Του Κώστα Βενιζέλου

Δυο στοιχεία, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από το αποτέλεσμα του Δείπνου της Νέας Υόρκης. Πρώτο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναίρεσε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει για τη σύγκληση νέας Διάσκεψης.

 Τούτο άρχισε να το κάνει βαθμηδόν πριν ακόμη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις άφησε οριστικά πίσω του κατά τη διάρκεια του Δείπνου. Αυτό διαφαινόταν, ήταν προβλέψιμο, καθώς δεν έγινε για πρώτη φορά. Ένα ακόμη «δεσμεύομαι» που είχε την ίδια τύχη με τα προηγούμενα. Όταν, όμως, διαδικαστικές προτάσεις υποβάλλονται για να αναιρεθούν, ποια μηνύματα στέλνονται στην αντίπερα όχθη; Δεύτερο, για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στέκεται απέναντι από την Ελλάδα.

Τρεις φορές είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά τον τελευταίο δεκαπενθήμερο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον κ. Αναστασιάδη ξεκαθαρίζοντας του ότι δεν πρέπει να υπάρξει δέσμευση για σύγκληση νέας Γενεύης, που να δεσμεύει και την Αθήνα, χωρίς προηγηθεί προετοιμασία με συναντήσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Το θέμα της προετοιμασίας έθεσε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς που πρόσφατα βρισκόταν στη Λευκωσία. Αυτό δεν θα γίνει με βάση το ανακοινωθέν της Νέας Υόρκης καθώς ο κ. Άιντα, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους θα καταρτίσει ‘’κοινό έγγραφο’’ για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις.

Η Τουρκία δεν δέχεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις με την Ελλάδα πριν από τη Διάσκεψη για προφανείς λόγους  π.χ. για παγίωση της πενταμερούς). Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε κινήσεις που περιλαμβάνουν την Ελλάδα παραγνωρίζοντας τις θέσεις της και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της. Εκτιμά προφανώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τον «αδειάσει». Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως θα την αναγκάσει να δεχθεί να βρεθεί απέναντι από τους υπόλοιπους. Ήδη, στην Κύπρο κάποιες δυνάμεις άρχισαν την υπονόμευση της ελληνικής κυβέρνησης θεωρώντας πως με αυτό τον τρόπο θα πλήξουν την αξιοπιστία της ενόψει επιδιωκομένων από αυτούς των διεργασιών στο Κυπριακό.

Το έγγραφο για την Ασφάλεια, λοιπόν, θα συντάξει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με βάση τις συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Και στη βάση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης στη Γενεύη και της συνάντησης που ακολούθησε στο Μοντ Πελεράν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Άιντα έχει διαμορφώσει ήδη ένα αρχικό κείμενο με τους συνεργάτες του έχοντας υπόψη τις θέσεις που έχουν εκφραστεί. Είναι σαφές πως εκείνος θα αναλάβει να βρει, την κατά τη γνώμη του, «χρυσή τομή» μεταξύ των διαφορετικών προσεγγίσεων. Αυτό, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι θα σημαίνει.

Σίγουρα δεν σημαίνει πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και ούτε την κατάργηση των εγγυήσεων, που είναι κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες μετά το Δείπνο, έχει πολλές «εποικοδομητικές» ασάφειες. Είναι ενδιαφέρον να ακούσουμε τις επόμενες ημέρες, πέραν από την ανάλυση της ελληνοκυπριακής πλευράς και αυτή της τουρκοκυπριακής πλευράς. Όταν, για παράδειγμα, αναφέρεται πως «παράλληλα οι δυο ηγέτες θα συζητούν το εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών» τι εννοεί;

Παράλληλα με άλλο τραπέζι όπου θα συζητούν την Ασφάλεια; Και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε πριν τη Νέα Υόρκη πως δεν υπάρχει λόγος να συζητούνται αυτά τα θέματα στη Γενεύη από δυο πλευρές και όχι στην Κύπρο, γνώριζε κάτι τότε για το τι θα συζητείτο στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού; Το αποτέλεσμα του Δείπνου της Νέας Υόρκης, επιβεβαίωσε πως έχει πλέον θεσμοθετηθεί η πενταμερής διάσκεψη στο Κυπριακό: Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και «οι δυο πλευρές στην Κύπρο» ( πουθενά η Κυπριακή Δημοκρατία). Παρατηρητής η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, για Διάσκεψη εντός Ιουνίου, προφανώς έχει καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και συμφώνησαν οι Τούρκοι καθώς θεωρούν πως αυτό θα προκαλέσει ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια Διάσκεψη στο τέλος Ιουνίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπεί προσωρινά για να επανέλθουν οι εμπλεκόμενοι αργότερα. Στο μεσοδιάστημα είναι προγραμματισμένη γεώτρηση. Θα γίνει γεώτρηση μεσούσης της διαδικασίας και ενόψει της συνέχειας της Διάσκεψης;

*Φωτογραφία αρχείου