Υπέγραψαν συμφωνία για αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες-Εντονες διαμαρτυρίες από τη μεριά της Συρίας

Συμφωνία για τη Συρία χωρίς τη Συρία. Δεν υπέγραψαν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1 των ΑΣΤΑΝΑ για safe zones oι αντιπροσωπείες συριακής κυβέρνησης και »ανταρτών»

Η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν υπέγραψαν ένα μνημόνιο για την εγκαθίδρυση «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη Συρία με σκοπό να σταματήσουν οι μάχες στη χώρα.

Οι επικεφαλείς των αντιπροσωπειών των 3 χωρών υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις στην Astana, στο Kazakhstan, υπέγραψαν το κείμενο.

Το sputnik κάνει λόγο για 4 »ζώνες ασφαλείας » που θα δημιουργηθούν στη Συρία μετά τη υιοθέτηση του κειμένου της ρωσικής πρότασης.

Σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού κειμένου οι εγγυήτριες χώρες της εκεχειρίας στη Συρία στο πλαίσιο του σχεδίου αναφορικά με τη δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης δεσμεύνονται να δημιουργήσουν εντός μια περιόδου 5 ημερών μετά την υπογραφή του mémorandum, μια ομάδα εργασίας για να το θέσουν σε εφαρμογή.

«5 ημέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου οι εγγυήτριες χώρες θα δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας στο επίπεδο αντιπροσώπων habilités για να καθορίσουν τα όρια της αποκλιμάκωσης ,της ζώνες της έντασης και της ασφάλειας και για να επιλύσουν τεχνικής φύσης προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του mémorandum », αναφέρει μια από τις παραγράφους του σχεδίου.Οι ζώνες αυτές αφορούν περιοχές σε Idlib, στο βορρά της πόλης Homs, στην Αν, Ghouta και στο νότο της Συρίας

Συμφωνία για τη Συρία χωρίς τη Συρία. Δεν υπέγραψαν το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 1 των ΑΣΤΑΝΑ για safe zones oι αντιπροσωπείες συριακής κυβέρνησης και «ανταρτών».

Η Ρωσία,το Ιράν και η Τουρκία υιοθέτησαν την Πέμπτη στα Astana το τελευταίο ρωσικό σχέδιο για το συριακό που προβλέπει ζώνες ασφαλείας για να εγκαθιδρύσει μια διαρκή εκεχειρία σε πολλές περιοχές.

Οι εκπρόσωποι των 3 χωρών υπέγραψαν ένα «μνημόνιο για την δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης» , ανέφερε ο ΥΠΕΞ του Καζακστάν ο Kaïrat Abdrakhmanov χρησιμοποιώντας τον όρο της διαπραγμάτευσης.

Η ισχύς τους θα είναι «6μηνη με δυνατότητα προέκτασης», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Vladimir Poutine για συριακό ο Alexandre Lavrentiev.

«Προσανατολιζόμαστε να μην έχουν ημερομηνία λήξης» , πρόσθεσε εκτιμώντας ότι αυτή η συμφωνία « ανοίγει το δρόμο για τη διατήρηση της ενότητας της Συρίας». «Αυτή είναι μια μέρα σημαντική», χαιρέτισε από την πλευρά του τη συμφωνία ο Staffan de Mistura, του ΟΗΕ ομοίως παρόν.

Η συμφωνία δεν υπογράφτηκε αντίθετα ούτε από τους απεσταλμένους της συριακής κυβέρνησης ούτε από τους αντάρτες που ήταν παρόντες στ΄ Astana.

Η Δαμασκός δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία δια του Bachar al-Jaafari. Πριν την υπογραφή οι αντάρτες είχαν ομολογήσει ότι πρόκειται για ένα μέτρο « για τη βελτίωση της δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης των πολιτών ». Αλλά λόγω του ότι το Ιράν ήταν ένας από τους που υπέγραψαν το κείμενο τουλάχιστον 3 μέλη τους αποχώρησαν διαμαρτυρόμενα.

« Δεν λαμβάνουμε μέρος σε αυτήν τη συμφωνία μεταξύ των 3 χωρών. Καλά ακούσατε δεν είμαστε σύμφωνοι καθόλου καθώς το Ιράν (…) είναι ένας εγγυητής αυτής της συμφωνίας », είπε σε συνέντευξη τύπου ο Oussama Abou Zeid, ο εκπρόσωπος τύπου της αντιπροσωπείας τους.

Γι αυτό πρόκειται να δημιουργηθούν « safe zones » ή ζώνες οι λεγόμενες « της αποκλιμάκωσης », ένας όρος flou που θα μπορούσε να προσεγγίζει σε μια zone tampon χωρίς σε κάθε περίπτωση να εμπεριέχει τη μαζική ανάπτυξη στρατιωτών για να διασφαλιστεί η εκεχειρία.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του τουρκικού ΥΠΕΞ οι « ζώνες αποκλιμάκωσης » θα δημιουργηθούν στο σύνολο της επαρχίας Idleb, και σε ζώνες περιορισμένες στις επαρχίες Λαττάκειας,Χαλεπίου, Hama, Homs και Δαμασκού στην Αν Ghouta όσο και σε Deraa και Kuneitra.

Η α΄εκδοχή του σχεδίου στην αραβική που εξασφάλισε το AFP, προέβλεπε τη δημιουργία μόνο 4 ζωνών.

Σύμφωνα με αυτήν την εκδοχή, « safe zones » θα σχηματιστούν γύρω από τις « ζώνες αποκλιμάκωσης » με σημεία ελέγχου και κέντρα επιτήρησης από συριακό στρατό και »αντάρτες ». Στρατιωτικές μονάδες των  «παρατηρητών » χωρών που δεν διευκρινίζονται θ΄αναπτυχθούν. Σύμφωνα με τα ρώσικα πρακτορεία η Μόσχα είναι έτοιμη να στείλει παρατηρητές.

Στα αφορούμενα εδάφη θα εφαρμοστούν no fly zones υπό την προυπόθεση πως δεν θα υπάρχει καμιά στρατιωτική δραστηριότητα σε αυτά», είπε ο Poutine.

Πηγή