαιρας σε όλη τη χώρα».

Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για το Βατοπέδι – ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΤΩΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ που εφεραν στην Ελλάδα τους τοκογλύφους απατεώνες τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΒΛΕΠΕ ΓΑΠ)

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ! ΝΔ «Δικαίωση της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή…»

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ! Αθωώθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι

Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή για το Βατοπέδι (Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι)

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ! Τι δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ! «Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν…»

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ! «Ευχαριστούμε τον Θεό και την Παναγία για την αίσια έκβαση…»

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ! Ποίημα-τρολ από πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ!!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ! Καμμένος: «Πολιτική τρομοκρατία» κατά Καραμανλή

Σφοδρή επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε μέσω ανακοίνωσης το ΚΙΔΗΣΟ μετά την αθωωτική απόφαση για το Βατοπέδι.

«Οχτώ χρόνια μετά την πλήρη αφωνία, ο πρώην Πρωθυπουργός αντί να μιλήσει για τη χώρα, αντί να εξηγήσει πώς την οδήγησε σε πλήρη εκτροχιασμό, βγήκε σήμερα ως αγανακτισμένος, για να πανηγυρίσει την απόφαση του Βατοπεδίου. Από την οποία μάλλον κατάλαβε ότι δικαιώθηκε…», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή του το Κίνημα.

«Να επισημάνουμε στον κ. Καραμανλή ότι οι «παραπλανηθέντες Υπουργοί» του, με τη σημερινή δικαστική απόφαση παύουν να θεωρούνται «παραπλανημένοι», αφού το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι – υπάλληλοι «εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές» (της δικής του δηλαδή Κυβέρνησης)», συμπληρώνει και υπογραμμίζει ότι «επίσης, ότι η έκταση που μεθόδευε με άκρα επιμέλεια το κυβερνητικό του επιτελείο να παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου για να ανταλλαγεί κατόπιν με πολυτελή δημόσια ακίνητα, αναγνωρίζεται με την σημερινή απόφαση ότι είναι «δημόσια».

Ότι δηλαδή με τις κυβερνητικές του μεθοδεύσεις αντηλλάγησαν δημόσια ακίνητα που χαρίστηκαν, με δημόσια ακίνητα. Οι επισημάνσεις αυτές ισχύουν και για όλους τους συμπανηγυρίζοντες, που σπεύδουν να μιλήσουν για φούσκα και δήθεν σκάνδαλο».

 

Καταλήγοντας, το ΚΙΔΗΣΟ υπογραμμίζει ότι «είναι θλιβερό για τους Έλληνες και τη χώρα, ότι κ. Καραμανλής, αν και πρώην πρωθυπουργός, μίλησε σήμερα ως άρχοντας της συγκάλυψης και του σκότους, μόνο και μόνο για να ρίξει εκ νέου σκιά στις δικές του ανομίες. Αυτά ως αρχή».

 

Υπόθεση Βατοπέδι: Τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα

Π. Σταυριανάκης: Ο Alpha ξεκίνησε το «Βατοπέδι»… ανήμερα της ποινικής δίωξης του Κοντομηνά!

Ρουσόπουλος: «Μας χτύπησαν άνθρωποι των ΜΜΕ, που δεν τους κάναμε χατιράκια, ενώ είχαν προβλήματα με τη δικαιοσύνη»!

Οι εκτάσεις αποτελούν αρχαία δίκαια του μοναστηριού

Το Βατοπέδι δεν ήταν απλώς ένα µιντιακό κατασκεύασµα…

ΒΑΤΟΠΕΔΙ…. Από «ΣΗΜΑΙΑ» «ΒΑΤΕΡΛΩ» ! Διασυρμός των ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ!!