Επιβεβαιώνεται η στρατηγική συμμαχία με την Ιαπωνία ως απάντηση στην Βόρεια Κορέα

Το μήνυμα της πολεμικής αποφασιστικότητας της Ουάσιγκτον μεταφέρει στο Τόκιο, ο Μάικ Πενς

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται ότι θα διαβεβαιώσει την Ιαπωνία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ουάσιγκτον, έναντι της απειλής για τη σταθερότητα της περιοχής από το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Ο Πενς τόνισε ότι το πολλαπλό πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ κατά της Συρίας, αλλά και ο βομβαρδισμός με τη συμβατικού τύπου αμερικανική υπέρ-βόμβα κατά του Αφγανιστάν, έδειξαν πρακτικά την αποφασιστικότητα της Ουάσιγκτον προκειμένου να επιλύσει και το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Πενς απογειώθηκε για το Τόκιο, από μία αμερικανική στρατιωτική βάση στα νότια της Σεούλ, έχοντας διαβεβαιώσει την ηγεσία της χώρας για τη σθεναρή συμμαχία αποφασιστικής σημασίας, μεταξύ των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα, που έχει πραγματοποιήσει μια σειρά πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι η «εποχή της στρατηγικής υπομονής» των ΗΠΑ έχει λήξει.

Η Βόρεια Κορέα έχει πολλές απειλήσει με καταστροφή την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, αλλά και τις ΗΠΑ, ενώ η Πιονγιάνγκ επιμένει στην επιθετική πολιτική που ασκεί, μετά και την αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Κιμ Ιν Ριόνγκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη δημιουργία «μιας κατάστασης κατά την οποία μία πυρηνική σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή» τονίζοντας ότι η επόμενη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας θα γίνει «σε χρόνο και τόπο, που θα αποφασιστούν από την βορειοκορεατική ηγεσία».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Χαν Σονγκ-Ριόλ δήλωσε στο BBC ότι οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων θα εξακολουθήσουν να γίνονται «σε εβδομαδιαία, μηνιαία, αλλά και ετήσια βάση».

Θέματα περιφερειακής ασφάλειας κυριαρχούν στη συνάντηση Πενς-Άμπε, ενώ η Ουάσιγκτον επιδιώκει την υπογραφή διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (FTA) με το Τόκιο

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα από το Τόκιο ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τη Βόρεια Κορέα. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στην αποφασιστικότητα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να συνεργαστεί με την Ιαπωνία, την Κίνα, αλλά και τη Νότια Κορέα, προκειμένου η κλιμάκωση της έντασης να εκτονωθεί ειρηνικά.

«Κατανοούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο λαός της Ιαπωνίας μετά την κλιμάκωση της έντασης στη θαλάσσια περιοχή που τη χωρίζει από την Κορεατική Χερσόνησο. Είμαστε μαζί σας κατά 100%», δήλωσε ο Πενς στο Τόκιο πριν από το μεσημεριανό γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι υποστηρίζει τη στάση του Τραμπ που έχει δηλώσει ότι η «στρατηγική υπομονή» με τη Βόρεια Κορέα εξαντλήθηκε, ενώ όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές.

Η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει σε έναν αριθμό πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ έκανε και μία αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση προχθές, μία ημέρα μετά τους επίσημους εορτασμούς για την «Ημέρα του Ήλιου» και τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση που την χαρακτήρισε.

Το μεσημεριανό γεύμα εργασίας μεταξύ του Πενς και του Άμπε εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας, ενώ διεξάγεται πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, με τον οποίο θα συζητήσει ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.

Πριν από την άφιξη του Πενς στο Τόκιο, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος είχε συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Εμπορίου Χιροσίγκε Σέκο. Ο Ρος, που φέρεται να έχει μια σκληροπυρηνική προσέγγιση σε θέματα εμπορίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με το Τόκιο μέσω της υπογραφής σχετικής συμφωνίας.

Το Τόκιο, αποτελεί το δεύτερο σταθμό της 10ήμερης περιοδείας του Πενς στην Ασία, με κεντρική επιδίωξη την μεταφορά του μηνύματος ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει την ενίσχυση του διμερούς πλαισίου των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε το πλαίσιο εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (TPP).

Πηγή {ΑΠΕ-ΜΠΕ}