Παρά το άσχημο αποτέλεσμα, και τις φωνές που ζητούν την παραίτησή της, η Τερέζα Μέι πήρε την εντολή 

Προς σχηματισμό κυβέρνησης οδηγείται η Βρετανία, πριν από λίγο η Τερέζα πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, με την υποστήριξη, αν και όχι την συμμετοχή, του ιρλανδικού κόμματος DUP.

Όπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η Τερέζα Μέι εξασφάλισε, λίγες ώρες μόνο μετά το καταστροφικό γι’ αυτήν αποτέλεσμα της κάλπης, την υποστήριξη των Ιρλανδών, που βγήκαν σαφώς ενισχυμένοι από τις εκλογές. Βάσει της τελικής εκτίμησης που μεταδίδει το BBC, οι Συντηρητικοί της Μέι κερδίζουν 318 έδρες, μόλις οκτώ λιγότερες από τις απαιτούμενες για την αυτοδυναμία. Με την στήριξη του ιρλανδικού κόμματος DUP με τις 10 έδρες, εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία για να νομοθετεί, αν και όπως μεταδίδει το Sky News, οι Ιρλανδοί υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει ανάγκη επίσημου συνασπισμού».

Το εκλογικό αποτέλεσμα απείχε πολύ από τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους Συντηρητικούς και την Τερέζα Μέι προσωπικά, καθώς όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της πολιτικής κυριαρχίας αλλά απώλεσαν και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 330 εδρών που είχαν κερδίσει στις εκλογές του 2015. Στις εκλογές παρότι ενισχύθηκε το ποσοστό των συντηρητικών κατά 5,5% συνολικά καταλαμβάνουν 12 λιγότερες έδρες, ήτοι 318 που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν πλειοψηφία για 8 έδρες.

Για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση η Μέι χρειάζεται πλέον στήριξη από μικρότερο κόμμα που βρήκε στο DUP που διαθέτει 10 έδρες στο Κοινοβούλιο και με το οποίο θα συγκυβερνήσει, διαθέτοντας πλέον οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πιο αδύναμη από αυτή που απολάμβανε πριν τις εκλογές.

Συνεπώς πολιτικά και κοινοβουλευτικά η Μέι θα ισορροπεί σε λεπτό στρώμα πάγου ενώ θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί για το Brexit και τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας για τη Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που ανησυχεί επενδυτές και κοινωνία.

Στόχος της Μέι είναι ο ταχύς σχηματισμός κυβέρνησης ώστε να αλλάξει η πολιτική ατζέντα και να αντιμετωπίσει τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η ίδια.

Θετικά αντιδρά το Χρηματιστήριο του Λονδίνου με τον FTSE-100 να καταγράφει κέρδη 0,8%, υποβοηθούμενος από τη βουτιά της λίρας στα χαμηλά διμήνου έναντι του δολαρίου, λόγω της έλλειψης ορατότητας γύρω από την στρατηγική του Brexit.

Ποιός είναι ο κυβερνητικός εταίρος της Μέι

Το DUP είναι το μεγαλύτερο ενωτικό κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας και έχει ιστορικά ισχυρούς δεσμούς με την Προτεσταντική Εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει προσπάθειες για διεύρυνση της δεξαμενής ψηφοφόρων απευθυνόμενο κυρίως σε συντηρητικούς, έξω από τους κόλπους της Προτεσταντικής Εκκλησίας.

 

Το DUP αυτή τη στιγμή διαθέτει 10 έδρες στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, 28 στη Βουλή της Βορείου Ιρλανδίας και μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Nωρίτερα

Οι συντηρητικοί της Τερέζα Μέι, επικράτησαν στις Βρετανικές εκλογές χάνοντας όμως την αυτοδυναμία, ενώ ενισχύονται σημαντικά και οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν. 

Με βουτιά αντέδρασε η στερλίνα στην ανακοίνωση των exit polls καθώς η πολιτική αβεβαιότητα θα ενισχύσει τις προστριβές και θα θολώσει τα νερά περιπλέκοντας περαιτέρω το ήδη προβληματικό σκηνικό του Brexit, με τον επίτροπο Έτινγκερ να υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως όπως προβλέπονταν.

