Ο πρώην διευθυντής του FBI είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δυσφήμισε τον ίδιο και την υπηρεσία

Ο πρώην διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, κατηγορώντας την κυβέρνησή του ότι δυσφήμησε τον ίδιο και την ομοσπονδιακή υπηρεσία και είπε «ψέματα», ενώ επανέλαβε πως ο πρόεδρος τον κάλεσε να αφήσει κατά μέρος μια πτυχή της έρευνας για την πιθανή ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, αυτήν που αφορούσε τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Στην κατάμεστη αίθουσα, ο 56χρονος Κόμεϊ αναφέρθηκε λεπτομερώς με επίσημο, σοβαρό τόνο στις πολλαπλές συζητήσεις του με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στην κατάθεσή του— η οποία αναμεταδόθηκε απευθείας από όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα — ενώπιον των περίπου δεκαπέντε μελών της Επιτροπής Πληροφοριών.

Ο Κόμεϊ απάντησε «όχι» στην ερώτηση αν ο Τραμπ απαίτησε ρητά σε κάποια από τις συνομιλίες τους να σταματήσει η έρευνα για την καταγγελθείσα ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και τον πιθανό συντονισμό με την εκστρατεία του υποψήφιου, αλλά αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πώς του ζήτησε να «εγκαταλείψει» την πτυχή της έρευνας που αφορούσε τον στρατηγό ε.α. Μάικλ Φλιν, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ο πρώην διευθυντής του FBI είπε «το ερμήνευσα ως οδηγία» αναφερόμενος στην επίμαχη φράση που απέδωσε στον πρόεδρο — ο Τραμπ αρνείται πως ζήτησε κάτι τέτοιο από τον Κόμεϊ.

Στην έγγραφη κατάθεσή του, ο πρώην εισαγγελέας ανέφερε πως αποφάσισε ήδη από την πρώτη του συνάντηση με τον Τραμπ, τον Ιανουάριο, να καταγράφει καταλεπτώς και γραπτώς όλες τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο, για τις μεθόδους του οποίου δεν έκρυψε την αποστροφή του.

Ακόμη ο Κόμεϊ αποκάλυψε στην ακρόαση ότι ζήτησε από έναν στενό του φίλο, έναν καθηγητή του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια που δεν κατονόμασε, να διαρρεύσει σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις του για τις συναντήσεις του με τον Τραμπ, οι οποίες οδήγησαν στον διορισμό ενός ειδικού εισαγγελέα — το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση αυτή τη 17η Μαΐου.

Λίγη ώρα αργότερα, ο καθηγητής του Κολούμπια Ντάνιελ Ρίτσμαν επιβεβαίωσε ότι αυτός διέρρευσε σε δημοσιογράφους τις σημειώσεις, επιβεβαιώνοντας σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Ο ειδικός εισαγγελέας, ο Ρόμπερτ Μούλερ, έχει πλέον στην κατοχή του τις σημειώσεις αυτές, διευκρίνισε ο Κόμεϊ.

Ο Τραμπ είχε υπονοήσει, σε ένα tweet του, ότι έχει στην κατοχή του καταγραφές των συζητήσεων οι οποίες αντικρούουν όσα λέει ο Κόμεϊ.

Ο πρώην διευθυντής του FBI σχολίασε ότι επέλεξε «προσεκτικά» τα λόγια του: «Έχω δει το tweet για τις καταγραφές. Αληθινά ελπίζω ότι υπάρχουν πράγματι καταγραφές».

Ορισμένοι ειδικοί σε νομικά θέματα θεωρούν πως η κατάθεση του Κόμεϊ ενδέχεται να ενισχύσει τα επιχειρήματα για την έναρξη μιας διαδικασίας στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Τραμπ και την απομάκρυνσή του από την προεδρία για παρακώλυση της δικαιοσύνης.

«Δεν νομίζω ότι είναι δική μου ευθύνη να κρίνω εάν η συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο αποτελούσε μια προσπάθεια παρακώλυσης» της έρευνας, αλλά «την εξέλαβα ως κάτι πολύ ενοχλητικό, πολύ ανησυχητικό», ανέφερε ο Κόμεϊ.

Η κατάθεση του Κόμεϊ μπορεί να έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για την προεδρία Τραμπ, καθώς ο ειδικός ανακριτής Μίλερ και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν παράλληλες έρευνες για τις καταγγελθείσες προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2016 και το εάν και κατά πόσον η εκστρατεία του Τραμπ συνεργάστηκε με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι προσπάθησε να αναμιχθεί στην αμερικανική πολιτική διαδικασία. Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε συνεργασία ή συνωμοσία.

Η κατάθεση του Κόμεϊ ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 20.00 (ώρα Ελλάδας).

«Ο Τραμπ δεν είναι ψεύτης»

Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν είναι ψεύτης», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά την ακρόαση του Τζέιμς Κόμεϊ.

«Μπορώ να δηλώσω μετά βεβαιότητος ότι ο πρόεδρος δεν είναι ψεύτης και, ειλικρινά, αισθάνομαι προσβεβλημένη από αυτήν την ερώτηση», είπε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων –μακριά όμως από τις τηλεοπτικές κάμερες– που είναι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο.

Η εκπρόσωπος υπογράμμισε επίσης ότι ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονται δίκαια και ότι προστατεύονται από τις παρεμβάσεις οποιουδήποτε. “Ο πρόεδρος αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τις εκλογές”, τόνισε.

Κατά την ενημέρωση, η Σάντερς βεβαίωσε επίσης ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα συνεχιστούν μέχρι να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν είχε αναρτήσει κανένα μήνυμα στο Twitter αφότου δόθηκε στη δημοσιότητα η γραπτή κατάθεση του Κόμεϊ, την Τετάρτη, σήμερα δεν απάντησε ευθέως στις «εκρηκτικές» κατηγορίες του τελευταίου αλλά προσπάθησε να εμψυχώσει τους υποστηρικτές του.

«Θα αγωνιστούμε και θα νικήσουμε» είπε στην ομιλία του σε μια συγκέντρωση Ευαγγελικών Χριστιανών. «Έχω έναν στόχο: να αγωνιστώ πρώτα για τους Αμερικανούς και την Αμερική. Οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες δεν θα ξεχαστούν ποτέ ξανά. Ξέρουμε να αγωνιζόμαστε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο και δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ, ποτέ» συνέχισε, σε μια ομιλία που θύμιζε τη ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας του.

Εν τω μεταξύ ο Μαρκ Κάσοβιτς, νομικός εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης ποτέ δεν είπε στον πρώην επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ ότι «χρειάζομαι αφοσίωση, περιμένω αφοσίωση», τονίζοντας ότι ο Τραμπ ποτέ δεν διέταξε είτε πρότεινε «τυπικώς ή ουσιαστικώς» στον Κόμεϊ να σταματήσει να ερευνά τον οποιοδήποτε, όπως τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

Ο Κάσοβιτς, με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI στην Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας, τόνισε ότι η ακρόαση του Κόμεϊ θεμελίωσε ότι ο Τραμπ δεν βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για σύμπραξη με Ρώσους αξιωματούχους ή για απόπειρα παρακώλυσης της έρευνας του FBI.

 

Κατηγόρησε τον Κόμεϊ για διαρροές «εμπιστευτικών συνομιλιών» με τον Τραμπ σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Κόμεϊ: Ο Τραμπ μου υπέδειξε να σταματήσω την έρευνα για τον Φλιν