Κοινή ανακοίνωση με την οποία διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας τη χώρα για για σχέσεις με την τρομοκρατία, εξέδωσαν η Σαουδική Αραβία, τα Ηωνμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος.

 
Η απόφαση της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων φαίνεται ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας κατά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνέπειες για το Κατάρ αναμένονται καταστροφικές καθώς Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ και ΗΠΑ είναι οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι του, που συνεπάγεται ότι η οικονομία θα μαραζώσει.
 
Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία έχει ο χρόνος ανακοίνωσης καθώς συμπίπτει με την έναρξη των επιχειρήσεων για την κατάληψη της Ράκκα, της ντε φάκτο πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
 
Ένταση στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες της περιοχής προκλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα όταν το πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ είχε μεταδώσει ότι ο εμίρης του Κατάρ έκανε επικριτικές δηλώσεις για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για αντιπαλότητες στην περιοχή. Στη συνέχεια διαψεύστηκε η είδηση από το Κατάρ και ισχυρίστηκαν ότι το πρακτορείο ειδήσεων είχε δεχθεί επίθεση από hackers, εξήγηση που δεν βρήκε ευήκοα ώτα όμως.
 
Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί όμως και κατά την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία όταν το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε εικόνες από διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ. Η ιδιαίτερα επικριτική στάση του τηλεοπτικού δικτύου έχει ενοχλήσει τον Οίκο των Σαούντ, ενώ τώρα το τέθηκε και από τον Λευκό Οίκο.
 
Στην ανακοίνωση κατηγορούν το εμιράτο του Κόλπου ότι αποσταθεροποιεί με τη δραστηριότητά του την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανόμενης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
 
Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο SPA ανέφερε ότι το Ριάντ έκλεισε τα σύνορά του με το Κατάρ, διακόπτοντας όλες τις επαφές από εδάφους, θάλασσας και αέρος.
 
Η κίνηση έγινε, όπως αναφέρει η σαουδαραβική κυβέρνηση, «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».
 
Η Αίγυπτος έκλεισε επίσης τα σύνορά της, λιμάνια και αεροδρόμια σε όλα τα αεροσκάφη και τα πλοία του Κατάρ.
 
Τα ΗΑΕ έδωσαν διορία 48 ωρών στους διπλωμάτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν το έδαφός τους. Το Αμπού Ντάμπι κατηγόρησε ανοικτά την Ντόχα ότι υποστηρίζει, χρηματοδοτεί και εναγκαλίζεται την τρομοκρατία, καθώς και «σεχταριστικές οργανώσεις».
 
Το Μπαχρέιν διέκοψε επίσης κάθε δεσμό με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητά και την ασφάλειά του, εμπλεκόμενο στις εσωτερικές του υποθέσεις.
 
Η διεθνής συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία η οποία αντιμάχεται τους ιρανόφιλους, σιίτες μουσουλμάνους αντάρτες Χούδι και τους συμμάχους τους στην Υεμένη, απέβαλε επίσης το Κατάρ από τις τάξεις της, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, ενώ διατηρεί επαφές και «παζαρεύει» με τους πολιτοφύλακες Χούδι.
 
Οι τέσσερις χώρες, καθώς και το Κατάρ, είναι σουνιτικές μουσουλμανικές, με την εξαίρεση του Μπαχρέιν, όπου η μεν πλειοψηφία του πληθυσμού είναι σιίτες μουσουλμάνοι, η δε βασιλική οικογένεια της χώρας σουνιτική και σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αποστάσεις από τη Μουσουλμανική Αδερφότητα πήρε ακόμα και η παλαιστινιακή Χαμάς, η οποία σε νέα διακήρυξη που εξέδωσε προ μερικών εβδομάδων δεν αναφέρεται στην έως τώρα μητρική της οργάνωση.