Με κατοχυρωμένες 643 από τις 650 έδρες οι Συντηρητικοί χάνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως προέβλεπαν τα exit polls, οι εργατικοί να ενισχύονται, το UKIP εκτός Βουλής. Αρνητικό είναι το αποτέλεσμα των εκλογών και για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που χάνει έδρες και επιρροή στο Westminster.

Το αποτέλεσμα θέτει υπό αμφισβήτηση της Μέι, με τον Τζέριμι Κόρμπιν να ζητά από τα exit polls την παραίτησή της, ενώ ενισχύει τη θέση του ηγέτη των Εργατικών μέσα στο κόμμα του, ο οποίος αμφισβητούνταν από βουλευτές που πρόσκειται στον Τόνι Μπλερ.

Το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία καθίσταται ιδιαιτέρως ασταθές καθώς η σύσταση νέας κυβέρνησης αναμένεται να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία, όπως και η κατάρτιση νομοσχεδίων που θα αφορούν τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το διακύβευμα των εκλογών

Η Τερέζα Μέι επιχείρησε έναν άνευ προηγουμένου πολιτικό αιφνιδιασμό θέλοντας να ενισχύσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των Συντηρητικών και να μπορέσει χωρίς εξαρτήσεις να εφαρμόσει τη στρατηγική της για σκληρό Brexit.

Η βρετανική στάση απέναντι στην ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και η τρομοκρατία αποτέλεσαν τα μείζονα ζητήματα της εκλογικής αντιπαράθεσης με τους Τόρις να επενδύουν στα συντηρητικά αντανακλαστικά του πληθυσμού και στον φόβο για την απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ οι Εργατικοί βρήκαν επαφή με τη νεολαία και τα κινήματα.

Την τελευταία ημέρα της εκστρατείας, η Μέι επένδυσε το προεκλογικό σύνθημα «Ισχυρή και σταθερή» με την υπόσχεση αναθεώρησης της νομοθεσίας που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε μια δήλωση που ξεσήκωσε ορυμαγδό κατακραυγής από νομικούς, σχολιαστές και οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Μέι είπε: «Αν η νομοθεσία περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων μάς εμποδίζει να το κάνουμε (να απαντήσουμε στην τρομοκρατική απειλή), τότε θα αλλάξουμε τη νομοθεσία».

Δεν θα νικήσουμε τους τρομοκράτες καταργώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δημοκρατία μας, απάντησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Στρέφοντας τη συζήτηση και καταγγέλλοντας τη λιτότητα που επέβαλε η συντηρητική κυβέρνηση, ο Κόρμπιν είπε ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις περικοπές στη χρηματοδότηση της αστυνομίας, τις οποίες ως υπουργός επέβαλε η Τερέζα Μέι.

Τα exit polls

Από τα exit polls προέκυψε η αποδυνάμωση της Τερέζα Μέι και των Συντηρητικών αν και και προκάλεσαν τις προωρες εκλογές θέλοντας να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους ώστε να οδηγήσουν χωρίς αντιδράσεις τη Βρετανία σε σκληρό Brexit. Από την άλλη πλευρά ενισχυμένος έβγαινε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αντιμετώπιζε κύμα αμφισβήτησης μέσα στο κόμμα του από στελέχη που πρόσκεινται στον Τόνι Μπλερ.

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας των εκλογών για την Βρετανία

Μια εικόνα χίλιες λέξεις! ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΜΕΝΗ η Τερέζα Μέι από την αποτυχία στις εκλογές

Βρετανία: Βγήκαν τα μαχαίρια για την Μέι – Για «ολοκληρωτική καταστροφή» μιλά ο Όζμπορν

Πολιτικη κολαση στο Λονδινο – Παραιτησου Μει, ζητα ο Κορμπιν – Τα σεναρια συνεργασιας

Τα βρετανικά ΜΜΕ για τα αποτελέσματα του exit poll

Independent: Eτσι μπορεί να γίνει πρωθυπουργός ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Πώς το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών επηρεάζει το Brexit

