Τραγικός απολογισμός-Υπο διερεύνηση τα αίτια του περιστατικού-Οι δηλώσεις των πολιτικών κομμάτων

Τραγωδία στο Σαραντάπορο

Τέσσερις νεκροί και μία τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ότι ανήκουν: στον υποστράτηγο, Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη (ΤΘ), Θωμά Αδάμου, στον ταγματάρχη (ΑΣ), Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγό (ΑΣ), Κωνσταντίνο Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη, εκτός κινδύνου, η αρχιλοχίας (ΑΣ), Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος, ενώ η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό,,Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστα Δουζίνα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος, Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των εκλιπόντων στρατιωτικών.

Στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι», στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου.

Στο σημείο της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου «Χιούι», στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης και ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Ευαγγέλου.

Το ελικόπτερο εκτελούσε πτήση από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, έκανε στάση στη Λάρισα και είχε προορισμό την Κοζάνη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης μεταφέρονται οι σοροί των επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μεταφέρονται οι σοροί των τεσσάρων άτυχων επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου, το οποίο συνετρίβη στη περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας, σήμερα το πρωί.

Η τραυματίας αρχιλοχίας μεταφέρθηκε στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης όταν ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο είχε απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα (στην οποία είχε σταματήσει προκειμένου να επιβιβαστούν από την 110 Π.Μ. στελέχη της 1ης Στρατιάς) στην Κοζάνη, χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και αναλήφθηκε επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Λίγη ώρα αργότερα τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή διαπίστωσαν πως το ελικόπτερο είχε καταπέσει, ενώ από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Οι σοροί των τεσσάρων αξιωματικών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΠτΔ για το θάνατο των αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων

Τη βαθιά οδύνη και ειλικρινή ευγνωμοσύνη της πατρίδας και του λαού προς τους ηρωικούς αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής Άμυνας, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο του υποστράτηγου Ιωάννη Τζανικίδη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή από την πτώση του ελικοπτέρου, στο οποίο επέβαιναν, στο Σαραντάπορο.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του:

«Η Πατρίδα και ο Λαός μας εκφράζουν, μαζί με την βαθιά οδύνη, ειλικρινή ευγνωμοσύνη προς τους ηρωικούς Αξιωματικούς που έπεσαν στον βωμό της θωράκισης της Εθνικής μας Άμυνας και της χαλύβδωσης του φρονήματος των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ας είναι η θυσία τους κορυφαία παρηγοριά για τις οικογένειές τους, προς τις οποίες εκφράζω θερμά συλλυπητήρια αλλά και αμέριστη συμπαράσταση».

ΥΠΕΞ: Συγκλονισμένοι για το τραγικό συμβάν της πτώσης του ελικοπτέρου

 Συγκλονισμένο δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών για την τραγική είδηση της απώλειας των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε, σήμερα, στην περιοχή του Σαρανταπόρου.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων και την αμέριστη συμπαράσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 

Βαθιά θλίψη Κυρ. Μητσοτάκη για την απώλεια των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Tη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, του ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και του υπολοχαγού Κωνσταντίνου Χατζή, κατά την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, στο Σαραντάπορο εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και εύχεται ταχεία ανάρρωση στην τραυματία αρχιλοχία Βασιλική Πλεξίδα. «Προσβλέπω στην ταχεία διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος. Οι Έλληνες οφείλουμε πολλά στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Κάτω από αντίξοες συνθήκες, με αυταπάρνηση και περηφάνεια, με το αξιόμαχο και το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσής τους, υπηρετούν την ειρήνη και την ασφάλεια της πατρίδας μας» τονίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Το ΚΚΕ για το πολύνεκρο δυστύχημα στο Σαραντάπορο

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο των αξιωματικών του ελληνικού Στρατού, που με τραγικό τρόπο έφυγαν σήμερα από τη ζωή, από πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν.

«Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Επίσης, εύχεται ταχεία ανάρρωση στην αρχιλοχία που τραυματίστηκε στο δυστύχημα.

 

Συντετριμένος ο πολιτικός κόσμος

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκφράζω τα  συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και την ηθική μας συμπαράσταση στο ΓΕΣ.” αναφέρει ο Κοινοβουλευτικός Εκπροσώπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

“Να υποκλιθούμε στις οικογένειες των στελεχών του Στρατού που χάθηκαν στο Σαραντάπορο. Περιμένουμε όλοι το πόρισμα για τα αίτια.” έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter, o επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

 

Πηγή