Η “νέα πραγματικότητα” της Κομισιόν εφιάλτης για τους εργαζόμενους γονείς

«Μη χρησιμοποιείτε τους γονείς ως πρόσχημα για την προώθηση της μερικής απασχόλησης»

 
– Παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον Κοινωνικό Πυλώνα και την πρόταση Οδηγίας για την «εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής»
 
 Το βίντεο με την παρέμβαση της Κ. Κούνεβα στη συνέχεια
 
Να μη χρησιμοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων ως πρόσχημα για την προώθηση της μερικής απασχόλησης κάλεσε την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα, παρεμβαίνοντας χθες (26/4) στη «μίνι ολομέλεια» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. «Αυτός είναι ο στόχος του Πυλώνα; Ν’ αυξήσει την κακοπληρωμένη μερική απασχόληση;» αναρωτήθηκε η Κ. Κούνεβα, σχολιάζοντας έτσι την πρόθεση της Κομισιόν να προωθήσει σχέδιο Οδηγίας το οποίο θα δίνει στους γονείς παιδιών μέχρι την ηλικία των 12 ετών την «επιλογή» να εργαστούν με μερική απασχόληση- και φυσικά μειωμένες αποδοχές. Έτσι, διατυπώνεται εύλογα ο φόβος ότι η «εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» που είναι ο διακηρυγμένος στόχος της προτεινόμενης οδηγίας, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες, μέσω των επιτρόπων Φρανς Τίμερμανς, Μαριάν Τίσεν και Βάλντις Ντομπρόβσκις, έναν οδικό χάρτη για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, παρουσιάζοντας ως πρώτη πρωτοβουλία εφαρμογής την προτεινόμενη Οδηγία για την «εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» για γονείς ανηλίκων και εργαζόμενους που φροντίζουν μέλη της οικογένειάς τους, που έχουν ανάγκη (αναπήρους, ηλικιωμένους, παιδιά κ.α.). Η αμφιλεγόμενη ρύθμιση προβλέπει «δικαίωμα» των γονιών να συμφωνήσουν με τον εργοδότη «ευέλικτη απασχόληση» (μειωμένο ή ευέλικτο ωράριο, ευελιξία στον χώρο παροχής εργασίας) μέχρι τα παιδιά να γίνουν 12 ετών, φυσικά με αντίστοιχη μείωση αποδοχών και άλλων παροχών. Η μερική απασχόληση έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 20% σε όλη την Ε.Ε., ενώ σε ορισμένες χώρες αγγίζει και το 50%, εξέλιξη που φυσικά δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις ανάγκες των γονέων και των οικογενειών τους, αλλά με τη μείωση του εργατικού κόστους για τους εργοδότες.
Σημειώνεται, ότι μόλις προ ενός έτους η Κομισιόν απέσυρε Οδηγία για επέκταση της άδειας μητρότητας (τοκετού) στις 20 εβδομάδες, από τις 16 που ισχύουν μέχρι σήμερα, λόγω της άρνησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει.
Ολόκληρη η παρέμβαση της Κ. Κούνεβα έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι της Κομισιόν, λέτε ότι θέλετε να κατοχυρώσετε «τις αρχές και τα κοινωνικά δικαιώματα στις νέες πραγματικότητες». Όμως, πώς ορίζετε τη νέα πραγματικότητα; Γιατί ο γερμανικός Τύπος έγραψε ότι για τους εργαζόμενους γονείς η Κομισιόν θέλει να προωθήσει τη μερική απασχόληση για έως και 12 χρόνια; Αυτός είναι ο στόχος του Πυλώνα; Να αυξήσει την κακοπληρωμένη μερική απασχόληση και την αδήλωτη εργασία;
Αν θέλετε να στηρίξετε τους εργαζόμενους γονείς βγάλτε απ’ το ψυγείο την πρόταση Οδηγίας για άδεια μητρότητας 20 εβδομάδων! Θεσπίστε την άδεια πατρότητας! Προωθήστε μείωση ωραρίου χωρίς μείωση μισθών και περισσότερες δομές για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών!»