 Στον “κατήφορο” η στερλίνα μετά τα βρετανικά exit polls

Εχασε την αυτοδυναμία η Μέι, χαμογελά ο Κόρμπιν

«Μονομαχία» Μέι-Κόρμπιν και στο… Twitter

Αυλαία στην προεκλογική περίοδο – H τρομοκρατία επισκιάζει το Brexit (video)

Δ. Καιρίδης: «Σε εικόνα μάπετ σώου, παρά σε σοβαρό πολιτικό σύστημα παραπέμπει η εικόνα των Κόρμπιν,Φάρατζ και …

Βουτιά για τη στερλίνα- Προβληματισμός για τα επόμενα βήματα στο Brexit

Χάνει οριστικά την αυτοδυναμία η Τερέζα Μέι

Κέρδισε τις εκλογές η Μέι στη Βρετανία αλλά έχασε την αυτοδυναμία

Βρετανια: Κυβερνηση χωρις αυτοδυναμια εδειξε το exit poll – Συντηρητικοι: 314 εδρες – Εργατικοι: 266

Συνέντευξη: Τι θα ξημερώσει μετά τις εκλογές σε μια χώρα διχασμένη από το λαϊκισμό και το Brexit;

Bρετανικές εκλογές: Χάνουν την αυτοδυναμία οι Συντηρητικοί

Βρετανικές εκλογές: Οι θέσεις όλων των κομμάτων για το Brexit

Οι Βρετανοί ψηφίζουν για τη μετά Brexit εποχή – Τι λένε οι δημοσκοπήσεις

Πυρ ομαδόν κατά της Μέι, από το κόμμα της -Και φωνές για παραίτηση

“Πύρρειος νίκη” Μέι:Τα αποτελέσματα στη Βρετανία – Συνεχής Ροή

Oι Τόρις κέρδισαν, η Μέι έχασε και ο Κόρμπιν δικαιώθηκε

Ο αυστριακός Τύπος για τις βρετανικές εκλογές, τους αντιπάλους και το Brexit

Βρετανικές εκλογές: Η ώρα της αλήθειας- Στις 12 τα exit poll

Πιο συγκρουσιακό Brexit

ΠΥΡΡΕΙΟΣ νίκη για την Τερέζα Μέι! Πρώτη στις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Εκλογές – Βρετανία: Η πιο κρίσιμη μάχη – “Άπιαστη” η αυτοδυναμία για τη Μέι

Βελγικός Τύπος: Μέι και Κόρμπιν δεν έχουν όραμα

Πρωτιά για τους Συντηρητικούς της Μέι χωρίς αυτοδυναμία (συνεχής ενημέρωση)

Το απρόσμενο φιάσκο της Τερέζα Μέι

Άνοιξαν οι κάλπες στη Βρετανία, στη σκιά της τρομοκρατίας– «Ψαλιδίζει» κι άλλο το προβάδισμα της Μέι η τελευταία …

Τζέρεμι Κόρμπιν: Κόντρα σε όλες τις πιθανότητε

Στις κάλπες οι Βρετανοί στη σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων – Αυτοδυναμία της Μέι ή έκπληξη από τον …

Εκλογές Βρετανίας: Κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία

Βρετανικές εκλογές: Η επόμενη μέρα για Βρετανία, Ευρώπη και Ελλάδα

Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία

Η Μέι έπαιξε και έχασε

Προβάδισμα της Μέι μία ημέρα πριν από τις εκλογές

Tο hung parliament «απειλεί» την Βρετανία – Ποια είναι τα σενάρια μετά τις εκλογές

[Η Ναυτεμπορική]: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις «ροκάνισαν» την πρωτιά της Μέι

Κερδισμένος ο φίλος του Τσίπρα στη Βρετανία

Δύσκολη βραδιά για Μέι και Συντηρητικούς (συνεχής ενημέρωση)

Βρετανία: Μια εκλογική αναμέτρηση που δίνει ελάχιστες απαντήσεις για το αύριο της χώρας