Το πλαίσιο στο οποίο είναι διατεθειμένο να κινηθεί το ΔΝΤ ξεκαθάρισε με αρκετή σαφήνεια ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με τους ευρωπαίους για το χρέος, το Ταμείο είναι έτοιμο να εφαρμόσει τη «συνταγή» της κατ’αρχή αποδοχής του προγράμματος, με εκταμίευση χρημάτων μόνο όταν υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση είπε ο κ. Ράις. Όπως προέκυψε από τη σχετική συνέντευξη Τύπου, η συγκεκριμένη «συνταγή» παρότι έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν 19 φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, καμία από αυτές δεν ήταν σε ανεπτυγμένη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις το ζητούμενο για το ΔΝΤ είναι μια συμφωνία που θα βασίζεται σε δύο πυλώνες: μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους η οποία δεν χρειάζεται να είναι «προκαταβολική» αλλά θα πρέπει να είναι «ξεκάθαρη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση, ελπίζουμε σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει πρόοδος αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία» είπε. Ενώ γνωστοποίησε ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα είναι παρούσα και η Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν το σενάριο αυτό δεν προχωρήσει ωστόσο, το Ταμείο είναι έτοιμο να δώσει το “πράσινο φως” σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία, στην οποία εκταμίευση χρημάτων δεν θα γίνει παρά μόνο εφόσον υπάρξουν τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, σημείωσε ο Ράις.

Το δεύτερο αυτό ενδεχόμενο είναι κατά τον ίδιο η δεύτερη καλύτερη λύση προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κρίση ρευστότητας, εάν το Ταμείο αποφάσιζε να αποχωρήσει ολοκληρωτικά από την Ελλάδα. Όπως επεσήμανε

πολλές παράμετροι δεν είναι ξεκάθαρες. Για παράδειγμα, όπως επισημάνθηκε από παριστάμενους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον οι κατευθυντήριες γραμμές για το approval in principle ορίζουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος προκειμένου να έχει ισχύ η συμφωνία.

Αναφερόμενος στο δεύτερο αυτό σενάριο, ο κ. Ράις, αναφέρθηκε σε «λεπτομέρειες» οι οποίες θα πρέπει να ξεκαθαριστούν, σημειώνοντας πως «όλες οι περιπτώσεις έχουν τις δικές τους ειδικές λεπτομέρειες και θα τις προσαρμόσουμε στις ανάγκες της Ελλάδας». Ξεκαθάρισε όμως, πολλές φορές ότι «δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης των κανόνων μας» πως «δεν υπάρχει ζήτημα ειδικής μεταχείρισης της Ελλάδας». Αυτό το σενάριο θα συνέβαλε στη διατήρηση της προόδου επί των μεταρρυθμίσεων, θα βοηθούσε την χρηματοδότηση και τις ανάγκες ελάφρυνσης χρέους και θα διευκόλυνε την εκταμίευσης της δόσης των Ιούλιο εκτονώνοντας τον κίνδυνο χρηματοδοτικής πίεσης για την Ελλάδα.